20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pacienti: cik ilgi vāksim ziedojumus?
Pacienti: cik ilgi vāksim ziedojumus?
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 25. marts 2014, 10:09
Sarežģītas un smagas operācijas, kuras glābj cilvēkiem dzīvību, Latvijā nereti tiek apmaksātas no ziedotāju vai pacientu organizāciju kabatas.


Latvijas Pulmonālās hipertensijas biedrības valdes priekšsēdētāja Ieva Plūme Neatkarīgajai pauž striktu nostāju: sarežģītas operācijas un veselības pakalpojumus nevajadzētu apmaksāt no līdzekļiem, ko saziedo nodokļu maksātāji vai piesaista pacientu organizācijas. «Sociāli taisnīgai valstij ir jāspēj radīt efektīvs veids, kā segt veselības aprūpes izmaksas,» uzsver I. Plūme.

Pagājušajā nedēļā P. Stradiņa slimnīcā diviem pacientiem tika veikta endarterektomija no plaušu artērijas – sarežģīta operācija, kas noritēja, pateicoties arī trim pieaicinātiem ārvalstu speciālistiem. Pirms tam Latvijā bija veikta tikai viena šāda operācija, un pašlaik pacients ir izveseļojies. Visas operācijas lielākā vai mazākā mērā tiek segtas no dažādu veidu ziedojumiem. Operācijas tiek veiktas Stradiņa slimnīcā, un tās ir pieskaitāmas sirds ķirurģijai, tiek izmantotas slimnīcas telpas, aparatūra un Latvijas mediķu darbs – to nosedz slimnīcas budžets, taču ārvalstu speciālistu pieaicināšanu, bez kuriem šādas operācijas nebūtu iespējamas, apmaksā no citiem avotiem. Taču diemžēl līdzšinējā prakse, ka pacientiem atsaka operāciju apmaksu, nolemj pacientu dzīvi un veselību veiksmei – būs ziedojumi, būs nauda, būs operācija, kam pēc būtības nepiekrīt pacientu organizācija un aicina valsts iestādes situāciju mainīt. I. Plūme stāsta: kopš pagājušā gada maija mērķtiecīgi vācām līdzekļus ar pulmonālo arteriālo hipertensiju smagi slimu cilvēku veselības uzlabošanai. 2013. gada vasarā ar Pulmonālās hipertensijas biedrības atbalstu tika veikta pirmā endarterektomija no plaušu artērijas, un biedrība sedza Varšavas Kardioķirurģijas klīnikas trīs speciālistu izmaksas par viesnīcu Rīgā, jo unikālā operācija tika īstenota ar viesprofesoru palīdzību. Savukārt poļu speciālistu lidmašīnas biļetes pilnībā apmaksāja pacienta ģimene, turklāt – naudu aizņemoties. «Jaunais cilvēks, kuram veikta endarterektomija, ir mūsu – cilvēku ar pulmonālo hipertensiju – pirmā lielā veiksme, ar ko ļoti lepojamies. Šai pirmajai operācijai tagad sekojušas divas citas, par kurām ir liels gandarījums, jo cilvēkiem ir dota iespēja normāli elpot,» atklāj I. Plūme.

Pagājušā gada nogalē biedrība novirzīja daļu ziedojumu, lai divi pacienti – Zane un Aleksandrs – varētu nokļūt Vīnes universitātes klīnikā, lai veiktu diagnostiku un konsultētos par plaušu transplantācijas iespējām. Zanes operācijai nauda ir saziedota, un viņa gaida zvanu no Vīnes, bet Aleksandram jāveic endarterektomija no plaušu artērijas, taču stāvokļa sarežģītības dēļ operāciju nevar veikt Latvijā. Arī viņa dzīvības glābšanai nepieciešama liela naudas summa.

***

VIEDOKLIS

Ieva PLŪME, Pulmonālās hipertensijas biedrība:

– Visā pasaulē pacientu biedrības nodarbojas ar atbalsta grupu veidošanu, sabiedrības izglītošanu, slimo cilvēku sociālo integrāciju, bet Latvijā esam spiesti uzņemties arī atbildību par ārstēšanas procesu, sedzot izmaksas par skābekļa atbalsta terapiju mājās, iegādājoties pulsa oksimetrus un izdalot slimajiem, lai viņi var sekot skābekļa līmenim asinīs, sedzot izmaksas par viesprofesoru ierašanos, apmaksājot psihoterapiju hroniski slimiem cilvēkiem. Nu, cik var?


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ieva Plūme, Latvijas Pulmonālās hipertensijas biedrība, Pacienti

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats