20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Telekomunikāciju miljonāri ceļ cenas
Telekomunikāciju miljonāri ceļ cenas
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 12. jūnijs 2014, 16:20
Lai gan telekomunikāciju nozare pēdējos gados tiek minēta inflācijas samazināšanas līderis, īstenībā pakalpojumi sadārdzinājušies arī šajā nozarē. Sakot ar 1. jūliju Tele2 atsevišķu pakalpojumu cenas paaugstinās no 5% līdz 17%, bet Lattelecom – par 27,4%. Abi šie uzņēmumi pērn nopelnījuši miljonus.


Latvijas telekomunikāciju asociācijas izpilddirektora Jāņa Leļa teiktā prognozēm, ka drīzumā cenas paaugstinās ne tikai Tele2, bet arī citi telekomunikāciju uzņēmumi, nepiekrīt ne Latvijas mobilais telefons (LMT), ne arī Bite Latvija. ”Bite Leļa kungam nav sniegusi nekādu šāda veida informāciju, nav paudusi šādu prognozi, tāpēc Leļa kunga apgalvojumi uzskatāmi tikai un vienīgi par viņa personīgo viedokli, „ NRA.lv uzsvēra Bite Latvija komercdirektore Kristīne Britāne. Arī LMT negrasās paaugstināt savu pakalpojumu cenas. „Esam labi sabalansējuši cenu ar kvalitāti, ieguldot tīkla attīstībā ievērojami vairāk nekā konkurent, „Neatkarīgajai teica LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis

Savukārt Lattelecom no 1. jūlija par 27,4% paaugstinās cenu Virszemes televīzijas Ekonomiskās pakas abonentiem. Kādreizējo 6,20 eiro vietā tagad būs jāmaksā 7,90 eiro mēnesi. No šī paša datuma maksa tiks iekasēta arī no visiem tiem Lattelecom klientiem, kuri gribēs turpināt izmantot Apollo e-pasta servisu. Ja līdz šim tas bija bez maksas, tad no 1. jūlija par to būs jāmaksā 1,75 eiro mēnesī. Lattelecom Privāto klientu daļas direktore Elīna Abika Neatkarīgajai apstiprināja, ka neliela cenu korekcija skars daļu Virszemes TV lietotājus un tas ir saistītas ar satura izmaksu pieaugumu, proti, kopš 2014.gada sākuma Virszemes TV Ekonomiskai pakai pievienoti 7 jauni kanāli – kanāls LNT un TV3, kas no 1.janvara kļuva par maksas kanāliem, Latvijā veidots sporta kanāls sportacentrs.com un kanāls Mūzikas Video, kas ir saturiski bagātākais latviešu mūzikas kanāls, pievienots starptautiskais ziņu kanāls CNN International, kas dod iespēju vairāk uzzināt par notikumiem pasaulē, kā arī filmu un izklaides kanāli Fox un Universal Channel, kuri piedāvā populārus seriālus, filmas un šovus. Tāpat Virszemes TV klientiem ir pieejama valodas un subtitru izvēles iespējas, kā arī TV programmas atrādīšana televizora ekrānā. Savukārt maksas ieviešanu par e-pasta servisu, Lattelecom skaidro ar drošības prasību pieaugumu no klientu puses. „Pieaugot e-saziņai, datu apmaiņas apjomiem, šobrīd ir būtiski pieaugušas drošības prasības no klientu puses. Apollo e-pasts tika izveidots pirms daudziem gadiem kā viens no pirmajiem elektroniskā pasta pakalpojumiem Latvijā. Turpmāk Lattelecom E-pasta kastīte būs ērtāka, drošāka un ar plašākām iespējām. Lattelecom nodrošinās - stabilāku e-pasta darbību; pilnveidotu drošību ar daudzlīmeņu drošības mehānismu (vairāklīmeņu ugunsmūris, e-pastu plūsmas kontrole pret pārslodzi, vīrusu un surogātpasta kontrole un citi); kā arī piemērotu e-pasta vidi jaunākajām interneta pārlūkprogrammām un mobilajām ierīcēm, „uzsvēra E. Abika.

Iespējamam cenu kāpumam telekomunikāciju nozarē uzmanību ir pievērsusi arī Konkurences padome, kura vakar ierosinājusi tirgus uzraudzības lietu.

Jānis Spoģis, Tele2 komercdirektors:

- Mobilo sakaru nozare ir vienīgā Latvijā, kurā cenas pēdējo desmit gadu laikā ir tikai samazinājušās. Tele2, ienākot Latvijas tirgū, radīja būtisku konkurenci vēsturiskajam operatoram, un tagad mēs varam baudīt vienas no zemākajām mobilo sakaru cenām ES. Vienlaikus jau gadiem ilgi negatīvu ietekmi uz mobilo sakaru nozari rada samazinātie viesabonēšanas un starpsavienojuma tarifi, kurus nosaka Eiropas Komisija un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija . Nozarē kopumā apgrozījums pēdējo piecu gadu laikā ir samazinājies par gandrīz trešdaļu, atsevišķi tirgus dalībnieki kā Bite Latvija pat strādā deviņus gadus ar zaudējumiem. Lai turpinātu nozīmīgas investīcijas tīkla infrastruktūrā un klientiem piedāvātu jaunākās tehnoloģijas, esam veikuši cenu korekciju tikai trīs tarifu plāniem košļājamās gumijas paciņas cenas apmērā, t.i., vidēji par 74 eiro centiem. Arī pēc cenu korekcijas Tele2 tarifu plāni būs divas reizes izdevīgāki nekā vēsturiskajam operatoram LMT un līdz pat četrām reizēm nekā vidēji ES, tāpēc Latvijā arī turpmāk būs zemākās mobilo sakaru cenas ES.

Freds Renčaks, Bite Latvija valdes priekšsēdētājs:

- Ļoti maz cilvēku apzinās, ka Tele2 cenas tiešām tiks paceltas un pieļauj, ka daudzi klienti to pamanīs pārāk vēlu, kad jau būs spiesti pakļauties līguma noteikumiem un nevarēs lauzt līgumu bez soda naudām

Juris Binde, Latvijas mobilais telefons prezidents:

- Līdz ar LMT bezlimitu pieslēguma Brīvība ieviešanu mobilo sakaru piedāvājuma fokuss vairs nav uz cenu, bet pakalpojuma un apkalpošanas kvalitāti. Latvijā tik un tā mobilo sakaru pakalpojumiem ir vienas no zemākajām cenām Eiropā un tai pašā laikā mums ir viens no modernākajiem un kvalitatīvākajiem sakaru tīkliem. Tas nozīmē, ka mēs protam strādāt efektīvāk. LMT turpina investēt tīkla attīstībā, tai skaitā arī mazapdzīvotās lauku teritorijās. Kopš uzņēmuma dibināšanas LMT kapitālieguldījumi kopumā pārsniedz 430 miljonus eiro, un datu pārraides infrastruktūrā ieguldīti jau vairāk nekā 70 miljoni eiro. Savukārt LMT 4G tīkls šobrīd pieejams jau vairāk nekā 50% Latvijas iedzīvotāju.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Konkurences padome, Tele2, telekomunikācijas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats