28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Kremlis paziņo par "sapratnes pazīmēm" no ASV puses
Kremlis paziņo par "sapratnes pazīmēm" no ASV puses
Autors: NRA.lv / 13. maijs 2015, 15:56

Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās ar valsts sekretāru Džonu Keriju „kļuva par pirmo savstarpējās saprašanās pazīmi par to, ka divām lielām valstīm tomēr ir jāatgriežas uz normāla sadarbības ceļa,” ar šādu paziņojumu telekanālam „Doždj” nāca klajā Krievijas prezidenta palīgs Jurijs Ušakovs, kurš bijis klāt abu tikšanās laikā.



12.maijā Putins uzņēma Dž. Keriju savā rezidencē Sočos. Par abu valsts vadītāju tikšanos iepriekš jau bija izziņojis Baltais nams, taču Kremlis šo tikšanos apstiprināja tikai otrdien. Tikšanās ilga 4 stundas un no Krievijas puses tajā piedalījās prezidenta palīgs Jurijs Ušakovs un ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, bet ASV pārstāvēja valsts sekretāra aizvietotājs politikas jautājumos Vendijs Šermans un ASV vēstnieks Džons Trefts, raksta NRA.lv

Prezidenta palīgs atklāj, ka saruna nav radījusi būtiskas izmaiņas, taču piebilst, ka notikušo tikšanos Krievija vērtē kā „samērā noderīgu, vajadzīgu un pozitīvu.” Savā twitter kontā Kerijs paziņoja, ka pārrunas ar V. Putinu un S. Lavrovu ir bijušas tiešas un atklātas.

Abu valstu puses, galvenokārt, runāja par svarīgākajiem jautājumiem saistībā ar Tuvajiem Austrumiem, Irānu, „Islāma valsti”, un situāciju Ukrainā. Ukrainas jautājumā tika apspriesta arī turpmākā ASV un Krievijas kopīgā darbu. V. Putins izskaidroja Krievijas nostāju par miera uzturētāju izvietošanu Ukrainā. J. Ušakovs piebilst, ka Maskava atbalsta dialoga uzsākšanu ar Kijevu, lai risinātu separātistu jautājumu  un ASV solīja apsvērt šo priekšlikumu.

„ASV un Krievija vienojās, ka izmantos savu ietekmi uz Donbasā notiekošā konflikta iesaistītajām pusēm, lai panāktu karadarbības pārtraukšanu,” preses konferencē paziņoja Krievijas Ārlietu Ministrijas vadība. Savukārt, S. Lavrovs norādīja, ka atbildība par krīzi abu valstu attiecībās gulst uz Krievijas pleciem. „Krievija ir gatava konstruktīvai sadarbībai ar ASV kā divpusējā, tā arī pasaules mēroga kontekstā, kur mūsu valstis nes īpašu atbildību par stabilitāti un drošību.”

Sarunas noslēgumā  Dž. Kerijs vēlreiz aicināja Krieviju atbrīvot ukraiņu lidotāju Nadeždu Savčenko, kas Krievijā ir apsūdzēta par līdzdalību žurnālistu nāvē, piebilstot, ka ES un ASV sankcijas pret Krieviju tiks atceltas tikai tad, kad tiks pilnībā realizētas visas Minskā veiktās norunas.

Sarunas otrā daļa notika neformālā gaisotnē, kuras laikā V. Putins cienājis Dž. Keriju ar Krasnodarskas vīnu „Abdar-Djurso”.  Lavrovs uzdāvināja Kerijam kartupeļus un tomātus, kā arī T-kreklu ar Uzvaras simboliku. Kā atbildi savam krievu kolēģim valsts sekretārs uzdāvināja viņam portfeli.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Džons Kerijs, Irāna, Soči, Tuvajie Austrumi, Ukraina, Vladimirs Putins

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats