26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pagaidām atliek jautājumu par dažādu konfesiju svētku dienu kalendārā
Pagaidām atliek jautājumu par dažādu konfesiju svētku dienu kalendārā
Autors: IR.lv / 6. marts 2012, 9:29
Koalīcija nolēmusi pagaidām atlikt jautājumu par iespēju ļaut dažādu konfesiju pārstāvjiem izraudzīties brīvdienu, ko izmantot savu tradicionālo svētku atzīmēšanai, pirmdien pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes pastāstīja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība").


Viņš atzina, ka koalīcijas partneriem šajā jautājumā ir atšķirīgs viedoklis, tāpēc pagaidām šis jautājums ir atlikts. Dombrovskis teica, ka "Vienotība" piesardzīgi vērtē jaunas brīvdienas ieviešanu, skaidrojot to ar negatīvu ietekmi uz tautsaimniecību. Tomēr šis Zatlera Reformu partijas (ZRP) piedāvājums varētu būt atbalstāms, taču tam nepiekrīt pārējie koalīcijas partneri, raksta IR.LV.

ZRP līderis Valdis Zatlers norādīja, ka atbalstu šim priekšlikumam saņēmis no visām konfesijām, taču ar šā jautājuma skatīšanu nekur neesot jāsteidzas, galvenais esot sabiedrības atbalsts šai idejai, vēsta BNS.

Savukārt Gaidis Bērziņš atkārtoti uzsvēra Nacionālās apvienības (NA) pārliecību - ja vispār tiek apspriests jautājums par kādas papildu brīvdienas noteikšanu, tad, pēc NA uzskata, tam būtu jābūt 11.novembrim.

Tikmēr koalīcija ietilpstošā neatkarīgo deputātu grupa rosina uz pusgadu noteikt moratoriju jautājumā par jaunām brīvdienām.

Zatlers teica, ka konfesiju pārstāvji ir izteikuši pozitīvu vērtējumu par priekšlikumu katram pēc savas reliģiskās pārliecības izvēlēties brīvdienu svētku atzīmēšanai, taču ne visas konfesijas jau atbildējušas par vēlamo dienu, ko varētu iekļaut svinamo dienu sarakstā. Taču ZRP apņēmusies šo jautājumu uzturēt arī turpmāk.

Jau vēstīts, ka, pēc ZRP ierosinājuma, piemēram, pareizticīgie un vecticībnieki šo dienu varētu izmantot 7.janvārī, savukārt katoļi - 15.augustā, ebreji - savos reliģiskajos svētkos. Tādējādi katram būtu nodrošināta brīva iespēja svinēt sev nozīmīgu svētku dienu, un arī no darba devēju viedokļa nebūtu tik sarežģīti nodrošināt nepārtrauktu darba ritmu, paskaidrojusi partija.

Līdz ar referendumu par divvalodību ir aktualizējies jautājums par sabiedrības saliedētību un to, kā to veicināt. Pēc referenduma diskusijās izskanējis, ka viens no priekšlikumiem vienotības izjūtas veicināšanai starp dažādu tautību Latvijas iedzīvotājiem varētu būt pareizticīgo Ziemassvētku atzīšana par svētku dienu.

Patlaban likumā par svētku dienu noteikts 25.decembris, kad Ziemassvētkus svin katoļi, luterāņi un vairums citu kristīgo konfesiju, savukārt pareizticīgie un vecticībnieki Ziemassvētkus svin pēc vecā stila kalendāra.

Saeimas vairākums ceturtdien kārtējo reizi noraidīja "Saskaņas centra" frakcijas priekšlikumu pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkus, 7.janvāri, noteikt par oficiālu svētku dienu Latvijā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: 7. janvāris, dažādas konfesijas, koalīcija, Valdis Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats