03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » LIKTA: IKT nozares apgrozījums - vairāk nekā 1,5 miljardi latu
LIKTA: IKT nozares apgrozījums - vairāk nekā 1,5 miljardi latu
Autors: BNA / 28. novembris 2012, 15:51
Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozare piedzīvo aizvien straujāku attīstību. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2011. gadā palielinājies gan apgrozījums IKT nozarē, gan nozares uzņēmumu saražotās produkcijas apjoms, kā arī tirgū ienāk aizvien vairāk jauni spēlētāji, līdz ar to ļaujot nodarbināt aizvien vairāk speciālistu.


IKT nozarē izaugsme vērojama gandrīz visos rādītājos. Salīdzinot ar 2010. gadu, 2011. gadā kopējais IKT nozares apgrozījums bija 1,5 miljardi latu, kas ir par 146 miljoniem vairāk nekā iepriekšējā gadā.

“Mūsdienās dzīve nav iedomājama bez tehnoloģijām. Pieaugošais pieprasījums pēc IKT pakalpojumiem veicina jaunu spēlētāju ienākšanu tirgū, nodrošina darbavietas augsta līmeņa IT speciālistiem un liecina ne tikai par nozares izaugsmi, bet informācijas sabiedrības attīstību Latvijā. Esam gandarīti, ka IKT nozare uzrāda ievērojamu kāpumu un ka mūsdienās gan uzņēmēji, gan valsts iestādes un organizācijas aizvien vairāk apzinās informācijas un komunikācijas tehnoloģijas sniegtās iespējas konkurētspējas veicināšanai,” uzsver Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.  

IKT nozares uzņēmumu pievienotā vērtība palielinājusies no 402 miljoniem latu 2010. gadā uz 419 miljoniem 2011. gadā, un sastāda 3,3% no valsts kopējā IKP. Būtiski, ka IKT tirgū ienāk aizvien vairāk jauni dalībnieki. 2011.gadā darbu uzsākuši vairāk nekā 200 IKT nozares uzņēmumi, jaunpienācēji pārsvarā darbojas datorprogrammēšanas, konsultēšanas un ar to saistītajās darbības jomās.

Latvijas IKT nozares uzņēmumi ir arī nozīmīgs darba devējs - nozarē nodarbināti 18 346 speciālisti. LIAA dati liecina, ka Latvijā IKT jomā ir viskonkurētspējīgākais darba spēks Eiropā. Latvijā ik gadu augstāko izglītību iegūst vairāk nekā 1000 augsti kvalificētu IT speciālistu. Neraugoties uz to, ES prognozes liecina − IKT profesionāļu trūkums Eiropā 2015. gadā var sasniegt pat 700 000 speciālistu. Tādēļ ir būtiski nodrošināt studiju vietas IT specialitātēs un pastiprināti apgūt eksaktās zinātnes jau skolas laikā, motivējot jauniešus izvēlēties šo specialitāti.

Nozīmīgs rādītājs nozares izaugsmei ir arī Latvijas IKT balvai „Platīna pele 2012” šogad iesniegtais rekordlielais pieteikumu skaits. Zīmīgi, ka finālistu vidū šogad ir vairākas mobilās aplikācijas, kas liecina par šīs IKT nišas attīstību un perspektīvu Latvijā. Balvas ieguvēju paziņošana notiks gada nozīmīgākā nacionālā IKT nozares pasākuma - LIKTA 14. gadskārtējās konferences laikā š.g. 30. novembrī viesnīcā Radisson Blu Hotel Latvija.

Konferences tēma šogad ir "Elektroniskā identitāte – iespēju brīvība". Konferences ietvaros tiks aplūkoti gan labās prakses piemēri un jau esošie risinājumi šajā jomā, gan diskutēts par izaicinājumiem un nākotnes vīzijām. Viens no konferences mērķiem ir šogad izstrādātās IKT nozares prioritāšu Hartas sadaļas „Aprīkots e-pilsonis” aktivitāšu plāna izveide, kas noteiktu konkrētus veicamos darbus, lai visā Latvijas teritorijā ieviestu un attīstītu katra iedzīvotāja e-identitāti, (eID karte ar e-parakstu, e-pasta adrese), kā arī nodrošinātu plašāku pieejamību digitālajām iekārtām. Pieteikties dalībai konferencē var LIKTA mājas lapā www.likta.lv. 


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģija, Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, LIKTA

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats