26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Vērienīgā operācijā aptur grupējumu, kura pakalpojumus izmantoja Latvijā pazīstams uzņēmums
Vērienīgā operācijā aptur grupējumu, kura pakalpojumus izmantoja Latvijā pazīstams uzņēmums
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 11. oktobris 2013, 17:30
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde apturējusi noziedzīga grupējuma darbību, kura pakalpojumus izmantoja viens no lielākajiem uzkopšanas un apsaimniekošanas uzņēmumiem Latvijā, portālu «Bizness.lv» informēja VID.


Pēdējo divu gadu laikā šī grupējuma noziedzīgo darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi vismaz pusmiljona latu apmērā.

Šā gada 12.septembrī VID Finanšu policijas pārvalde uzsāka kriminālprocesu saskaņā ar Krimināllikuma 218. panta otro daļu[1] un 195.panta trešo daļu[2]. Kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji noskaidroja, ka lielākais patiesā labuma guvējs - «grupējuma klients» - ir viens no vadošajiem uzkopšanas un apsaimniekošanas uzņēmumiem Latvijā. Noziedzīgo darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi vismaz 576 989,72 latu apmērā.

Kriminālprocesa ietvaros, veicot 30 kratīšanas Rīgā un Rīgas rajonā uzņēmumu juridiskajās adresēs, iesaistīto personu dzīvesvietās un automašīnās, tika iegūti būtiski lietiskie pierādījumi. Kratīšanu laikā VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki izņēma skaidras naudas līdzekļus 21 000 latu un 37 000 eiro apmērā, kas bija paredzēti «aplokšņu algu» izmaksai.

Lai iesaistītās personas zinātu, kā izskatās viņu «formālais» direktors, grupējumā iesaistīto personu darba kabinetā pie sienas bija izvietotas fotogrāfijas ar fiktīvo uzņēmumu amatpersonām un to nosaukumiem.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas «klienti» savās pievienotās vērtības nodokļa atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma valsts budžetā maksājamo nodokļu apmēru. Grupējuma pakalpojumus izmantoja vairāk nekā desmit metālapstrādes un būvniecības jomā reāli strādājoši uzņēmumi.

Kriminālprocesā šobrīd turpinās sākotnējās un neatliekamās izmeklēšanas darbības, kā arī tiek pārbaudīti fakti par iespējamo saistību ar citu noziedzīgu nodarījumu.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: aplokšņu algas, VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats