19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Zatleram dzīvokli pirks, nevis nomās
Zatleram dzīvokli pirks, nevis nomās
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 29. augusts 2012, 16:34
Valdība vakar pilnvaroja valsts akciju sabiedrību Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) eksprezidenta Valda Zatlera vajadzībām iegādāties dzīvokli prestižā namā Rīgas klusajā centrā – Elizabetes ielā 17, kas pieder uzņēmējai Irēnai Pulkinenai. Valdības lēmums gan nenozīmē, ka jau šodien VNĪ var slēgt līgumu ar dzīvokļa īpašnieci.


To varēs darīt tikai tad, ja arī Saeimas deputātu vairākums tam piekritīs.

Šis aptuveni 195 kvadrātmetrus lielais dzīvoklis, kurā ir piecas istabas,

V. Zatlera vajadzībām jau tiek īrēts kopš pagājušās vasaras. Bijušais Valsts prezidents iepriekš atzinās, ka pastāvīgi šajā dzīvoklī nedzīvo, bet izmanto to darba un reprezentācijas vajadzībām. Neskatoties uz to, speciāli izveidota komisija nolēma, ka tieši šis dzīvoklis V. Zatleram ir pats piemērotākais no citiem piedāvātajiem variantiem. Šī dzīvokļa iegāde valstij varētu izmaksāt 494 648 latus, tai skaitā 484 934 latus saņemtu dzīvokļa īpašniece, bet 9714 lati būtu nepieciešami, lai segtu ar dzīvokļa iegādi saistītos izdevumus – valsts nodevu un kancelejas nodevu. Vai dzīvoklī tiks veikti remontdarbi, mainīts interjers, pirktas mēbeles, pagaidām nav zināms.

Reformu partija gan uzskata, ka pareizāk un finansiāli izdevīgāk būtu īrēt dzīvokli, nevis to iegādāties. «Provizoriski aprēķini liecina, ka dzīvokļa ilgtermiņa īre varētu būt saimnieciski izdevīgāks risinājums, turklāt neuzliktu nozīmīgu slogu tuvāko gadu budžetam. Patlaban pusmiljona latu vērtais dzīvokļa iepirkums izskatās pēc mēģinājuma publiski pazemot bijušo valsts prezidentu,» uzsvēra Reformu partijas preses pārstāve Daiga Holma. Reformu partija aicina Finanšu ministriju sadarbībā ar Valsts prezidenta kanceleju sagatavot detalizētus aprēķinus, lai Saeima pirms balsojuma par budžeta grozījumiem ar tiem iepazītos un pieņemtu iespējami izdevīgāko lēmumu. Tieši šī iemesla dēļ valdības sēdē no balsojuma atturējās ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija), norādīdams, ka būtu nepieciešams izpētīt, vai ilgtermiņa dzīvokļa īre valstij neizmaksātu lētāk.

Pašreizējā nomas maksa šim dzīvoklim ir 672 lati, neieskaitot PVN. Pieņemot, ka īres maksa nemainīsies, pēc 50 gadiem kopējā par šī dzīvokļa īri samaksātā nauda sasniegtu teju pusmiljonu latu, tas ir summu, par kādu ir plānots iegādāties šo ekskluzīvo dzīvokli. Finanšu ministrijas pārstāvji savukārt noraidīja ideju par dzīvokļa ilgtermiņa nomāšanu eksprezidenta vajadzībām, jo to liedzot pašreizējie noteikumi. Labākajā gadījumā īres līgumu varētu slēgt tikai uz 12 gadiem. Tas nozīmē, ka tad atkal būs jārisina Zatlera dzīvokļa jautājums – slēgt jaunu īres līgumu vai meklēt citu dzīvokli. Un nav arī zināms, vai pēc 12 gadiem pašreizējā dzīvokļa īpašniece gribēs turpināt izīrēt šo dzīvokli. Šobrīd Elizabetes ielas

17. namā tiek tirgoti vēl arī citi dzīvokļi. Pēc izmēriem līdzīgs piecu istabu dzīvoklis šīs mājas otrajā stāvā maksā 448 000 latus, piecu istabu dzīvoklis 1. stāvā – 343 000 latus, astoņu istabu dzīvoklis – 875 000 latus.

***

UZZIŅAI

• Māja Rīgā, Elizabetes ielā 17, celta 1898. gadā

• Kopš pagājušā gada vasaras vidus Valsts kanceleja šajā mājā eksprezidenta Valda Zatlera vajadzībām īrē uzņēmējai Irēnai Pulkinenai piederošu dzīvokli

• Īres līgums ir spēkā līdz 2013. gada janvārim

• Pašreizējā nomas maksa ir 672 lati, neieskaitot PVN

• Valdība vakar atbalstīja šī dzīvokļa iegādi eksprezidenta V. Zatlera vajadzībām

• Tā cena ir 484 934 lati

• Dzīvoklis ir 195,33 kvadrātmetru liels, tajā ir piecas istabas


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Daiga Holma, dzīvoklis, Elizabetes iela 17, Valdis Zatlers

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats