04. maijs, Sestdiena
Vārda dienas: Viola, Vizbulīte
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Ārzemju bagātniekiem Šveice kļūs mazāk pievilcīga
Ārzemju bagātniekiem Šveice kļūs mazāk pievilcīga
Autors: Māris Krūmiņš / NRA.lv / 29. novembris 2012, 9:41
Šveices valdība apstiprinājusi, ka valstī tiks rīkots referendums par nodokļu atlaižu saglabāšanu bagātajiem ārvalstu pilsoņiem, un šis balsojums var novest pie tā, ka Šveice kā dzīvesvieta ārzemju bagātnieku acīs kļūs daudz mazāk pievilcīga.


Piemēram, slavenais autobraucējs Mihaēls Šūmahers jau paziņojis, ka, zaudējot nodokļu atlaides, apsvērs iespēju pārcelties uz dzīvi citur.

«Miljonāri nav pelnījuši fiskālās privilēģijas» – ar šādu lozungu parakstu vākšanu referenduma sarīkošanai organizēja tā iniciatori no Alternatīvās kreiso partijas, kuriem pievienojās arī Zaļo partijas un citu kreisi noskaņoto politisko spēku aktīvisti, raksta interneta ziņu vietne The Local. Tā atgādina, ka 21 no 26 Šveices kantoniem ārzemniekiem, kuri šajā valstī tikai dzīvo, bet nestrādā, nav jāmaksā ienākuma nodoklis un nākas maksāt tikai īpašuma nodokli, kura lielums atkarīgs no nekustamā īpašuma īres vērtības. Aktīvistiem izdevies savākt 106 000 parakstu par referenduma organizēšanu, kas nozīmē, ka tagad federālajai valdībai jānosaka balsošanas termiņš un precīzs referenduma jautājums. Reuters atgādina, ka valdība līdz pēdējam brīdim centās novērst balsojumu, septembrī pirmajā lasījumā apstiprinot likumprojektu, kas paredzēja nelielu nodokļu paaugstināšanu ārvalstu pilsoņiem, tiesa, tas spēkā varētu stāties tikai pēc pieciem gadiem.

1862. gadā šādas nodokļu atlaides pirmo reizi tika ieviestas Vo kantonā – to mērķis bija mudināt bagātus ārzemju pensionārus pārcelties uz dzīvi pie gleznainā Ženēvas ezera un veicināt vietējās infrastruktūras attiecību. Laika gaitā līdzīgi likumi tika pieņemti visā Šveices teritorijā, taču pašlaik vērojams pretējs process – jau pieci kantoni, ieskaitot Cīrihes kantonu, atteikušies no nodokļu atlaidēm bagātajiem ārvalstniekiem. Pagaidām gan grūti prognozēt nacionālā referenduma rezultātus – piemēram, septembrī notikušajā reģionālajā referendumā Bernes kantonā vairākums balsotāju noraidīja nodokļu atlaižu atcelšanu, bet Bāzeles pilsētas kantonā šīs pārmaiņas tika atbalstītas.

The Local raksta, ka referenduma rezultāti varētu ietekmēt aptuveni 5000 līdz 5500 turīgu ārzemnieku, kuri par savu dzīvesvietu deklarējuši Šveici. 2010. gadā viņi kopā samaksājuši aptuveni 700 miljonu franku (405 miljonus latu) lielus nodokļus. Ņemot vērā, ka tikai, piemēram, M. Šūmahera aktīvus laikraksts The Sunday Times lēš 510 miljonu sterliņu mārciņu jeb 440 miljonu latu vērtībā, šī summa nav liela, tādēļ nav pārsteigums, ka referenduma atbalstītāji par savu galveno argumentu minējuši «apkaunojošu nevienlīdzību». Tās apkarotājus mobilizējušas arī ziņas no Francijas, ko pēc prezidenta Fransuā Ollanda plānotās nodokļu paaugstināšanas bagātniekiem plānojuši pamest daudzi turīgi ļaudis, daļa no kuriem patvērumu vēlējušies meklēt Šveicē. Piemēram, kompānija Sovalco, kas specializējas nekustamā īpašuma darījumos, aplēsusi – laulātam franču pārim, kam pieder īpašumi 16 miljonu eiro vērtībā un kas ik gadus nopelna 750 000 eiro, Francijā nodokļos būs jāmaksā 500 000 eiro. Pārceļoties uz Šveici, viņi var rēķināties tikai ar 40 000 eiro lieliem nodokļiem.

Referenduma rosinātāji norādījuši, ka nodokļu atlaides jau sen vairs nepilda tās funkcijas, kuru dēļ tās tika ieviestas. Proti, liela daļa bagāto ārvalstnieku tikai formāli kā savu dzīvesvietu deklarējuši Šveici, pārsvarā ceļojot pa pasauli un Šveicē naudu netērējot. To gan apstrīd valdības amatpersonas, kas uzsvērušas, ka šie bagātnieki dod darbu aptuveni 22 000 Šveices iedzīvotāju – lielākoties pieņemot darbā cilvēkus, kuri uztur kārtībā viņu greznās savrupmājas.

Uz to sarunā ar laikrakstu Der Sonntag norādījis viens no slavenākajiem Šveices rezidentiem – autobraucējs M. Šūmahers, kuram Glandā, Ženēvas ezera piekrastē pieder 35 miljonus franku vērta rezidence. M. Šūmahers izteicis cerību, ka šāds likums netiks pieņemts, uzsverot, ka pretējā gadījumā meklēs sev citu dzīvesvietu. «Domāju, ka līdzīgi rīkosies arī citi turīgie ļaudis, kuri cits pēc cita pametīs Šveici,» sarunā ar laikrakstu sacījis M. Šūmahers. Autobraucējs atgādinājis, ka ne tikai maksā nodokļus, bet arī nodrošina darbu vairāk nekā desmit Šveices iedzīvotājiem, – ja viņš un citi bagātie ārzemnieki pametīs valsti, šos ienākumus budžetā nāksies kompensēt parastajiem nodokļu maksātājiem. The Local atgādina, ka Šveices nodokļu sistēmas privilēģijas bauda vēl virkne pazīstamu sportistu (arī autobraucējs Lūiss Hemiltons), tādas šovbiznesa zvaigznes kā Tīna Tērnere, Fils Kolinss un Džonijs Holidejs, kā arī IKEA dibinātājs Ingvars Kamprads, kurš uz dzīvi Šveicē pārcēlās vēl 1976. gadā. Pēc tam, kad 2009. gadā nodokļu atlaides tika atcelta Cīrihē, šo kantonu pameta aptuveni puse turīgo ārvalstnieku, bet tagad tas var notikt visas valsts mērogā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: nodokļu atlaides, Šveice

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats