04. maijs, Sestdiena
Vārda dienas: Viola, Vizbulīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Poikāns: par dziesmiņas dungošanu uz ielas var piesiet «drūmāko» krimināllietu
Poikāns: par dziesmiņas dungošanu uz ielas var piesiet «drūmāko» krimināllietu
Autors: Apollo.lv / 1. februāris 2012, 12:08
Autortiesību likums tiek padarīts aizvien ekstrēmāks un ekstrēmāks, uzskata informācijas tehnoloģiju speciālists Ilmārs Poikāns, Latvijas Radio komentējot Latvijas pievienošanos Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgumam (Anti-Counterfeiting Trade Agreement/ACTA).


«Iedomāsimies tādu ekstrēmu gadījumu - jūs ejat pa ielu un dungojat dziesmiņu.. Nedod dievs to dzird sveši cilvēki - tas uzreiz ir publiskais izpildījums. Turklāt jūs to neprecīzi nodziedat, neturat meldiņu. Tātad jūs vēl izkropļojat autora darbu. Īsāk sakot, tur var uzreiz «piesiet» drūmāko krimināllietu,» skaidro Poikāns.

Poikāns uzskata, ka ACTA formulējumi ir pietiekoši izplūduši, lai zem tiem varētu «pabāzt» apakšā gandrīz jebko. «Ir interesants formulējums, kad vajadzētu saukt pie krimināllietas - lai gūtu tiešu vai netiešu komerciālu labumu. Formulējumi ir pietiekoši izplūduši, lai zem tā varētu pabāzt apakšā gandrīz jebko. Ir sevišķi tas var sāpīgi skart jebkuru interneta pakalpojuma sniedzēju, jo viņš noteikti gūs kādu labumu, ka lietotājs izmanto viņa internetu, viņam vajag lielākus pieslēgumus utt,» stāstīja Poikāns.

Poikāns uzskata, ka Latvijas nelaime ir tā, ka tā vienmēr dara to, ko «lielie onkuļi iesaka» un kas viņuprāt būtu mums labāk, raksta Apollo.lv.

«Man nav skaidrs, kāpēc, mums vajadzētu kaut kur iestāties vienkārši iestāšanās pēc, ja jau tiek apgalvots, ka ACTA tāpat neko nemainīs? Citas valstis patiesībā realizē savu politiku un tas, ka mūsu intereses dažreiz sakrīt ar viņu interesēm, nenozīmē, ka ilgtermiņā tās sakritīs,» uzskata Poikāns.

Poikāns uzskata, ka ACTA izstrādāts ASV interesēs, kas ir lielākā satura ražotāja un lielākie patentu iesniedzēji. Man grūti iedomāties, kā Latvijas pārstāvis ACTA komitejā pieceltos un sāktu teikt, ka kaut kas mūsu gadījumā neder. Lielajām valstīm neinteresē, ko mazās valstis domā.» saka Poikāns.

Poikāns arī uzskata, ka nepareizi, ka sajaukta kopā fizisko preču aizsardzība ar intelektuālā īpašuma aizsardzību. «Tas ir tas pats, kas ar vienu likumu mēģināt aptvert dzīvniekus un zivis,» pauda Poikāns.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ACTA, Ilmārs Poikāns

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats