25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Gaismas pilī vēlas arī citvalstu valdību stūrīšus
Gaismas pilī vēlas arī citvalstu valdību stūrīšus
Autors: Pēteris Kloks / NRA.lv / 14. marts 2012, 17:19
Gaismas pilī vieta citvalstu valdību informācijas punktiem tika plānota jau gadiem, un tā ir vispārpieņemta bibliotēku darbības prakse visā pasaulē.


Tā, atsaucoties uz Neatkarīgās iepriekš ziņoto ASV vēstniecības pastiprinātu interesi par Gaismas pils telpām, notiekošās sarunas skaidro Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB). Gala lēmumu par telpu likteni pēc neskaidriem kritērijiem pieņems īpašs ekspertu kopums, kurā ir LNB un Kultūras ministrijas pārstāvji, kā arī citi neatkarīgi speciālisti.

Kultūras ministrija Neatkarīgajai atklāj, ka vēstniecību piedāvājumus vētīs pēc trim mērauklām – atbilstoši «lasītāju vajadzībām, labākajai citu valstu praksei un LNB ēkas iespējām». Minētajiem kritērijiem šobrīd vislabāk atbilstot ASV vēstniecības American corner informācijas punkts.

«Citvalstu informācijas centri nekādā veidā neapdraudēs nacionālās literatūras krājumu glabāšanu,» norāda Iluta Bērziņa, kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos. Tas gan nesakrīt ar iepriekš LNB pārstāvju pausto. Pēc Neatkarīgās noskaidrotā, Gaismas pilī brīvu vietu esot tik maz, ka ārvalstu centru izveide, visticamāk, liktu pārskatīt nacionālajai literatūrai atvēlētās platības.

Lai gan informācijas punktu izveide bibliotēkās pasaulē esot vispārpieņemta prakse, šobrīd bez ASV vēstniecības sarunas turpina tikai vēl viena vēstniecība, kas atsaukusies uz LNB publisku aicinājumu 2010. gadā.

Viens no iemesliem, kāpēc ASV izdevies sarunas attīstīt vistālāk, ir izkoptā prakse piedāvāt valstu bibliotēkām savu informācijas un kultūras centru izveidi – Eiropā tādu kopumā ir 172. Lai gan Baltijas valstīs tieši nacionālajās bibliotēkās amerikāņu stūrīšu nav, tāds savukārt ir Somijā, norāda ASV vēstniecības Latvijā pārstāve Kristīne Kreile.

Gaismas pilī, līdzīgi kā pirms vairākiem gadiem izveidotajā centrā Daugavpils bibliotēkā, ik mēnesi varētu notikt aptuveni 15 amerikāņu kultūru popularizējošu pasākumu. «Tie sniedz iespēju gan apgūt angļu valodu, gan sazināties ar amerikāņu ierēdņiem un akadēmiķiem,» skaidro K. Kreile. Turklāt būs pieejams arī plašs literatūras klāsts angļu valodā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ASV, LNB, vēstniecība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats