19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » EK sāk padziļināti izmeklēt Latvijas sniegto atbalstu «airBaltic»
EK sāk padziļināti izmeklēt Latvijas sniegto atbalstu «airBaltic»
Autors: Apollo.lv / 20. novembris 2012, 16:52
Eiropas Komisija (EK) sākusi padziļinātu izmeklēšanu, lai pārbaudītu, vai vairāki valsts atbalsta pasākumi, ko Latvija ir sniegusi par labu lidsabiedrībai «airBaltic», kuras lielākais akcionārs ir valsts, atbilst Eiropas Savienības (ES) noteikumiem par valsts atbalstu, portālam «Apollo» pavēstīja EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļas vadītāja Sanita Jemberga.


EK šaubās, ka šie pasākumi ir veikti atbilstoši noteikumiem, kādiem būtu piekritis privāts uzņēmējs tirgus apstākļos. Padziļinātas izmeklēšanas sākšana dod visām ieinteresētajām trešajām personām iespēju izteikt viedokli par izvērtējamajiem pasākumiem. Tas gan neietekmē izmeklēšanas rezultātus, raksta Apollo.lv.

Kopš 2008. gada «airBaltic» bija finansiālas grūtības, kā rezultātā 2010. un 2011. gadā uzņēmums cieta būtiskus zaudējumus un tam bija negatīvs pašu kapitāls, un tika veikti vairāki valsts atbalsta pasākumi.

EK pēc savas iniciatīvas sāka ar tiem iepazīties un saņēma arī divas sūdzības.

Padziļinātajā izmeklēšanā galvenā uzmanība tiks pievērsta vairākiem pasākumiem. EK pētīs aizdevumu 16 miljonu latu apmērā, ko Latvija piešķīra 2011.gada oktobrī, vēlāk decembrī ievērojami samazinot aizdevuma procentu likmi.

Tāpat tiks izmeklēta otrā aizdevuma pirmā daļa 41,6 miljonu latu apmērā, ko Latvija piešķīra 2011.gada decembrī. Tiks vētīts pamatkapitāla palielinājums, par ko 2011.gada decembrī vienojās Latvija un SIA «BAS», kapitalizējot aizdevumu un BAS veicot skaidras naudas ieguldījumu. Tiks pārbaudīta «airBaltic» 2010.gadā emitēto nulles kupona obligāciju iegāde, ko veica Latvija un BAS, vairāki pārskaitījumi un maksājumi, ko «airBaltic» uzdevumā vai par labu «airBaltic» veica nacionalizēta banka un prasījuma tiesības, ko Latvijas valsts nodeva «airBaltic» par vienu latu.

EK izmeklēs, vai šie pasākumi ir valsts atbalsts ES noteikumu nozīmē, vai tie radīja «airBaltic» ekonomiskas priekšrocības salīdzinājumā ar konkurentiem ES vienotajā tirgū.

Ja atbilde būs apstiprinoša, EK izmeklēs, vai šos valsts atbalsta pasākumus var atzīt par saderīgiem ar ES valsts atbalsta noteikumiem, kuri atļauj noteiktas atbalsta kategorijas.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: airBaltic, Eiropas komisijas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats