02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Nacionālo būvkompāniju apvienība aicina pārtraukt tendenciozas spekulācijas
Nacionālo būvkompāniju apvienība aicina pārtraukt tendenciozas spekulācijas
Autors: Apollo.lv / 6. janvāris 2012, 12:12
Atsaucoties uz medijos izplatīto būvuzrauga «Hill International» Kultūras ministrijai (KM) adresēto vēstuli, Nacionālā Būvkompāniju apvienība (NBA) aicina pārtraukt tendencozas spekulācijas par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas būvdarbu procesu un apvienības finansiālo stāvokli, informē apvienības pārstāve Marta Krivade.


Tā kā «Hill International» gan projektē, gan uzrauga LNB jaunās ēkas būvi, kā arī līdz šim pasūtītājs KM, būvuzraugs, nozares profesionāļi un uzraugošās institūcijas ir atzinīgi izteikušies par projekta būvdarbu realizācijas gaitu, NBA izsaka cerību, ka LNB jaunā ēka nav kļuvusi par KM iekšējo strīdu ķīlnieku, kas sākušies ar ministrijas vadības maiņu, raksta Apollo.lv.

Būvnieki vērš mediju un sabiedrības uzmanību, ka «Hill International» vēstulē ir ietverti klaji tendenciozi un nepatiesi minējumi par būvdarbu progresu un to turpmāko gaitu, ar mērķi novērst uzmanību no savas neizdarības.

Tikmēr kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) paziņojusi, ka ar LNB saistītus jautājumus, tai skaitā jaunās ēkas nodošanu, bibliotēkas pārcelšanās plānošanu un satura koncepcijas izstrādi, ministre ir izvirzījusi par vienu no šī gada prioritātēm.

Apzinoties, ka ir atlicis pēdējais gads bibliotēkas jaunās ēkas būvdarbiem, pēc ministres iniciatīvas pērnā gada nogalē tika sagatavots detalizēts rīcības plāns darbiem, kas katrai no projektā iesaistītajām pusēm, tai skaitā Kultūras ministrijai, būvuzraugam un galvenajam būvuzņēmējam, ir jāveic, lai LNB būvniecība tiktu pabeigta likumā noteiktajā termiņā – 2012.gada novembrī.

«Rīcības plāns bibliotēkas būvdarbiem 2011.gada 20.decembrī tika apstiprināts LNB projekta uzraudzības padomē, ko vada finanšu ministrs. Savukārt es esmu apņēmusies aktīvi un pastāvīgi sekot līdz plāna izpildei, jo atkāpes no tā nav pieļaujamas,» norāda kultūras ministre.

Vakar KM notika ministres ierosinātā sanāksme, kurā piedalījās visas projektā iesaistītās puses – gan ministrijas pārstāvji, gan būvuzraugs «Hill Intternational» un galvenais būvuzņēmējs NBA, gan projekta sabiedriskais uzraugs – sabiedrība par atklātību «Delna».

Sanāksmē tika apspriesti arī LNB būvuzrauga norādītie riski saistībā ar būvdarbu tempu un citiem jautājumiem. No galvenā būvuzņēmēja tika saņemts apliecinājums par spēju veikt būvdarbus noteiktajos termiņos un kvalitātē, savukārt būvuzraugs apņēmies kopā ar būvniekiem sagatavot risinājumus problēmu novēršanai. Projekta īstenotāji vienojās par kopīgu mērķi precīzi ievērot LNB projekta uzraudzības padomē apstiprināto darbu plānu.

Sanāksmē KM tika apspriesta arī publiskā polemika par būvdarbu cenu indeksāciju.

«Galvenais būvuzņēmējs sanāksmē apliecināja, ka tas turpinās izpildīt līguma nosacījumus par būvdarbu cenu indeksāciju, saskaņā ar kuriem apmaksa par bibliotēkas būvdarbiem tiek veikta atbilstoši faktiskajām cenām tirgū. Kultūras ministrija nav plānojusi atkāpes no šī līguma punkta,» norāda Jaunzeme-Grende.

Vienlaikus LNB projekts NBA domām ir uzrādījis problēmu būvniecības nozarē – proti, cik precīzi ir Centrālās statistikas pārvaldes dati atspoguļo situāciju būvniecības tirgū. Ņemot vērā, ka šī joma ir Ekonomikas ministrijas pārziņā, KM ir šo jautājumu nosūtījusi Ekonomikas ministrijai izvērtēšanai tās kompetences ietvaros.

Pēc ministres iniciatīvas sanāksmes ar visu LNB projektā iesaistīto partneru dalību, kurās detalizēti sekot līdz apstiprinātajam rīcības plānam, turpmāk notiks reizi mēnesī.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Hill International, LNB, Marta Krivade, Žaneta Jaunzeme-Grende

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats