28. aprīlis,
Vārda dienas: Gundega, Terēze
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Eksperte: Par Zatlera dzīvokli ir pārmaksāts
Eksperte: Par Zatlera dzīvokli ir pārmaksāts
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 14. marts 2013, 9:53
Latvijas eksprezidenta Valda Zatlera mitekļa epopeja turpinās: dārgi pirktajiem apartamentiem, kuri tika atzīti par derīgiem tūlītējai lietošanai, izrādās, vajadzīgs remonts gluži vai privātmājas cenā – 80 000 latu apmērā.



Bijušo valsts vadītāju dzīvokļu remonti Latvijā vienmēr izskanējuši ar troksni: summas, kas šim nolūkam tērētas, bijušas iespaidīgas – sākot no 100 000 latu Guntim Ulmanim līdz 450 000 latu Vairai VīķeiFreibergai. Apetīte bijušajām amatpersonām nav bijusi pieticīga, gan iegādājoties dārgus dizaina priekšmetus, gan arī ekskluzīvu aprīkojumu. Arī V. Zatlers īpaši neatpaliek no saviem priekštečiem, to apliecina vēl viņa prezidentūras laikā īstenotie Jūrmalas rezidences remonti, kas kopā ar fasādes, atbalsta sienas un teritorijas uzfrišināšanu izmaksāja tuvu diviem miljoniem latu.

Lētākais un izdevīgākais?

Turpinājums sekoja pēc amata regāliju nolikšanas, kad tika meklēts viņam atbilstošs dzīvoklis. V. Zatlers gan apgalvoja, ka šajā procesā nepiedalījies, to ļāvis izlemt komisijai, vien saskaņojis savas prasības ar to. Savukārt komisija uzsvēra, ka izvēlēts lētākais no konkursā atlasītajiem trijiem prasībām atbilstošajiem īpašumiem, kas, salīdzinot ar citiem, izpelnījies lielāko izdevīguma punktu skaitu.

Tas izrādījās Irēnai Pulkinenai piederošs dzīvoklis, ko jau izīrēja V. Zatlera vajadzībām un kuru tad Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) iegādājās par viņas noteikto cenu – teju pusmiljonu latu. Pērkot īpašumu, ne komisija, ne VNĪ neplānoja papildu ieguldījumus šajā īpašumā. Valsts prezidenta kanceleja (VPK) vēl pērn atrunājās, ka trūkst informācijas, kādi uzlabojumi būs nepieciešami. Tika norādīts vien tas, ka dzīvoklis ir piemērots tūlītējai lietošanai. Arī no eksprezidenta neesot saņemti nekādi norādījumi par aprīkojumu un mēbelēm, piebilstot, ka viņam aktuālākas ir veselības problēmas. V. Zatlers arī neatzina, ka faktiski jau šis dzīvoklis viņam tik ļoti nav nepieciešams, un nenoteikti atrunājās par LTV raidījuma de facto fiksētajiem faktiem, ka tolaik vēl īrētajā dzīvoklī lielākoties uzturas tikai viņa dēls Kārlis, bet viņa vecāki – Lilitas Zatleres dzīvoklī Brīvības ielā.

Situāciju neskaidro

Nu kopš dzīvokļa iegādes pagājuši daži mēneši un izrādās, ka tajā dzīvot iespējams tikai tad, ja tur tiek veikti lieli uzlabojumi – par visai apaļu summu. Kāpēc jātērē tieši tik, pats V. Zatlers nepaskaidro. Reformu partijas preses sekretāre Daiga Holma ir lakoniska: «Zatlers nekomentēs šo situāciju.» Vēlāk gan viņa pauda, ka tas jādara tiem, kas pirka šo īpašumu – lai paskaidro, kāpēc iegādāts dzīvoklis, kas sen nav remontēts: «Valsts kanceleja lemj gan par piemēroto dzīvokļu izvēli, gan par to iegādi un remontiem. Dzīvokļi tiek izvēlēti pēc zināmiem kritērijiem, kuri ir noteikti Ministru kabineta noteikumos.

VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina uzsver: «Nekustamais īpašums pirms iegādes tika apsekots un novērtēts tā vizuālais stāvoklis. Dzīvoklis tika atzīts par derīgu tūlītējai dzīvošanai, ilgtermiņā paredzot remontdarbu nepieciešamību. Jāņem vērā, ka dzīvoklis ilgāku laiku ir bijis lietots, un, cilvēcīgi raugoties, tas ir jāsaved pienācīgā kārtībā. Pēc kopīgas telpu apskates ar Zatlera kungu, VPK pārstāvjiem un Finanšu ministrijas amatpersonām VPK ir izvērtējusi lietotājam nepieciešamos darbus un iespējamos risinājumus telpu sakārtošanai un pielāgošanai, saskaņā ar ko VNĪ veiks remontdarbus minētajā objektā. Ir būtiskas lietas, kas jānovērš, piemēram, apkures sistēmā, vajadzīgi funkcionāli uzlabojumi. Vēlos uzreiz uzsvērt, ka šeit runa nav ne par kādām luksusa vajadzībām.» Summa vēl tikšot precizēta – tā esot tikai sākuma orientējošā kontroltāme. Kad tiks sagatavots publisks iepirkums iespējamajiem remontdarbu veicējiem, skaitļi var mainīties.

Pārmaksāts un nolietots

Baltic Sotheby’s International Realty valdes loceklei Ilzei Mazurenko, kura arī dzīvē redzējusi šo īpašumu, nav liels pārsteigums, uzzinot, ka tam vajadzēs remontu. Viņa nav slēpusi savu kritisko attieksmi, uzskatot, ka valsts pārmaksājusi par īpašumu, kas nu tiešām izrādījies nolietots. «Mēs arī toreiz piedalījāmies konkursā ar savu piedāvājumu – tikko svaigi remontētu dzīvokli, kurā tuvāko piecu gadu laikā neko atjaunot nevajadzētu. Taču komisija lēma par labu Elizabetes ielas apartamentiem, neko gan nesakot par papildu remontiem. Nu atklājies, ka vajag gan – turklāt par tādu summu, kas liecina – tur plānots kapitālais remonts. Ja summa ir 409 lati/m2, tad tā ir pat lielāka nekā remonti vidēji izmaksā šā rajona dzīvokļos, un tas ir 400–500 eiro/m2,» skaidro I. Mazurenko. Arī citi aptaujātie atzīst: summa ir nopietna un neliecina tikai par kosmētisko remontu. Taču daudz ko nozīmē tas, vai tiek lietoti zīmoloti aprīkojumi – tie ļoti palielina izmaksas. Arī līdz latam precīza tāme liecinot: summa «nav izzīsta no pirksta».

***

Eksprezidenta dzīvoklis

Adrese: Rīgā, Elizabetes ielā 17

Platība: 195,33 m2

Pirkuma cena: 484 934 lati

Pārdevēja: Irēna Pulkinena

Iegādājās: VNĪ 2012. gada decembrī

Remonta tāme: 80 867 lati

Valsts prezidenta kancelejas budžetā dzīvokļa remontiem paredzēti: 4849,34 lati gadā

Avots: VNĪ, www.nra.lv



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: dzīvoklis, Zatlers

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats