29. aprīlis, Pirmdiena
Vārda dienas: Laine, Raimonds, Vilnis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Aicina valsts un pašvaldību iestādes ietaupīt 3,5 miljonus latu par mobilajiem sakariem
Aicina valsts un pašvaldību iestādes ietaupīt 3,5 miljonus latu par mobilajiem sakariem
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 22. maijs 2012, 14:29
Ja valsts un pašvaldību iestādes rīkotu iepirkumus par mobilo sakaru pakalpojumiem, tās divu gadu laikā ietaupītu līdz pat 3,5 miljoniem latu, liecina Tele2 veiktie aprēķini.


Pagājušajā un šajā gadā bijuši vien 19 valsts un pašvaldību iestāžu iepirkumi par mobilajiem sakariem, kas procentuālā izteiksmē ir ārkārtīgi maz - 2% no valsts un pašvaldību iestāžu skaita (929).

Salīdzinājumā Lietuvā notika 641 valsts un pašvaldību iestāžu iepirkums, kas procentuālā izteiksmē ir aptuveni 11% no valsts un pašvaldību iestāžu skaita (ap 6000).

Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs: "Pēdējo gadu laikā Tele2 ir veicis vairākas iniciatīvas, lai tiktu sperti nozīmīgi soļi iepirkumu jomas situācijas uzlabošanā un uzrunātu valsts un pašvaldību iestādes, atgādinot tām par iespēju būtiski ietaupīt ar mobilo sakaru iepirkumu palīdzību. Ir šokējoši, ka daļai valsts iestāžu, īpaši ministrijām, spēkā ir vēl pagājušajā gadsimtā noslēgti līgumi, un nereti pārmaksa sasniedz pat 300%, salīdzinot ar pašreizējo mobilo sakaru tirgus cenu. Tajā pašā laikā priecājamies, ka Tele2 aktivitāšu rezultātā 137 valsts un pašvaldību iestādes ir samazinājušas savus izdevumus par mobilajiem sakariem, pārnākot pie Tele2 vai sazinoties ar savu jau esošo operatoru. Pēc aptuveniem aprēķiniem šīs valsts iestādes nākamo divu gadu laikā kopā ir ieguvušas ap 421 000 latu lielu ietaupījumu. Liela daļa no šīm iestādēm ietaupīto jau ir izmantojušas tieši iedzīvotāju vajadzībām."

Engures novada domes priekšsēdētājs Gundars Važa: "Jau gadu esam Tele2 klienti, un maksa par mobilajiem sakariem, salīdzinot ar iepriekšējo operatoru, ir samazinājusies par 60%. Par ietaupītajiem līdzekļiem varam paveikt dažādus mazus darbus, kuri iepriecina gan pašus, gan novada iedzīvotājus. Piemēram, Vēju dārza parkam nopirkām jaunus koku stādus - tie iegādāti tieši par līdzekļiem, kas, pateicoties Tele2, ietaupīti gada laikā. Kopā ar iedzīvotājiem kokus šogad iestādījām Lielajā talkā."

Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs: "2006.gadā par mobilajiem sakariem maksājām 800-1000 latus mēnesī. Kad pārgājām uz Tele2, rēķins uzreiz samazinājās līdz 600 latiem, bet pašlaik maksājam tikai apmēram 200 latus mēnesī. Turklāt abonentu skaits ir palielinājies vismaz uz pusi. Par ietaupīto naudu ceļam kalnus vārda tiešā nozīmē! Jēkabpilī pie Radžu ūdenskrātuves pakāpeniski tiek bērts slēpošanas kalns. Šobrīd ir uzbērta kalna lielākā daļa - 10 metri, bet plānots, ka kalna augstums sasniegs 15 metrus. Jau šoziem jēkabpilieši savā pilsētā varēja baudīt īstas ziemas aktivitātes."

Rojas novada domes priekšsēdētāja Eva Kārkliņa: "Paši sapratām, ka par mobilajiem sakariem maksājam par daudz. Pārejot pie Tele2, izmaksas saruka par 70%. Saimnieciskais izdevīgums ir acīmredzams. Jebkuru izmaksu samazinājums ir ieguvums pašvaldībai - varam atslogot budžetu un ietaupījumu novirzīt citiem mērķiem. Ar Tele2 palīdzību iegūto ietaupījumu esam izmantojuši dažādiem darbiem. Piemēram, papildu līdzekļi noderēja iepriekš neplānotam invalīdu biedrības pieredzes braucienam, kā arī sedza transporta izmaksas pludmales volejbola laukuma izveidei Rojas stadionā. Katrs ietaupījums palīdz cilvēkiem."

Jau 2009.gada rudenī Latvijas Telekomunikāciju asociācija (LTA) izstrādāja standarta iepirkuma nolikumu "Mobilo sakaru pakalpojumi" un iesniedza publicēšanai Iepirkumu uzraudzības birojam (IUB) tā mājas lapā. Nolikuma mērķis ir valsts institūcijām ļaut ērti, ar minimālu dokumentācijas apjomu iepirkuma konkursa ceļā noteikt izdevīgāko mobilo sakaru pakalpojumu sniedzēju, tādējādi ievērojami ietaupot līdzekļus. Trīs gadu laikā IUB nav radis iespēju nolikumu publicēt savā mājas lapā. Iepirkuma nolikums ir pieejams Latvijas Pašvaldību savienības un Tele2 mājas lapās. Nolikums pirmo reizi tika izmantots pērn, un to izdarīja Daugavpils pilsētas domes Sociālo lietu pārvalde.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eva Kārkliņa, Gundars Važa, IUB, Leonīds Salcevičs, LTA, Tele2, Valdis Vancovičs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats