02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Gruzijā beidzas Saakašvili ēra
Gruzijā beidzas Saakašvili ēra
Autors: Māris Krūmiņš / NRA.lv / 24. oktobris 2013, 14:04
Svētdien Gruzijā notiks prezidenta vēlēšanas, kuras politologi jau paspējuši nodēvēt par pašām neparastākajām šīs valsts vēsturē.


Līdz ar vēlēšanām beigsies skandalozā un pretrunīgi vērtētā prezidenta Mihaila Saakašvili ēra, taču daudzo kandidātu vidū nav neviena, kurš varētu pretendēt uz Gruzijai tik raksturīgo un tradicionālo tautas vadoņa titulu, raksta NRA.lv.

Gruzijas Centrālā vēlēšanu komisija reģistrējusi 23 kandidātus uz prezidenta amatu, tiesa, ir iespējama situācija, kad kāds no viņiem pēdējā brīdī atsauks savu kandidatūru, aicinot balsot par vienu no konkurentiem. Laikraksts Kommersant norāda, ka, neraugoties uz lielo kandidātu skaitu, ir samērā liela iespējamība, ka vēlēšanu uzvarētājs būs zināms jau pēc pirmās kārtas. Neapšaubāms favorīts ir valdošās partijas – B. Ivanišvili vadītā Gruzijas sapņa – izvirzītais izglītības ministrs un vicepremjers Georgijs Margvelašvili. Beidzamās socioloģiskās aptaujas liecina, ka par viņu gatavi balsot 47% vēlētāju, un G. Margvelašvili ievērojami apsteidz divus citus politiķus, kuri varētu pretendēt uz iekļūšanu otrajā balsošanas kārtā – M. Saakašvili Vienotās nacionālās kustības izvirzīto bijušo parlamenta spīkeru Dāvidu Bakradzi (15%) un Demokrātiskās kustības Vienotā Gruzija izvirzīto politikas veterāni Nino Burdžanadzi (13%).

RIA Novosti norāda, ka priekšvēlēšanu kampaņas laikā jau izveidojušies zināmi stereotipi – D. Bakradze iestājas par līdzšinējā politiskā kursa turpināšanu un pēc iespējas straujāku Gruzijas virzību uz Eiropas Savienību un NATO (tāpēc tiek dēvēts par prorietumniecisku), N. Burdžanadze uzsvaru likusi uz attiecību uzlabošanu ar Krieviju (saņemot pārmetumus, ka viņas priekšvēlēšanu kampaņu finansē Maskava), bet G. Margvelašvili cenšas balansēt starp abām šīm galējībām.

Kommersant gan norāda, ka G. Margvelašvili gadījumā par patstāvīgu kampaņu nav runas – 44 gadus vecajam filozofam un zinātņu doktoram, kuram nav lielas politiskās pieredzes, pastāvīgi aiz muguras vīd varenā premjera B. Ivanišvili ēna. Pirms nedēļas G. Margvelašvili reitingi pamazām sāka kristies, taču rezultāts uzlabojās, tiklīdz premjers pats atsāka piedalīties viņa kampaņas pasākumos un aktīvāk slavēt savu protežē. «Premjers savu prezidenta amata kandidātu vadā aiz rociņas, gluži kā bērnu uz skolu. Uz to ir nepatīkami skatīties,» ar ļaunu ironiju izteikusies 49 gadus vecā N. Burdžanadze. Taču lielākajai daļai no tiem 55% vēlētāju, kuri pagājušā gada oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās nobalsoja par Gruzijas sapni, šāda situācija patīk, viņi nemaz nevēlas, lai par prezidentu atkal tiktu ievēlēts kāds ambiciozs politiķis ar pretenzijām uz mesijas status. «Es Margvelašvili gandrīz nemaz nepazīstu, taču man pilnīgi pietiek ar to, ka viņu atbalsta Bidzina,» zem šiem kāda Tbilisi biznesmeņa sacītajiem vārdiem ir gatavi parakstīties daudzi premjera piekritēji.

Tomēr pat viņus mulsina šā dueta pašpārliecinātība. Pagājušonedēļ B. Ivanišvili paziņoja, ka «mazāk par 60% iegūto balsu būs pazemojums» G. Margvelašvili, un ieteica viņam atsaukt savu kandidatūru, ja nāksies rīkot vēlēšanu otro kārtu. Kā jau paklausīgs skolēns, kandidāts uz prezidenta amatu pavēstījis, ka tā arī rīkošoties – tas nozīmē, ka automātiski par uzvarētāju kļūs otrs kandidāts, kurš iekļūs vēlēšanu otrajā kārtā. Šādu attieksmi par bezatbildīgu sauc ne tikai politologi, lai gan vairākums sliecas domāt, ka tas ir tikai blefs, lai mobilizētu vēlētājus. Par to liecina arī paša

G. Margvelašvili sacītais. «Atteikšanās no dalības otrajā kārtā nav atkāpšanās, bet gan pāriešana uzbrukumā. Ar to mēs skaidri demonstrējam, ka gatavojamies uzvarēt pirmajā kārtā, aktivizējot visus savus resursus,» viņš skaidrojis. Uz citu aspektu gan norādījusi N. Burdžanadze, kura izteikusies, ka vietējās varas iestādes šos paziņojumus diemžēl uztvērušas kā tiešu direktīvu falsificēt vēlēšanu rezultātus un nodrošināt, lai valdošās partijas kandidāts saņemtu 60% balsu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Gruzija, Mihails Saakašvili

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats