28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » LTV vadības amata kandidātu reputāciju vērtēs pēdējā dienā
LTV vadības amata kandidātu reputāciju vērtēs pēdējā dienā
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 5. marts 2013, 11:52
Neērto jautājumu par Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētāja amata kandidāta Rolanda Tjarves reputāciju Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome NEPLP atlikusi uz pēdējo konkursa dienu, kad arī kļūs zināms LTV jaunās valdes sastāvs, – 7. martu.


Padomes līderi vakar paziņoja, ka nepieļaus konkursa noslēgšanos ar čiku. Kaut gan iemeslu tam būtu gana daudz – trīs caurkritušu kandidātu protesti, ierosināta tiesvedība, visbeidzot, Latvijas Žurnālistu savienības prasība apturēt konkursu.

Ar pāvestu būšot vieglāk

Tomēr raižu slēpšana nenozīmē, ka tādas vispār nepastāv – vēl pirms preses konferences NEPLP pārstāvji sačukstējās ar personālatlases kompānijas Fontes cilvēkiem, ko darīs, ja televīzijas valdes priekšsēdētāju neizdosies ievēlēt, un nāca pie slēdziena, ka tad arī pārējos divus valdes locekļus nav iespējams apstiprināt amatos. Nāca arī pie cita slēdziena, ka vieglāk ir pāvestu ievēlēt, nekā LTV vadību.

Vakar padome apstiprināja vērtēšanas procedūru un detalizētu kritēriju sarakstu, kam teorētiski jānodrošina vislabāko kandidātu izvēlēšanos un vienlaikus godīgumu pret visiem finālistiem.

Neatkarīgā jau vēstīja, ka finālā uz trim valdes locekļu vietām izvirzīti astoņi kandidāti un lielāko neizpratni izraisījusi proamerikāniskā žurnāla Ir līdzīpašnieka Rolanda Tjarves atrašanās potenciālo vadītāju pulciņā. Viņš televīziju reiz jau vadīja – no 1998. līdz 2002. gadam – un no darba tika atbrīvots, jo toreizējo Nacionālo radio un televīzijas padomi (NRTVP) neapmierināja ētera laika iztirgošana par ļoti zemām cenām un nepamatota pretimnākšana konkrētiem komersantiem. Fontes ieskatā šis notikums ir aptraipījis kandidāta reputāciju, taču padome viņu spītīgi atsakās atsijāt.

NEPLP neesot NRTVP mantiniece

«Lai pateiktu par kādu cilvēku, ka viņam ir slikta reputācija, šī reputācija ir jāpārbauda,» uzsver padomes loceklis Gints Grūbe: «Šeit ir jāveic izpēte. Ja cilvēka reputācija ir saistīta ar iepriekšējo darbību Latvijas Televīzijā, tad mums ir jāpārbauda tie dokumenti, uz kuru pamata viņš savulaik ir atstādināts no Latvijas Televīzijas ģenerāldirektora amata. Tas prasa iedziļināšanos gan kontekstā, gan šajos darījumos.»

Savu priekšteču lēmumam padome neuzticas. NEPLP arī uzskata, ka nav kādreizējās NRTVP mantiniece. Tātad tas, ka šī institūcija strādā tajās pašās telpās, nodarbojas ar tiem pašiem jautājumiem un arī ievēlēta primāri pēc politiskām pazīmēm – tāpat kā toreiz, pilnīgi neko nenozīmē.

Lēmums par Rolanda Tjarves atstādināšanu gan joprojām ir spēkā – to atzīst arī NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants un sola: «To 7. martā mēs ņemsim vērā.»

Attiecībā uz reputāciju, kas kandidātu vērtēšanas kritērijos pasludināta par primāro, NEPLP nāktos ņemt vērā vēl vienu – tikai pagājušajā nedēļā plīsušu – skandālu. Par to atbildīgs maksātnespējas administrators Māris Sprūds, kurš tiesājas ar žurnālu Ir un tagad paziņojis, ka Tjarve nodarbojies ar profesionālo korupciju, caur starpnieku piedāvājot rakstu nerakstīšanu sievas vadītajā žurnālā – apmaiņā pret naudu.

Gints Grūbe gan uzsver, ka «nepārbaudīti avīžraksti» nav nopietns faktoloģiskais materiāls cilvēka reputācijas vērtēšanā. Protams, NEPLP un Fontes būtu visas iespējas pārbaudīt visādus avīžrakstus, ja vien laiks tik ļoti nespiestu.

Par balsošanu atskaitīsies

6. martā LTV valdes amatu kandidāti vietējiem konkursa vērtētājiem un pieaicinātajam Igaunijas sabiedriskās televīzijas vadītājam Margus Allikmā rādīs mājasdarbus – sagatavotās prezentācijas. 7. martā kompānija Fontes sniegs ziņojumu par kandidātiem un ieteiks perspektīvo LTV vadības trijnieku. Savu rekomendāciju sniegs arī igaunis. Un tad visbeidzot būs laiks galīgā lēmuma pieņemšanai padomei. Ainārs

Dimants prognozē, ka līdz vakaram uzvārdi tiks paziņoti. Balsošana būs atklāta, un katrs NEPLP loceklis pēc tam publiski pamatos, kādēļ balsojis tā vai citādi.

***

UZZIŅAI

Ideālā variantā NEPLP pieņemtajam lēmumam jāņem vērā šādi kritēriji:

• reputācija kā primārais kritērijs

• profesionālā vadības un mediju (vai līdzīgas jomas) vadības pieredze – 50%

• vadības un sociālās prasmes – 25%

• kandidāta redzējums un izpratne par sabiedriskā medija uzdevumiem un lomu sabiedrībā; provizoriskais rīcības plāns – 25%


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: LTV, NEPLP, Rolands Tjarve

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats