26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Rīgas partiju saraksti zināmi
Rīgas partiju saraksti zināmi
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 23. aprīlis 2013, 9:47
Vakar vēlu vakarā noslēgusies partiju sarakstu iesniegšana 1. jūnijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Vissīvākā cīņa gaidāma par galvaspilsētas atslēgām, uz kurām pretendē 12 politisku organizāciju un 612 kandidātu.


Politologi un eksperti neslēpj, ka partiju politiskais kredo ir otršķirīgs. Izšķirošais ir personāliju un jo īpaši mēra amata kandidāta faktors.

Teju 500 miljonu latu lielais budžets, 60 deputātu vietas, vērienīgi projekti, plaša publicitāte – visi šie argumenti tieši Rīgu padara par visiekārojamāko Latvijas pašvaldību.
Uz Rīgas roku un krēslu gatavi pretendēt gan gados jauni, gan arī cienījama vecuma kandidāti. Divi no sarakstos iekļautajiem politiķiem ir tikai 19 gadus veci, kamēr viens sasniedzis 83 gadu slieksni. Vidējais Rīgas domes deputāta kandidāts ir 45,4 gadus vecs vīrietis, Latvijas pilsonis.

Latvieši vēl domā

Šogad sarakstu kopīgais vadmotīvs ir «cilvēki ar pieredzi». Tiesa, lielo partiju listēs ir atrodami daudzi aktuāli spēlētāji, bet mazāk spēcīgas organizācijas ir centušās lāpīties ar veco gvardi, kuras pieredzi jau sen klāj putekļu kārta.

Saskaņas centra un Gods kalpot Rīgai! pirmajā desmitniekā ir labi pazīstamas sejas ar vērā ņemamu pieredzi Rīgas pašvaldības darbā. Bez šā brīža Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova un viņa vietnieka Andra Amerika vilcējspēki būs arī Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane, Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais, Rīgas brīvostas pārvaldes valdes loceklis Vadims Jerošenko u.c.

Kreiso flangu galvaspilsētā pārstāvēs arī partija Par dzimto valodu!, tiesa, ar plašai publikai mazāk pazīstamām personālijām un bez tās līdera Vladimira Lindermana.

Kreisajam spārnam par vēlētāju atbalstu būtu jāuztraucas daudz mazāk nekā labējām partijām, jo lielākā daļa pagaidām vēl neizlēmušo balsotāju ir tieši latviskais elektorāts. Pētījumu aģentūras TNS Latvia aptaujas dati liecina: izvēli jau izdarījuši 47% aptaujāto, 43% respondentu atzinuši, ka vēl nezina, par kuru partiju balsos. Turklāt savu izvēli galvenokārt vēl nav izdarījuši tieši pilsoņi vecumā no 18 līdz 29 gadiem, latvieši un cilvēki, kuri ģimenē runā latviski.

Aicina esošos un bijušos domniekus

Arī partija Vienotība pirmā desmitnieka ietvaros likusi likmi uz cilvēkiem ar pieredzi Rīgas domes darbā. Vienotības sarakstā ir atrodams, piemēram, Olafs Pulks, Baiba Brigmane, Ēriks Škapars, Juris Viņķelis u.c. Tiesa, pieredzes trūkums saimniecisko jautājumu risināšanā varētu kļūt par klupšanas akmeni Vienotības 1. numuram Sarmītei Ēlertei, kura līdz šim nav saskārusies ar pašvaldību darbību.

Viens no pieredzes bagātākajiem politiķiem šogad ir atrodams Nacionālās apvienības sarakstā. Tajā ar otro numuru startēs kādreizējais Augstākās Padomes deputāts, daudzu Saeimu deputāts, bijušais īpašo uzdevumu ministrs Eiropas Savienības lietās Aleksandrs Kiršteins.

Arī Latvijas Zemnieku savienības sarakstā ir atrodami politiķi ar nopietnu bagāžu, t.i., Jānis Strazdiņš un Armands Krauze.

Reformu partijas saraksta pirmajā desmitniekā nav praktiski neviena kandidāta, kuram būtu kaut cik vērā ņemama pieredze pašvaldību darbā vai lielajā politikā.

Atgriežas vecā gvarde

Pašvaldību vēlēšanas ir ļāvušas sarosīties arī pamatīgi piemirstajai Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai – tās sarakstā ar otro numuru startēs Jānis Dinēvičš, kurš no 2007. līdz 2009. gadam bija Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks. Veco gvardi cīņai par Rīgu mobilizējusi arī Sociāldemokrātu kustība Par Neatkarīgu Latviju!, Latvijas kustība «Solidaritāte», kuras pirmais numurs ir kādreizējais Saeimas deputāts Leons Bojārs. Sarakstā redzamas arī piemirstas sejas – kādreizējie Rīgas domnieki Marika Žuravļova un Jānis Misa un parlamentārietis, izbijis Rīgas domnieks Modris Lujāns.

***

Finansēšanas ierobežojumu kontekstā viens deputāta krēsls Rīgas domē partijai izmaksā* 1275 latus

Viena vēlētāja uzrunāšanai partija drīkst tērēt 18,56 santīmus

Starts Rīgas pašvaldībā partiju izdevumu limitu palielina par 76,5 tūkstošiem latu

* Reklāmas izvietojums, labdarība, sponsorēšana



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: partiju saraksti, pašvaldību vēlēšanas, Rīga, Rīgas dome, vēlēšanas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats