02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » ST iesniedz pieteikumu par cigarešu tirgošanas tirgos aizliegumu
ST iesniedz pieteikumu par cigarešu tirgošanas tirgos aizliegumu
Autors: Apollo.lv / 11. jūlijs 2012, 17:49
Latvijas Tirgu savienība (LTS) Satversmes tiesā iesniegusi pieteikumu par tabakas izstrādājumu tirgošanas tirgos aizlieguma atbilstību Satversmei, portālu «Apollo» informēja LTS.


Pieteikums tiesai iesniegts par likuma «Par tabakas izstrādājumu ražošanas, realizācijas, reklāmas un smēķēšanas ierobežošanu» 7.panta otrās daļas sestā punkta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 91.pantam, kas paredz, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā, raksta Apollo.lv.

Pieteikumu iesniedza LTS un vēl trīs lielāko Latvijas teritoriju, kurām piešķirts tirgus statuss, pārvaldītāji - SIA «Liepājas Pētertirgus», SIA «Rēzeknes Centrāltirgus» un SIA «Ditton nams», kas pārvalda tirgu Daugavpilī.

Pieteikumā tiesas uzmanība vērsta uz diskriminējošajiem likumā noteiktajiem ierobežojumiem, kuri kopš 2004.gada 1.februāra nosaka aizliegumu tirdzniecībai ar tabakas izstrādājumiem teritorijās, kurām piešķirts tirgus statuss. Minētā likumprojekta anotācijā norādīts, ka ar grozījumiem tirgu teritorijās tiks veicināta lauksaimniecības preču tirdzniecība, atvieglots tiesībsargājošo institūciju darbs cīņā ar kontrabandas tabakas izstrādājumiem un samazināta tabakas izstrādājumu, kā atkarību veicinošu vielu pieejamību.

Pieteikuma iesniedzēji, izvērtējot likuma normu, tās pamatojumu un īstenošanu, uzskata, ka teritorijas, kurām noteikts tirgus statuss, salīdzinājumā ar citiem preču mazumtirdzniecības dalībniekiem, nostādītas nevienlīdzīgos apstākļos. Apstrīdētā norma paredz atšķirīgu attieksmi pret personām, kuras veic uzņēmējdarbību teritorijās, kurām noteikts tirgus statuss, taču šādai attieksmei nav objektīvs un saprātīgs pamats. Pieteikuma iesniedzēji atzīst likuma normas leģitīmo mērķi, bet uzskata, ka izvēlētie līdzekļi pārkāpj vienlīdzības principu un nav samērīgi, turklāt ar tiem nav iespējams sasniegt likuma normas ieviešanas mērķi, līdz ar to labums, ko iegūst sabiedrība, nav lielāks par tirgotāju tiesībām nodarīto kaitējumu.

Pieteikuma iesniedzēji Satversmes tiesu iepazīstinājuši ar veiktajām diskusijām, sarunām ar pašvaldību un valsts institūcijām, kā arī likuma ierosināšanas iniciatīvu saistībā ar minētās normas maiņu, kas ilgusi vairākus gadus, taču nesekmīgi noslēgusies 7.maijā, kad notika Ministru kabineta komitejas sēde, kurā politisku apsvērumu dēļ tika nolemts noraidīt iesniegto likumprojektu un Valsts kancelejai izbeigt iesniegtā likumprojekta kontroli.

Līdz ar to pieteikuma iesniedzēji vēršas Satversmes tiesā, tā kā biedrībai un pārējiem pieteikuma iesniedzējiem nav iespējams aizstāvēt savas tiesības ar vispārējiem nacionālo tiesību aizsardzības līdzekļiem un Satversmes tiesa lēmumus pieņem bezkaislīgi, ņemot vērā normatīvos aktus un lietas faktiskos apstākļus, nevis politiskos apsvērumus.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: cigaretes, Latvijas Tirgu savienība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats