24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Mēģinās tikt galā ar ledus mīļotājiem
Mēģinās tikt galā ar ledus mīļotājiem
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 10. aprīlis 2013, 12:00
Pēc negadījuma, kad Rīgas līcī no diviem ledus gabaliem vajadzēja glābt vairāk nekā 200 cilvēku, atbildīgās institūcijas nolēmušas ķerties vērsim pie ragiem, lai novērstu līdzīgas situācijas turpmāk. Par tālāko rīcību lems starpinstitucionāla darba grupa.


Kopumā dienestu darbība 29. marta notikumos bijusi sekmīga, taču par to jāpateicas pirmām kārtām labvēlīgiem laika apstākļiem, kas ļāva gan kuģim, gan helikopteram maksimāli pietuvoties ledus gabalam. Tāpat veiksme uzsmaidījusi, jo visi transporta līdzekļi bijuši netālu no negadījuma vietas un darba gatavībā, skaidroja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Inga Vetere, piebilstot, ka aprēķini rādot: kopumā glābšanas operācija izmaksājusi 10 000 latu. Diemžēl šādas situācijas atkārtojas ik gadu, un nešķiet, ka zemledus makšķernieki un citi pārgalvīgi ledus mīļotāji ņemtu vērā šīs mācības. Kā norādīja I. Vetere, Latvijā salīdzinājumā ar kopējo iedzīvotāju skaitu, ir ļoti daudz makšķernieku, tai skaitā – zemledus. Līdzšinējās cīņas metodes ar viņiem izrādījušās mazefektīvas – pārdrošnieki neievērojot ne brīdinājuma zīmes, ne mutiskus aizrādījumus.

Lai tomēr mēģinātu iegrožot šo patvaļu, atbildīgās institūcijas ir apņēmības pilnas atrast risinājumus. Rīgas pašvaldības policijas (RPP) Drošības uz ūdens un civilās aizsardzības pārvaldes priekšnieks Edgars Rudzītis kā veiksmīgu piemēru minēja Igauniju – uz Peipusa ir ļoti strikti noteikumi, kas ir jāievēro, pretējā gadījumā tiekot piespriesti sodi (palīdzot tas, ka tur darbojas robežsargi).

«Tomēr galvenokārt jābūt izskaidrošanai, nevis sodiem,» uzsvēra E. Rudzītis. Bet, lai ietekmētu neapzinīgākos, kurus no ledus nevar nodabūt pat pēc garām pārrunām, vajadzīgi saistošie noteikumi, jo likuma burts ir ietekmīgāks par runāšanu. Te gan varot būt aizķeršanās, un viens no iemesliem – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) neatbalstot pašvaldību iniciatīvas attiecībā uz cilvēku tiesību ierobežošanu atrasties uz ledus. Taču noteikumus tik un tā izstrādāšot, un, ja VARAM tos neatbalstīs, domāšot, ko darīt tālāk.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Edgars Rudzītis, Inga Vetere, Rīgas līcis, RPP, VARAM

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats