25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Aicina nevājināt konkurenci televīzijas apraidē
Aicina nevājināt konkurenci televīzijas apraidē
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 24. aprīlis 2012, 11:15
Satraucoties, ka Ministru kabinets šodien varētu pieņemt to neapmierinošu lēmumu, kā no 2014. gada notiks televīzijas ciparu apraide, Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) izplatījusi paziņojumu, kurā aicina valdību nedarīt muļķības.


«Ministru kabinetam ir jāpieņem svarīgs lēmums, kas skars daudzu televīzijas skatītāju intereses, – kā tiks nodrošināta virszemes televīzijas apraide Latvijā pēc nepilniem diviem gadiem. Lai arī šī jautājuma risināšana tika uzsākta laikus, izveidojot profesionālu darba grupu, kura, izvērtējot visus plusus un mīnusus, izstrādāja optimālu variantu ciparu apraidei pēc 2014. gada, procesam nonākot finiša taisnē, pēkšņi tiek virzītas dīvainas iniciatīvas,» uzsver asociācijas vadītāja Signe Bāliņa.

Viņa skaidro, ka darba grupas izveidotajā koncepcijā bija viens tās variants, kuru grupa atzina par labāko un piemērotāko Latvijai. Proti, Latvijas valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) nepastarpināti nodrošina bezmaksas sabiedriskās televīzijas, kā arī TV3 un LNT programmu apraidi, bet konkursā izvēlēts viens komersants nodrošinātu maksas televīzijas pakalpojumu pieejamību, raksta NRA.lv.

S. Bāliņa uzskata – izmantojot šo koncepciju, garantēta samaksa par LVRTC izbūvētās infrastruktūras izmantošanu visā periodā, novēršot riskus, kas būtu saistīti ar zaudējumu nodarīšanu valstij. Turklāt šis variants esot teju vienīgais, kuru iespējams realizēt atlikušajā laikā, kurā valsts apņēmusies pārveidot virszemes televīzijas ciparu apraidi.

«Šobrīd bez pamatotām un izsvērtām profesionāļu diskusijām pēkšņi tiek virzīts fundamentāli jauns priekšlikums pēc Latvijas Telekomunikāciju asociācijas un tās prezidentŠmidres ierosmes,» nemierā ir S. Bāliņa. Viņa arī noraida pārmetumus, ka LIKTA rīkotos Lattelecom interesēs, kas jau šobrīd nodrošinaa Pētera televīzijas virszemes apraidi, jo Lattelecom par sev tīkamo atzinis citu koncepcijas piedāvāto variantu, nevis ekspertu par labu atzīto un LIKTA aizstāvēto.

Asociācijas peltais variants, par kuru šodien lems valdība, paredz, ka sabiedriskās televīzijas, kā arī LNT un TV3 apraidi nepastarpināti nodrošinās LVRTC. Pārējo frekvenču spektru, kas Nacionālajā frekvenču plānā noteikts zemes ciparu televīzijai, LVRTC izmantotu maksas televīzijas programmu izplatīšanai, nodrošinot katram izvēlētajam komersantam iespēju izmantot visas programmas maksas televīzijas pakalpojuma sniegšanai.

S. Bāliņa ir pārliecināta, ka šāds modelis nav iespējams vismaz juridisku apsvērumu dēļ. «Modelis, kurā vairāki komersanti lieto tās pašas frekvences – tas nozīmē, ka tiem jāraida arī tās pašas televīzijas programmas –, nav realizējams juridiski, finansiāli un komerciāli, jo 40 maksas televīziju programmu saskaņošana starp diviem vai vairākiem komersantiem rada negatīvas sekas,» skaidro speciāliste. Piemēram, šajā variantā iestrādātā konkurences veicināšana patiesībā vājinātu šīs platformas konkurētspēju un uzlabotu citu platformu operatoru esošās tirgus pozīcijas, apzināti radot priekšrocības kabeļtelevīziju un satelīttelevīziju operatoriem. Valsts pārkāptu ES noteikto tehnoloģiskās neitralitātes principu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: LIKTA, LVRTC, Signe Bāliņa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats