26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Neliek mieru Rīgas uzrakstam
Neliek mieru Rīgas uzrakstam
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 10. oktobris 2014, 10:46
Vietnē par-rīgu.lv, kas izveidota vēsturisko Rīgas burtu dizaina atjaunošanai, ir parakstījušies jau (vai arī – tikai) mazliet vairāk nekā 4700 cilvēku. Sirsniņas virs burta Ī joprojām stāv kā stāvējušas, kaut arī Valsts valodas centrs ir sodījis uzlabotā dizaina autoru – Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītāju – un licis sirsniņu nomainīt ar garumzīmi. Vakar vienu no sirsniņām kāds bija izcūkojis ar kārtējo pārkrāsošanas mēģinājumu.


Kāds vandalis sarkanbaltsarkanajai sirsniņai centies atgriezt nesenējo imidžu – zili balto krāsu dalījumu, kāds ir Rīgas karogam. Nedarbu līdz galam viņš nav paveicis, tāpēc vakarrīt tie, kuri uz galvaspilsētu devās no Salaspils puses, ieraudzīja pagalam nepievilcīgu skatu. Rīgas uzraksts izskatījās atbaidoši – daļa sirsniņas bija sarkanbaltsarkana, daļa – zili balta. Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dišlere NRA.lv solīja, ka darbinieki līdz vakardienas vakaram visu savedīs kārtībā. Ar kārtību jāsaprot, ka sirsniņa paliks un tai būs Latvijas karoga krāsas.

Valsts valodas centrā gan iepriekš Neatkarīgajai sacīja, ka Satiksmes departamentam ir uzdots sirsniņas noņemt un atjaunot garumzīmi. Tas jāizdara «tuvākajā laikā», bet konkrēts termiņš nav noteikts apzināti, jo pretējā gadījumā sanāktu legalizēt sirsniņas uzstādīšanu. Savukārt uzlabotā Rīgas burtu dizaina autoram piemērots naudas sods no 35 līdz 140 eiro apmērā. Satiksmes departaments ir gatavs pārsūdzēt Valsts valodas centra lēmumu, kad saņems tā pilnu tekstu.

Administratīvais protokols noformēts par Valsts valodas likuma neievērošanu, jo likums paredz, ka oficiālajā saziņā ir jālieto latviešu valoda, ievērojot spēkā esošās literārās valodas normas.

Pašlaik Rīgas domē tiek skatīts priekšlikums piešķirt 956 eiro apgaismojuma ierīkošanai uzraksta zīmei Rīga K. Ulmaņa gatvē. Par pilsētas burtu izgaismojumu tika runāts sen, bet līdz darīšanai tā arī netika.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Rīga

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats