19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » VID demonstrē jaunu metodi krimināllietu fabricēšanā
VID demonstrē jaunu metodi krimināllietu fabricēšanā
Autors: Uldis Dreiblats / NRA.LV / 9. februāris 2016, 9:23
Sešas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonas nopelnījušas kriminālprocesu par kādu personu attaisnojošas informācijas un dokumentu kopiju nodošanu šīs personas aizstāvim – zvērinātam advokātam, ziņo NRA.lv


VID Finanšu policijas pārvaldes Iekšējās drošības dienests (IDD) pagājušā gada novembrī sācis kriminālprocesu pret sešiem VID Muitas pārvaldes darbiniekiem par neizpaužamu ziņu izpaušanu.

Šis ir viens no diviem kriminālprocesiem, kuri pēdējā laikā tiek pieminēti, kad tiek runāts par Finanšu policijas «titāniskajiem» darbiem, atmaskojot Muitas pārvaldes darbinieku nodarījumus. Lielā aizņemtība, apkarojot iespējamo noziedzību Muitas pārvaldē, neesot ļāvusi Finanšu policijai, kura ir apveltīta ar lielu represīvo varu, pamanīt daudzo VID darbinieku aizdomīgos ieņēmumus dāvinājumu un mantojumu formā, oficiālajiem ieņēmumiem ne pārāk adekvātos naudas uzkrājumus, kā arī šo darbinieku tuvāko radinieku izšķērdīgo dzīvi.

Ņemot vērā to, ka minētajā kriminālprocesā VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki vēršas pret VID Muitas pārvaldes darbiniekiem, notikušajā var saskatīt arī tiesībsargājošo institūciju «neveselīgas konkurences» pazīmes, ko žargonā sauc par «mentu kariem».

Apdraud advokāta neatkarību

Pēc kriminālprocesa uzsācēja IDD vecākā izmeklētāja Jura Rancāna domām, neizpaužamās ziņas seši VID darbinieki esot izpauduši, nosūtot atbildi uz zvērināta advokāta pieprasījumu. Kriminālprocesa uzsācēju nav mulsinājis (vai viņš to nav zinājis), ka zvērinātam advokātam likumā ir paredzētas tiesības no valsts un pašvaldības institūcijām pieprasīt aizstāvībai nepieciešamos dokumentus un informāciju, savukārt šīm institūcijām pieprasītā informācija ir jāizsniedz.

Vēl vairāk – Kriminālprocesa likumā ir noteikts, ka zvērinātam advokātam ir «pienākums izmantot savas profesionālās zināšanas un pieredzi, kā arī visus likumā norādītos aizstāvības līdzekļus un paņēmienus, lai noskaidrotu, kādi ir attaisnojoši un atbildību mīkstinoši apstākļi personai, kurai ir tiesības uz aizstāvību».

Tātad seši VID darbinieki kriminālprocesu ir nopelnījuši par to, ka pildījuši likuma prasību sniegt advokātam informāciju.

Turklāt likumā noteikts, ka valsts institūcijām, tostarp pirmstiesas izmeklēšanas iestādēm, ir jāgarantē advokātu neatkarība, kas sevī ietver aizliegumu kontrolēt advokātu pastu un citu korespondenci. Likums aizliedz kontrolēt dokumentus, kurus advokāti sastādījuši vai saņēmuši, sniedzot juridisko palīdzību.

Tātad ar šo kriminālprocesu kārtējo reizi apdraudēta zvērināta advokāta neatkarība un likumīgās tiesības. Par šo situāciju Latvijas Zvērinātu advokātu padome ir vērsusies pie ģenerālprokurora ar lūgumu izvērtēt IDD vecākā izmeklētāja J. Rancāna rīcību.

Sešu deklarāciju lieta

Kādu neizpaužamu informāciju tad izpauduši seši VID darbinieki?

Gadu pirms iepriekš aprakstītajiem notikumiem IDD vecākais izmeklētājs J. Rancāns uzsāka kriminālprocesu par sešu tranzīta deklarāciju anulēšanu. Tranzīta deklarācijas tika anulētas, jo šajās deklarācijās deklarētā prece bija pazudusi SIA Tranzīta termināls piederošajā muitas noliktavā.

Pēc četriem mēnešiem – pagājušā gada februārī – trīs darbinieki, starp kuriem bija arī Muitas pārvaldes priekšnieka vietnieks Aivars Eglītis, pēkšņi uz 48 stundām tika ietupināti īslaicīgās aizturēšanas izolatorā (tautā saukts par septītajām debesīm) un atzīti par aizdomās turētajiem. Iepriekš viņi nebija pat nopratināti, bet nu viņiem tika inkriminēta ne tikai nelikumīga 6 tranzīta deklarāciju anulēšana, bet arī kaitējuma nodarīšana valstij 99 500 eiro apmērā.

Advokāte Diāna VildavaKrūmiņa, kura aizstāv vienu no aizdomās turētajiem, vērsās VID Muitas pārvaldē, pieprasot sava klienta aizstāvībai nepieciešamo informāciju. Proti, advokāte lūdza sniegt informāciju, vai arī Eiropas Komisija uzskata par nelikumīgu tranzīta deklarāciju anulēšanu, ja prece ir pazudusi. Tāpat advokāte lūdza sniegt informāciju, vai tiešām deklarāciju anulēšana ir radījusi zaudējumus valstij.

No advokātei sniegtās VID Muitas pārvaldes atbildes izrietēja, ka Eiropas Komisija nesaskata nelikumības deklarāciju anulēšanā (advokātei tika nosūtīta Latvijas VID sarakste ar Eiropas Komisijas Nodokļu politikas un un muitas savienības ģenerāldirektorātu). Turklāt arī zaudējumi valstij nav radīti, jo šajā gadījumā aprēķināto nodokļu parādu maksā SIA Tranzīta termināls, kuras muitas noliktavā pazuda deklarētā prece.

No šīm VID atbildēm advokāte cita starpā secināja, ka viņas aizstāvamā darbībās nav krimināla nodarījuma, bet visā notikušajā var saskatīt domstarpības, kā amatpersonas traktē normatīvos aktus.

Atstādina no amatiem

Uzzinājis par aizstāvībai ļoti vērtīgās informācijas izsniegšanu, IDD vecākais izmeklētājs J. Rancāns no kriminālprocesa par sešu tranzīta deklarāciju anulēšanu nekavējoties izdalīja kriminālprocesu par neizpaužamas informācijas izpaušanu. Šajā kriminālprocesā par aizdomās turētiem tika atzīti seši VID darbinieki – gan tie, kuri atbildi advokātei sagatavoja, gan tie, kuri vīzēja un parakstīja. Tostarp par aizdomās turēto tika atzīts VID Muitas pārvaldes priekšnieks Tālis Kravalis. Visi aizdomās turētie tika atstādināti no ieņemamajiem amatiem.

Pēc trim nedēļām krimināllietu uzraugošais prokurors kā nelikumīgu atcēla aizdomās turētā statusu sešām Muitas pārvaldes amatpersonām. Tomēr pēc IDD izmeklētāja pieprasījuma VID pret visiem sešiem nekavējoties tika uzsākta disciplinārlieta un visi seši atkal tika atstādināti no amata.

Tagad līdz 24. februārim jāgaida, ar ko beigsies disciplinārlietas izmeklēšana.

Bet būtiski ir tas, ka iepriekš publiski bija dzirdēts par dažādiem paņēmieniem, kā tiesībsargi kavē īstenot tiesības uz aizstāvību, tomēr pirmoreiz ir izskanējusi informācija par gadījumu, kad, fabricējot krimināllietu, par noziedzīgi iegūtu atzīta advokātam izsniegta personu faktiski attaisnojoša informācija.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: darbinieki, kriminālprocess, VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats