26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Zatlers: Igaunijas Emari bāze ir gatavāka uzņemt NATO lidmašīnas nekā Lielvārde
Zatlers: Igaunijas Emari bāze ir gatavāka uzņemt NATO lidmašīnas nekā Lielvārde
Autors: NRA.lv / 9. aprīlis 2014, 12:03
Igaunijas Emari gaisa kara spēku bāze ir gatavāka uzņemt NATO lidmašīnas nekā topošā Latvijas Gaisa spēku aviācijas bāze Lielvārdē, šodien intervijā Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumā "900 sekundes" sacīja Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Valdis Zalters.


Kā sacīja Zatlers, izvēloties, kur izvietot iespējamo NATO aviobāzi, patlaban būtu jāatmet nacionālās intereses, bet jāizvērtē, kas ir labāk kopējai drošībai, raksta NRA.lv.

Pēc viņa domām, Igaunijas bāze patlaban ir labāka izvēle, tostarp arī novietojuma ziņā, jo pašreizējā bāze Šauļos būtu no vienas puses Baltijas gaisa telpai, bet Emari bāze - no otras puses.

Zatlers norādīja, ka to, kur atradīsies NATO aviobāze, izlems militāristi, ne politiķi.

Nacionālās drošības komisijas vadītājs arī uzsvēra, ka saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā, NATO reaģēs un rūpēsies par savu dalībvalstu drošību. Pēc Zatlera teiktā, lai gan jaunu NATO bāzi neuzbūvēt dažos mēnešos, NATO spēku klātbūtne Baltijā būs, rīkojot mācības un līdzīgus pasākumus.

Kā ziņots, pēc dalības NATO valstu ārlietu ministru sanāksmē ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) skaidrojis, ka NATO Baltijas valstu drošībai plāno vairākus būtiskus pasākumus - jau drīzumā Baltijā izveidot vēl vienu NATO patruļlidmašīnu bāzi un kādu ostu pielāgot NATO militāro kuģu piekļuvei. Ja NATO militārā pavēlniecība lems par ostas piestātnes izveidi kādā no Baltijas valstīm, lai nodrošinātu NATO militāro kuģu piekļuvi reģionam, Liepājas osta šim mērķim būtu iespēju ziņā vispiemērotākā, paziņojis aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Kā skaidroja Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Garisons, lai topošā Gaisa spēku aviācijas bāze Lielvārdē pilnvērtīgi darbotos 24 stundu režīmā septiņas dienas nedēļā, vajadzētu papildu 28 miljoni eiro nacionālā finansējuma.

Pašreiz NATO militārajai vadībai uzdots sākt izvērtējumu par to, kā varētu izpausties reāla palīdzība un kurās Baltijas valstīs NATO spēkus izvietot. Tuvāko nedēļu laikā NATO nāks klajā ar informāciju par lēmumu, kādus militāros resursus, tostarp karavīrus un karakuģus, NATO varētu nosūtīt uz Austrumeiropas un Baltijas valstīm.

Ar NATO līdzfinansējumu topošās Gaisa spēku aviācijas bāzes Lielvārdē būvniecības darbi šobrīd norit saskaņā ar plāniem, un lidlauka atklāšana varētu notikt šovasar.

Igaunijas amatpersonas jau paziņojušas, ka Igaunija vēlas, lai Emari gaisa kara spēku bāze kļūst par pastāvīgu NATO bāzi Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā. Arī bijušais Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks LETA iepriekš nenoliedza, ka Emari gaisa kara spēku bāze Igaunijā varētu būt atbilstošāka pastāvīgai dalībai NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā, savukārt kāda Latvijas osta būtu loģiskākais variants Latvijas interesēm.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Igaunija, Lielvarde, NATO, Valdis Zalters

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats