26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Pacientiem turpina pierakstīt kaites
Pacientiem turpina pierakstīt kaites
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 1. aprīlis 2014, 10:45
Veselības inspekcija (VI) pēc veiktajām pārbaudēm ārstniecības iestādēs, kas sniedz valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, 2013. gadā ir pieņēmusi lēmumus par naudas līdzekļu atmaksu veselības aprūpes budžetā vai pacientiem 210 467 latu jeb 299 468,48 eiro, kas ir par 66 000 latu vairāk nekā 2012. gadā.


Vairākas nelikumīgas darbības, īpaši zobārsta pierakstījumi bērniem, atklāti ar portāla latvija.lv starpniecību.

VI pērn veica 118 ģimenes ārstu un 97 ambulatoro speciālistu sniegto veselības aprūpes pakalpojumu pārbaudes, izvērtējot iespējas iedzīvotājiem iegūt informāciju un saņemt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus. Šie turpat 300 000 eiro ir naudas summa, kas ārstniecības iestādēm jāatdod valsts budžetā par nepamatotu veselības aprūpes pakalpojumu uzskaiti (244117 eiro), pacientiem, kā arī uzrēķinātās soda naudas. Visbiežāk pārkāpumi ir saistīti ar uzrādīto pakalpojumu neatbilstību faktiski veiktajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas izpaužas pierakstījumos vai neatbilstošu manipulāciju uzrādīšanā.

Veicot pārbaudes, VI novērojusi likumsakarību – praksēs, kurās ir maz informācijas pacientiem vai pacientiem sniegtā informācija ir maldinoša, biežāk nākas konstatēt pārkāpumus saistībā ar valsts budžeta līdzekļu saņemšanu – tiek pārkāpti īslaicīgo pacientu pieņemšanas nosacījumi, nepamatoti uzskaitītas profilaktiskās apskates un neizsniegti maksājumu dokumenti. Savukārt vairākās slimnīcās par stacionārā ievietotu pacientu valsts apmaksai nepamatoti tiek uzrādīti ambulatorie pakalpojumi, kaut gan pacientam, kurš 24 stundas diennaktī atrodas ārsta uzraudzībā slimnīcā, visi nepieciešamie veselības pakalpojumi jānodrošina stacionāra ietvaros. VI saņēmusi arī 16 iesniegumus par latvija.lv uzrādītiem pakalpojumiem, kas nav veikti. Pārsvarā pacienti konstatējuši nesniegtu ambulatoro pakalpojumu pierakstījumus, kā izpētīja NRA.lv, īpaši daudz sūdzību ir par neveiktiem zobārsta pakalpojumiem bērniem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Pacienti, Veselības inspekcija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats