29. aprīlis, Pirmdiena
Vārda dienas: Laine, Raimonds, Vilnis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Prasa paskaidrojumus no prokurora Mežsarga
Prasa paskaidrojumus no prokurora Mežsarga
Autors: Uldis Dreiblats, Ritums Rozenbergs / NRA.LV / 26. augusts 2013, 10:02
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pieprasījis no prokurora Anda Mežsarga paskaidrojumus par viņa un SAB iekšējās drošības daļas vadītāja Aigara Sparāna iesaistīšanos biznesa strīdu kārtošanā, Neatkarīgo informēja Latvijas Republikas prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga.


Turpretī SAB direktors Jānis Maizītis uz uzdotajiem jautājumiem atkal atteicās atbildēt. «Ģenerālprokurors ir iepazinies ar jautājumiem un pieprasījis prokuroram A. Mežsargam paskaidrojumu par publikācijā minētajiem apstākļiem. Ņemot vērā to, ka prokurors A. Mežsargs atrodas atvaļinājumā, paskaidrojums tiks saņemts pēc prokurora atgriešanās no atvaļinājuma, kas ir 2. septembrī,» informēja A. Šēnberga. Šāda atbilde nepārprotami liecina, ka Ē. Kalnmeiers nav bijis informēts par prokurora A. Mežsarga interesēm kārtot akciju sabiedrības Ventbunkers akcionāru strīdus.

Jāatgādina, ka Neatkarīgajai jau vairāki avoti ir ziņojuši, ka SAB īpaši pilnvarotais darbinieks Aigars Sparāns līdzīgi kā patiesā labuma guvējs pērn iesaistījies Ventbunkera akcionāru sarunās par mierizlīgumu. Vēlāk izrādījās, ka Šveices advokāts Rudolfs Meroni kādā no Eiropas valstu tiesām, kur sarosinātas dažādas lietas saistībā ar dažādu Ventspils naftas aktīvu pārvaldīšanu, sniedzis pavisam detalizētas liecības par šo SAB darbinieka iesaisti Ventbunkera akcionāru sarunās. Turklāt izrādās – iniciatīva, ka A. Sparāns būtu jāiesaista šajās biznesa sarunās, nākusi no prokurora A. Mežsarga.

Mužika iniciatīva

Tiesai R. Meroni stāstījis pat par tādām niansēm, kurām, šķiet, lietā par aktīvu pārvaldīšanu nav nekādas nozīmes. Tomēr R. Meroni uzskata par vajadzīgu šīs nianses atklāt, un te var izteikt ticamu pieņēmumu, ka šveicietis nekad neko nedara tāpat vien bez noteikta mērķa un jēgas.

Pērn diviem no Ventbunkera līdzīpašniekiem vai patiesā labuma guvējiem, kuriem pastarpināti pieder šī kompānija, – Igoram Skokam un Genādijam Ševcovam – bija izdevies tikt vaļā no R. Meroni pakalpojumiem. Viņi kopā ar Oļegu Stepanovu un Olafu Berķi varēja izveidot vairākumu Ventbunkerā. Balstoties uz šo vairākumu, viņi atcēla no amatiem Ventbunkerā pašu R. Meroni un visus viņa menedžerus.

Tad jūnijā R. Meroni advokātam Daimāram Škutānam piezvanījis Ģenerālprokuratūras prokurors A. Mežsargs un teicis, ka vajadzētu tikties ar SAB darbinieku A. Sparānu, kurš varot strīdus nokārtot. R. Meroni tiesai nav slēpis pat tādu pikantu detaļu, ka iekšējā komunikācijā viņi Latvijas Ģenerālprokuratūras prokuroru A. Mežsargu dēvē par Mužiku.

Sparāna uznāciens

Četratā – R. Meroni, D. Škutāns, A. Mežsargs un A. Sparāns – tikušies viesnīcā Felicia, kas atrodas Purvciemā, Stirnu ielā.

SAB darbinieks aicinājis R. Meroni tikties ar kādu no citiem Ventbunkera līdzīpašniekiem – O. Stepanovu vai O. Berķi –, lai vienotos par mierizlīgumu. R. Meroni «sirsnīgākas» attiecības esot ar O. Stepanovu, kurš allaž šveicieša bērniem sūtot Ziemassvētku dāvanas. Tāpēc SAB darbinieks A. Sparāns apņēmies noorganizēt R. Meroni tikšanos tieši ar O. Stepanovu, kas bijusi ieplānota uzreiz pēc pērnajiem Jāņiem viesnīcas Elizabete, kas atrodas Rīgas centrā, 6. stāvā. Kad R. Meroni kopā ar A. Sparānu ieradušies norunātajā vietā, viņš pēkšņi saņēmis ziņu, ka jādodas tomēr uz 8. stāvu. Tad R. Meroni ar A. Sparānu vienojušies, ka runās tikai ar pašu O. Stepnovu. Tomēr O. Stepanovs uz sarunām bija deleģējis savus augstākos menedžerus. Nesagaidot pašu O. Stepanovu, pēc kādām 20 minūtēm abi devušies prom. SAB darbinieks par izjukušajām sarunām bijis ļoti nikns, tiesai liecinājis R. Meroni.

Aizvien vairāk jautājumu

Jau iepriekš Neatkarīgā jautāja SAB direktoram Jānim Maizītim, kādā statusā A. Sparāns varētu būt piedalījies minētajās sarunās, vai viņam pieder kādas daļas Ventspils lielajos uzņēmumos, vai varbūt viņš gatavojas šīs daļas pirkt u. tml. J. Maizītis atteicās atbildēt uz šiem jautājumiem. Tagad viņš atteicās atbildēt arī uz jautājumu, vai A. Sparāns savu iesaitīšanos biznesa strīdu kārtošanā saskaņoja ar SAB vadību un vai SAB darbinieku iesaitīšanās biznesa strīdu kārtošanā ir ierasta prakse. Cita starpā J. Maizītis neatbildēja arī uz jautājumu, vai prokurori A. Mežsargs un Jānis Ilsteris ir SAB direktora padomnieki.

Līdzīgus jautājumus Neatkarīgā uzdeva arī ģenerālprokuroram Ē. Kalnmeieram par A. Mežsraga darbību un, ņemot vērā prokuratūras funkciju uzraudzīt operatīvo darbību, tika jautāts arī tas, vai ir atbalstāma SAB darbinieku iesaistīšanās biznesa strīdu kārtošanā. 

Ģenerālprokurors informēja par iepriekšminēto – jāgaida A. Mežsarga atvaļinājuma beigas.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andis Mežsargs, Ēriks Kalnmeiers, Ģenerālprokuratūra, Ģenerālprokurors, Jānis Maizītis, Rudolfs Meroni, Satversmes aizsardzības birojs, Ventbunkers

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats