14. maijs, Otrdiena
Vārda dienas: Aivita, Elfa, Elvita
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Rīgas satiksme nelikumīgi atlaiž darbiniekus
Rīgas satiksme nelikumīgi atlaiž darbiniekus
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 20. marts 2013, 11:56
Rīgas pašvaldības uzņēmuma “Rīgas satiksme” arodbiedrība “Komercio Unio” informē, ka “Rīgas satiksme” pretlikumīgi, bez konsultācijām ar arodbiedrību, ir atlaidusi četrus darbiniekus. Šis gadījums izraisījis pieaugošu interesi no uzņēmuma darbiniekiem iestāties arodbiedrībā “Komercio Unio”, par iemeslu minot neapmierinātību ar “Rīgas satiksmes” vadībai pietuvināto un vadības ietekmēto arodbiedrību “LABA”.


Atlaistie “Rīgas satiksmes” (RS) darbinieki darba uzteikšanas brīdī bija abu minēto arodbiedrību biedri. Likums nosaka, ka pirms atlaišanas, darba devēja pienākums ir saņemt arodbiedrības piekrišanu darbinieka atbrīvošanai no darba.  Savukārt no darbinieka ir jānoskaidra, kuru arodbiedrību biedrs viņš ir, paskaidrojot, ka šāda informācija ir nepieciešama, jo uzsākta darbinieka atlaišanas procedūra. Tomēr “Rīgas satiksme” to nebija ievērojusi un, apejot likumu, par darbinieku plānoto atlaišanu informēja tikai “LABA” (Latvijas apvienoto biedru arodbiedrība).

“Rezultātā Komercio Unio nevarēja aizstāvēt savu biedru intereses attiecībā pret darba devēju, jo mums un arī pašiem atlaistajiem darbiniekiem vienkārši nebija informācijas par Rīgas satiksmes vadības plāniem. Savukārt LABA, dodot tūlītēju piekrišanu darbinieku atbrīvošanai no darba bez pašu darbinieku ziņas, ir parādījusi, ka tai mazāk par visu interesē savu biedru un viņu darba tiesību aizstāvība. Tā vietā LABA turpina iet Rīgas satiksmes vadības diktātā, kam ir politisks raksturs un kas nekādā veidā nav savienojams ar arodbiedrības būtību,” informē “Komercio Unio” valdes priekšsēdētāja Ineta Muižniece.

Ineta Muižniece norāda, ka šis gadījums ir sakustinājis ledu RS darbinieku vidū par LABA darbības principiem un veidiem, jo neilgi pēc tam “Komercio Unio” rindas ir papildinātas par vairāk kā 30 biedriem. RS darbinieki uzsver, ka ir vīlušies arodbiedrībā, kura nespēj nodrošināt tās pamata funkciju – iestāties par saviem biedriem.

“Ir jāņem vērā, ka arodbiedrība LABA strādā pēc pilnīgi atšķirīgiem darbības principiem, diskreditējot arodbiedrības nozīmi. Pirmkārt, biedru iestāšanās LABA drīzāk ir obligāta, nevis brīvprātīga. Otrkārt, “Rīgas satiksmes” vadības ietekme uz arodbiedrības darbu liek apšaubīt LABA reālās iespējas aizstāvēt savus darbiniekus. Treškārt, biedriem regulāri tiek doti rīkojumi par dalību dažādos, ar politiskajiem notikumiem saistītos pasākumos, piemēram, vakar notikušajā piketā pie Labklājības ministrijas par labklājības līmeņa paaugstināšanu valstī,” uzsver I.Muižniece.

Atlaistie darbinieki par savu taisnību cīnīsies tiesā, savukārt “Komercio Unio” ir pieprasījusi no RS papildus informāciju un dokumentus, bet ir saņēmusi RS atbildi ar atteikumu informāciju un dokumentus iesniegt.

Tāpat, ar diviem citiem darbiniekiem tika parakstītas vienošanās par darba attiecību izbeigšanu, faktiski darbiniekus piespiežot parakstīt šīs vienošanās. Notikumi risinājās janvāra vidū, bet vienošanās datētas ar 1. martu. Pēc arodbiedrības rīcībā esošās informācijas, šie darbinieki jau ir vērsušies ar iesniegumu prokuratūrā ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu par dienesta pilnvaru pārsniegšanu un dokumentu falsifikāciju.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: darbinieki, darbs, Ineta Muižniece, Komercio Unio, Rīgas satiksme

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats