27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Sabiedrība » EP vēlēšanu saraksti top iekšpartejiskā sāncensībā
EP vēlēšanu saraksti top iekšpartejiskā sāncensībā
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 12. februāris 2014, 10:44
Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijas partijām ir ne vien pēdējais treniņbrauciens pirms Saeimas vēlēšanām, bet arī indikators, kas uzrāda iekšpartijisko atmosfēru un ietekmes sfēru sadalījumu.


Došanās uz Briseli ir milzīgs karjeras un arī labklājības lēciens. Sasniedzot Latvijas politiskās arēnas augstāko punktu – Saeimu vai valdību –, deputāta makā ik mēnesi ieripo ap 2000 eiro, iekams ikviens Briseles ierindas deputāts katru mēnesi saņem 8000 eiro atalgojumu, kā arī apmaksātus palīgus, dāsnus komandējumu, reprezentāciju u.c. izdevumus u. tml. Piecu gadu laikā tikai algā vien katrs ierindas eiroparlamentārietis nopelna teju pusmiljonu eiro, raksta NRA.lv.

Iezīmējas politiskā grūstīšanās

Kā jau tika gaidīts, partijas Vienotība Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu sarakstā ar pirmo numuru startēs ekspremjers Valdis Dombrovskis, kura augstais reitings vilks kopējo Vienotības sarakstu, ļaujot uz Briseli pārcelties vēl vismaz trim kolēģiem. Doties uz Briseli, visticamāk, izdosies gan Sandrai Kalnietei, gan bijušajam aizsardzības ministram Artim Pabrikam, kuri startēs attiecīgi ar otro un trešo numuru. Jautājuma zīmi var pievilkt arī pie eiroparlamentārieša Krišjāņa Kariņa izredzēm atkārtoti doties uz Briseli, savukārt ar piekto numuru pieteiktā Kārļa Šadurska potenciāls jau būs stipri nosacīts. Vislielāko izbrīnu rada Ineses Vaideres nostumšana uz sesto pozīciju (pagājušajās EP vēlēšanās viņa ieguva otro lielāko balsu skaitu pēc S. Kalnietes), kas iezīmē ietekmes sfēru dalīšanu Vienotības iekšienē.

Jau ilgāku laiku aizkulisēs virmo norādes par to, ka Vienotībā ir izveidojušies vairāki kodoli. Viens flangs ieklausās S. Kalnietes, viņas palīga Pētera Viņķeļa, kā arī bijušās labklājības ministres Ilzes Viņķeles viedoklī, savukārt otrs flangs ir lojālāks Solvitas Āboltiņas redzējumam.

Pati I. Vaidere par notiekošo cenšas runāt korekti, lai gan neizpratne nav noslēpjama. Eiroparlamentāriete uzskata: ja par kritēriju tiktu ņemta vērā pieredze un spēja no pirmās dienas pilnvērtīgi aizstāvēt Latvijas intereses Eiropā, tad viņai būtu bijis jābūt saraksta trijniekā, jo tikai I. Vaiderei esot divu EP sasaukumu pieredze. «Acīmredzot kritēriji ir bijuši citi, lai gan valdes sēdē man tos neizdevās noskaidrot,» pauda I. Vaidere. Viņa gan piebilda, ka vēlēšanu sistēma ikvienam vēlētājam ļauj izrādīt kandidātiem individuālas simpātijas, tāpēc I. Vaidere cer, ka vēlēšanās pakāpsies par dažām pozīcijām augstāk.

Iespējamas rokādes

Neviennozīmīgi secinājumi varētu parādīties arī par topošo sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa EP sarakstu. Neoficiālā informācija liecina, ka saraksta līderis būs Saeimas deputāts Boriss Cilevičs, ar otro numuru startēs 28. vidusskolas direktors Guntars Jirgensons, savukārt skandalozais žurnālists Andrejs Mamikins startēs kā trešais. Šajā kontekstā dīvaina šķiet Saeimas prezidija locekļa Andreja Klementjeva nobīdīšana uz neizdevīgo ceturto pozīciju, lai gan sākotnēji par viņu tika runāts kā par pirmo numuru. Aizkulisēs zināms, ka ilgus gadus parlamentā strādājošais A. Klementjevs būtu vēlējies karjeras lēcienu, pārceļoties uz Briseli un viņam šāda nobīdīšana ir bijusi sāpīga. Tikmēr neoficiāli izskan, ka Saskaņas EP sarakstu teju vienpersoniski esot gatavojis Nils Ušakovs, kam acīmredzot ir kādi privāti apsvērumi par A. Klementjeva politisko nākotni. Tiesa, tikpat iespējams, ka partija ir domājusi stratēģiski, secinot, ka daudz izdevīgāk ir paturēt A. Klementjevu Latvijā, jo daudzo gadu gaitā šis politiķis ir ieguvis milzīgu parlamentāro pieredzi, kā arī tradicionāli uzrādījis augstu reitingu Saeimas vēlēšanās. Tiesa, Saeimas vēlēšanu likums neaizliedz EP ievēlētiem politiķiem kandidēt arī uz vietu savas valsts parlamentā. Tas nozīmē, ka nepieciešamības gadījumā ikviens maijā ievēlētais eiroparlamentārietis var atgriezties Latvijā un kandidēt arī 12. Saeimas vēlēšanās. Tiesa, šādā gadījumā viņam jānoliek EP deputāta mandāts.

***

Partiju flagmaņi ceļā uz Eiropas Parlamentu

Vienotība*

1. Valdis Dombrovskis

2. Sandra Kalniete

3. Artis Pabriks

Nacionālā apvienība*

1. Roberts Zīle

2. Baiba Broka

3. Rihards Kols

ZZS

1. Andris Bērziņš

2. Kārlis Seržants**

3. Iveta Grigule

Saskaņa

Boriss Cilēvičs

Guntars Jirgensons

Andrejs Mamikins

Reformu partija***

Daniels Pavļuts

Vilnis Ķirsis

* Publiski nosaukts saraksts.

** Kārļa Seržanta vietā ar trešo numuru no ZZS varētu startēt Iveta Šulca, kas ir Latvijas diplomāte un vairākus gadus bijusi Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja.

*** Reformu partija vēl nav aplēsusi ne tikai saraksta ranžējumu, bet pat konkrētus kandidātus. Plašāk ir izskanējuši tikai divi uzvārdi.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Brisele, Eiropas Parlaments, Inese Vaidere, Valdis Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats