28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Priecīga ziņa ģimenei, kuru gribēja izlikt no vienīgā mājokļa
Priecīga ziņa ģimenei, kuru gribēja izlikt no vienīgā mājokļa
Autors: Apollo.lv / 27. janvāris 2013, 20:41
Priecīga ziņa šonedēļ sasniegusi rīdzinieku Borisu Kuzņecovu, kam draudēja izlikšana no dzīvokļa netaisnīga tiesas sprieduma dēļ - negaidīti ātri reaģējusi Rīgas apgabaltiesa, kas nolēmusi spriedumu atcelt, turklāt atzīstot, ka kļūda patiešām bija pieļauta, vēstī TV3 raidījums «Nekā personīga».


Rīdziniekam Borisu Kuzņecovu un viņa ģimeni tiesu izpildītāji jau grasījās izlikt uz ielas, bet viņu dzīvokli pārdot izsolē, lai nomaksātu tiesas piespriesto parādu. Boriss bija izmisumā, jo nejutās vainīgs. Viņa priekšnieks, Borisam nezinot, bija negodīgi izmantojis viņa pases datus, ierakstot Borisu kā galvotāju līgumā par 2000 latu aizņemšanos. Priekšnieks naudu aizņēmās un vēlāk nomira, bet aizdevēji – SIA «FRE Project» tiesā vērsās pret Borisu, prasot naudu atdot.  

Pavēstes par ierašanos tiesā Borisu nesasniedza, viņš uz sēdi neieradās un Vidzemes priekšpilsētās tiesa lietu izskatīja bez Borisa. Tiesnese Ilze Ošiņa palaida garām faktu, ka lietas materiālos bija tikai viņa pases dati, bet trūka paša galvenā Borisa vainas pierādījuma – galvojuma līgumā viņa paraksta vispār nebija. Tik un tā tiesa lēma, ka Borisam parāds jāatdod. Arī apelācijas instance lietā neiedziļinājās un, konstatējot, ka Boriss arī toreiz nebija klāt tiesas zālē, nolēma iepriekšējo spriedumu atstāt bez izskatīšanas un arī Augstākā tiesa viņa sūdzību noraidīja. Sanāca, ka tādēļ vien, ka Boriss nebija ieradies tiesā, viņš tika atzīts par vainīgu, turklāt atņemot ģimenei vienīgo dzīvesvietu.

Kad tas nāca gaismā, tieslietu ministrs Jānis Bordāns rosināja Augstāko tiesu domāt par disciplinārlietu pret tiesnesi Ošiņu. Tas gan pagaidām nav noticis.  

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētaja Sandra Strence raidījumam norādījusi: «Es varu vienkārši no sevis pateikt, un es zinu, es atļaujos to teikt par jebkuru tiesnesi, protams, ka jebkurš tiesnesis pārdzīvo par kļūdu. Līdz ar to es domāju, ka teiksim šeit...es nedomāju, ka šis gadījums ir palicis bez sekām kā tāds.»

Svarīgākais, ka Rīgas apgabaltiesa spriedumu tagad ir atcēlusi. Formālais iemesls – pārbaudes gaitā atklājies civilprocesa pārkāpums – toreiz Borisam nosūtītajā pavēstē par ierašanos uz tiesu ierakstīts nepareizs tiesas sēdes datums.

«Tā kā tika konstatēts šis procesuālais pārkāpums pirmās instances tiesā, tad, neatkarīgi no visa pārējā, tas ir pamats, lai atceltu spriedumu un līdz ar to spriedums tika atcelts, izlemjot, ka lieta ir skatāma atkārtoti pirmās instances tiesā,» norādīja Strence.

Boriss pēc ilgiem satraukuma pilniem mēnešiem beidzot sācis cerēt, ka taisnība  tomēr uzvarēs.

«Tagad viss sakārtosies manā pusē, ka es esmu nevainīgs. No pirmās dienām es nebiju vainīgs, tagad es varēšu visu ne tikai rakstiski, bet arī mutiski pateikt tiesai. Kad viss atrisināsies, tad būs vislabākā diena manā nākotnē,» viņš sacīja.

Borisa advokāts notikušo skaidro ne ar tiesnešu apzinātu paviršību, drīzāk ar to, ka tiesu vara nesaņem pietiekamu atbalstu no valsts un tiesnešu pārslogotība rada neuzmanības kļūdas.

Advokāts norādīja: «Tad, kad tu redzi, kādi ir tiesas spriedumi, kāds bija šis pirms šīs kļūdas izlabošanas un šī, teiksim, ir ļoti kolorīta situācija, bet pēc būtības lielāki vai mazāki stulbumi notiek uz katra soļa.»

Taču paldies viņi saka tiem tiesu sistēmas darbiniekiem, kuri beidzot lika galvas kopā, lai Borisu neatstātu nelaimē. Apgabaltiesa savukārt cer, ka pēc šī gadījuma civillietās iesaistītie sapratīs, cik tomēr svarīgi ir atsaukties uz aicinājumiem ierasties tiesā.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Boriss Kuzņecovs, dzīvoklis, FRE Project, Ilze Ošiņa, Nekā personīga

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats