28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Brīdina, ka Latvijas uzņēmumu IT sistēmām pēc eiro ieviešanas draud paralīze
Brīdina, ka Latvijas uzņēmumu IT sistēmām pēc eiro ieviešanas draud paralīze
Autors: Apollo.lv / 16. oktobris 2013, 17:14
Vairāk nekā 50% vidēja lieluma uzņēmumu informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmas šobrīd vēl nav gatavas eiro ieviešanai, tādēļ to darbs 2014. gada janvārī būs paralizēts, brīdina programmatūras kvalitātes kompetences centra «Squalio» eksperti.


Eksperti norāda , ka arī daļas lielo uzņēmumu IT sistēmu darbs pēc nacionālās valūtas maiņas būs apgrūtināts.

«Diemžēl liela daļa uzņēmēju, īpaši tas attiecināms uz vidēja lieluma uzņēmumiem, neņem vērā, ka eiro ieviešanas process nav tikai paralēlais cenu atspoguļošanas periods, skaidras naudas pieejamība, pareizs cenu atspoguļojums abās valūtās un kontu atlikumu konvertēšana. Satraukumu rada IT sistēmu testēšana - klupšanas akmens jeb vājā vieta eiro ieviešanas priekšnosacījumu ķēdē, kas jāizpilda ikvienam uzņēmumam,» norāda «Squalio» direktors Sandis Kolomenskis.  

Kā liecina Latvijas Informācijas komunikāciju tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) šovasar, no 8. jūlija līdz 12. augustam, veiktā aptauja «Vai Tava uzņēmuma IT sistēma ir gatava eiro?», tikai 54% uzņēmēju ir paredzējuši budžeta līdzekļus IT sistēmu pārejai uz eiro, savukārt tikai 34% uzņēmēju ir izstrādāts detalizēts izmaiņu ieviešanas plāns, raksta Apollo.lv.

Arī par rīcību krīzes situācijā ir domājusi tikai neliela daļa uzņēmēju. 74% no aptaujātajiem uzņēmējiem atzīst, ka tiem nav «plāna B» situācijai, ja kāda no IT sistēmām pēc eiro ieviešanas nestrādās. Par situācijas nopietnību liecina fakts, ka 54% uzņēmumu vēl nav uzsākuši katras IT sistēmas izmaiņu izstrādi.

«Kopš LIKTA veiktās aptaujas ir pagājuši vairāk nekā divi mēneši, bet «Squalio» IT sistēmu testētāji savā ikdienas darbā redz, ka situācija nav mainījusies uz labo pusi – vidēja lieluma uzņēmumi nav risinājuši situāciju, tas pats vērojams arī daļas lielo uzņēmumu darbā. Savukārt mazajiem uzņēmumiem bieži vien situācija ir vieglāka, jo izmantotās IT sistēmas ir vienkāršas, bet arī tas nav iemesls ignorēt IT sistēmu darbu, organizējot pāreju uz eiro,» situāciju vērtē «Squalio» direktors Sandis Kolomenskis.

Galvenais iemesls IT sistēmu testētāju bažām ir Latvijas uzņēmumu un organizāciju IT sistēmu uzbūve. Daudzām organizācijām un uzņēmumiem, tajā skaitā arī finanšu pakalpojumu sniedzējiem, ir ieviests daudz iekšējo IT sistēmu, kas ir integrētas savā starpā - viena sistēma izmanto datus no otras, informāciju nosūta automātiski. Piemēram - interneta veikals izmanto informāciju par preču atlikumiem no noliktavas sistēmas. Šīm sistēmām bieži ir dažādas platformas un dažādi izstrādātāji.

Veicot niecīgākās izmaiņas kaut vienā no IT sistēmām, automātiski tiek ietekmēta nākamā sistēma un izmaiņas jāveic arī pārējās. Rezultātā izmaiņu ir tik daudz, ka laika un resursu trūkuma dēļ speciālisti nevar paspēt veikt visus nepieciešamos darbus un veikt IT sistēmu pārbaudi un testēšanu, vai visas sistēmas visos scenārijos strādā nevainojami un bez kļūdām. Jāņem vērā arī fakts, ka lielākā daļa Latvijas IT sistēmu nav kvalitatīvi testētas pirms to nodošanas ekspluatācijā. Tādēļ šobrīd izveidojusies situācija – uzņēmēji uzsāk sistēmu testēšanu, domājot par pāreju uz eiro, bet testēšanas procesā parādās arī citas sistēmu kļūdas un līdz ar to nepieciešams apjomīgs testēšanas darbs, kas prasa ievērojamus laika un finanšu resursus.

«Squalio» eksperti aicina uzņēmējus, īpaši - finanšu sektora uzņēmumus - rūpīgi apzināt visus scenārijus un pārbaudīt, kā pāreja uz eiro ietekmē sarežģītu līgumu aprēķinus, piemēram, kredītu, depozītu procentu, vērtspapīru un citu finanšu instrumentu uzskaiti un aprēķinus par atšķirīgiem laika periodiem. «Squalio» speciālisti norāda, ka šobrīd ir pēdējais brīdis sākt IT sistēmu testēšanu pārejai uz eiro, pretējā gadījumā uzņēmumu darbs 2014. gada sākumā būs nopietni apdraudēts.

«Ņemot vērā īso laika periodu un kvalificētu speciālistu trūkumu IT nozarē kopumā, 1. janvārī mūs sagaida līdz galam nepārbaudītu sistēmu kļūdaini aprēķini, kuru labošana prasīs laiku, līdzekļus un radīs konfliktus ar klientiem. Sliktākā scenārija variantā uzņēmumu darbs tiks apturēts uz nenoteiktu laiku. Daļai uzņēmumu tas var radīt ievērojamus zaudējumus un būt nopietns apdraudējums tālākajai darbībai,» norāda  Kolomenskis.

«Squalio» ir Latvijas vadošā IT uzņēmuma «DPA» un Latvijas Universitātes kopuzņēmums.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eiro, LIKTA, Sandis Kolomenskis, Squalio

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats