26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Rīdzinieki izmanto mazāk ūdens, bet maksās - vairāk
Rīdzinieki izmanto mazāk ūdens, bet maksās - vairāk
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 1. jūlijs 2014, 11:05
Ūdens un kanalizācija kopš šodienas Rīgā maksās dārgāk. Piemērojot katram kubikmetram likumā Par pievienotās vērtības nodokli noteikto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 21% apmērā, kopējā summa sanāks vēl lielāka.


Kopš 1. jūlija par kubikmetra dzeramā ūdens sagatavošanu un piegādi, kā arī par izmantotā ūdens novadīšanu uz attīrīšanas iekārtām un attīrīšanu būs jāmaksā 1,28 eiro līdzšinējo 1,05 eiro vietā, par ūdensapgādes pakalpojumu – par kubikmetru maksa būs 0,63 līdzšinējo 0,514 eiro vietā un par kanalizācijas pakalpojumu – 0,65 eiro līdzšinējo 0,511 eiro vietā. Tarifos nav ietverts PVN. Ja aprēķiniem pievieno arī to, tad 1,28 eiro pārvēršas par (noapaļojot) 1,55 eiro, 0,63 eiro – par 0,76 eiro un 0,65 eiro par 0,79 eiro. SIA Rīgas ūdens (RŪ) skaidro, ka viena mājsaimniecība mēnesī galvaspilsētā patērē apmēram piecus kubikmetrus ūdens. Līdz ar to izmaksas vienai ģimenei pieaugs vidēji par 1,54 eiro mēnesī (ierēķinot PVN), raksta NRA.lv.

RŪ tarifu nav mainījis kopš 2007. gada 1. oktobra. Kad 2007. gadā RŪ iesniedza jaunu tarifu projektu izskatīšanai, tad tajā paredzētais ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifs bija par 34% lielāks. Šo septiņu gadu laikā, piemēram, maksa par elektroenerģiju ir pieaugusi gandrīz divas reizes, skaidro uzņēmuma pārstāvis Artūrs Mucenieks. Nekāds noslēpums nav arī iedzīvotāju skaita samazināšanās Rīgā. Kaut arī ikdienā šeit uzturas daudz vairāk cilvēku, nekā reāli dzīvo, tik un tā savulaik projektētās RŪ jaudas spēj nodrošināt ūdens piegādi ievērojami lielākam iedzīvotāju skaitam. Turklāt daudzas rūpnīcas ir slēgtas, un arī tas ietekmē ūdens patēriņu. RŪ pamato, ka ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifa izmaiņas ir saistītas ar sniegto ūdenssaimniecības pakalpojumu apjomu samazināšanos, pamatlīdzekļu nolietojumu, remonta izmaksu pieaugumu, kā arī ar nepieciešamajām investīcijām ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu atjaunošanai. Cilvēki kļuvuši taupīgāki vai arī ģimenes sarukušas, jo ūdensapgādes vai kanalizācijas tīkliem pieslēgto ēku skaits kopš 2007. gada pieaudzis par 3,4% ūdensapgādes pakalpojumiem un par 10% kanalizācijas pakalpojumiem, taču patēriņa apjomi samazinājušies par 15% ūdensapgādes pakalpojumiem, bet kanalizācijas pakalpojumiem – par 13%.

Jāpiebilst, ka RŪ Sabiedrisko pakalpojumu regulatorā iesniedza iesniegumu izskatīt augstāku tarifu projektu, bet saskaņā ar vēlāk koriģēto projektu tika samazināti sākotnēji plānotie tarifi par diviem centiem ūdensapgādes pakalpojumiem un par vienu centu kanalizācijas pakalpojumiem.

RŪ arī paskaidro, kas veido tarifu. No kopējām izmaksām 36% veido kapitāla izmaksas, 27% – personāla izmaksas, 10% – remontu izmaksas, 25% – pārējās saimnieciskās darbības izmaksas un 2% – nodokļi. Saskaņā ar likumu Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem tarifs ir nosakāms tādā apmērā, lai lietotāju izdarītie tarifu maksājumi segtu ekonomiski pamatotas sabiedrisko pakalpojumu izmaksas un nodrošinātu sabiedrisko pakalpojumu rentabilitāti.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: cena, pvn, Rīga, Rīgas ūdens, ūdens

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats