29. aprīlis, Pirmdiena
Vārda dienas: Laine, Raimonds, Vilnis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Bijušā deputāta Čaklā sievai izvirzīta kriminālapsūdzība
Bijušā deputāta Čaklā sievai izvirzīta kriminālapsūdzība
Autors: Jānis Tamužs / NRA.lv / 21. augusts 2013, 9:43
Divas dienas pirms Saeimas deputāts Ingmārs Čaklais (Vienotība) nolika deputāta mandātu, viņa sievai – no amata atstādinātajai notārei Dacei Čaklajai – izvirzīta apsūdzība krimināllietā par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, Neatkarīgajai apstiprināja Ģenerālprokuratūrā.


Ļoti iespējams, ka tieši apsūdzība sievai ir galvenais iemesls, kāpēc I. Čaklais negaidīti atstāja Saeimas deputāta krēslu.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre apstiprināja, ka 6. augustā D. Čaklajai izvirzīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 218. panta 2. daļas (par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā) un šobrīd procesā notiek pirmstiesas izmeklēšana.

Nu jau bijušais Saeimas deputāts I. Čaklais izpelnījās sabiedrības uzmanību šā gada jūnijā, kad viņš bez paskaidrojumiem ilgstoši neapmeklēja Saeimas sēdes. Tad viņš pameta valsti, nepaskaidrojot iemeslus pat savas partijas frakcijas biedriem.

Vēlāk šādu rīcību I. Čaklais skaidroja ar veselības problēmām, kas mazinot spējas pildīt viņam uzticētos pienākumus ar pilnu atdevi. Taču šaubas par patiesajiem politiķa rīcības iemesliem šajā situācijā sēja veids, kādā noritēja komunikācija ar frakcijas Vienotība kolēģiem, kuriem trūka izskaidrojuma kolēģa ilgstošajai prombūtnei, kā arī ar masu medijiem, kuri informācijas drumslas bija spiesti izlobīt no dažādiem mīklainiem Čaklā ierakstiem interneta sociālajos portālos, nevis no paša politiķa sacītā. Šāda situācija tik ļoti atgādināja bēgšanu, ka neviļus radās jautājums par to, no kā būtu jābēg?

Meklējot atbildi uz šo jautājumu, nevar palaist garām I. Čaklā dzīvesbiedres Daces Čaklās amatpersonas deklarācijā uzrādīto parādu apjomu – vairāk nekā 700 000 latu.

Apjomīgā parādu nasta ir gūlusies uz Čaklo ģimenes pleciem jau daudzus gadus, taču problēmas saasināja Daces Čaklās atstādināšana no zvērinātas notāres amata 2012. gada 9. novembrī interešu konflikta dēļ. Minētais interešu konflikts izpaudās tā, ka I. Čaklā firma Divas puses 2010. gadā sniedza dažādus pakalpojumus Daces Čaklās notāru birojam, kuri tika apmaksāti ar nepamatoti lielām summām, kā, piemēram, mājaslapas uzturēšana bija izmaksājusi 30 000 latu, kas ir neparasti daudz, ņemot vērā, ka likums notāriem neatļauj individuāli reklamēt savu praksi. Tas izraisīja aizdomas par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas jeb par tā saukto nodokļu optimizēšanu. Tika atklāta nesaderība grāmatvedībā sakarā ar firmas Divas puses sniegtajiem pakalpojumiem. Notāru biroja grāmatvedībā norādīts, ka pakalpojumi apmaksāti ar 72 110 latiem, bet firmas Divas puses neto apgrozījums 2010. gadā uzrādīts tikai 43 141 lata apmērā. VID piemērotais sods Čaklās notāru birojam sakarā ar konstatētajiem pārkāpumiem saimnieciskajā darbībā bija 60 000 latu, kurus Valsts ieņēmumu dienests cer piedzīt, izsolē pārdodot Čaklās dzīvokli Rīgā, Blaumaņa ielā 21, kas bija arī notāres praktizēšanas vieta.

Spriežot pēc Ingmāra Čaklā mājaslapā paustās informācijas, viņa sieva ar bērniem devās ārpus valsts uz Lielbritāniju jau gada sākumā. Savukārt Ingmārs Čaklais acīmredzot ir izlēmis sekot savai ģimenei tikai šā gada jūnijā. Ņemot vērā I. Čaklā lomu iepriekš aprakstītajā interešu konflikta situācijā, var izteikt pieņēmumu, ka nepatīkamā situācijā drīz vien varētu nonākt arī viņš pats. Līdzšinējie mēģinājumi sazināties ar Daci un Ingmāru Čaklo ir bijuši nesekmīgi.

Rūpes tagad ir frakcijai Vienotība – kurš ieņems Čaklā vietu? Līdz Saeimas pavasara sesijai atlikušas divas nedēļas, tomēr atbildes uz šo jautājumu aizvien nav. 11. Saeimas vēlēšanu rezultāta sarakstā aiz I. Čaklā seko Smiltenes novada domes deputāte Ilze Vergina un bijusī Saeimas deputāte Liene Liepiņa.

Vienotības preses sekretāre Laila Timrota telefonsarunā ar Neatkarīgo vien zināja teikt, ka Gulbenes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Andis Caunītis, kurš sarakstā seko aiz L. Liepiņas, ir paudis, ka nevēlētos pamest savu pašreizējo amatu pašvaldībā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Dace Čaklā, Ģenerālprokuratūra, Ingmārs Čaklais

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats