26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Jaunais prezidents un armija dala varu Ēģiptē
Jaunais prezidents un armija dala varu Ēģiptē
Autors: Māris Krūmiņš / NRA.lv / 26. jūnijs 2012, 11:58
Pirmo reizi mūsdienu Ēģiptes vēsturē demokrātiskās vēlēšanās par prezidentu ievēlēta civilpersona, turklāt cilvēks, kurš neslēpj savus reliģiozos uzskatus, – 60 gadu vecais Musulmaņu brālības kandidāts Mohammeds Mursi.


Savā pirmajā uzrunā tautai viņš paziņojis par vēlmi kļūt par «visu ēģiptiešu prezidentu» un jau pavēstījis, ka izstāsies no Musulmaņu brālības, lai neasociētos tikai ar vienu partiju. Pašlaik jaunievēlētā prezidenta galvenais uzdevums ir atrast kompromisus ar Bruņoto spēku Augstāko padomi (SCAF), kas kontrolē situāciju Ēģiptē, – neoficiāla informācija liecina, ka tieši sarunas starp abām pusēm aizkavējušas vēlēšanu oficiālo rezultātu paziņošanu, raksta NRA.lv.

Pēc ilgas vilcināšanās, kuras laikā sevi par vēlēšanu uzvarētājiem bija paspējuši pasludināt gan M. Mursi, gan Ahmeds Šafiks, kurš bija Hosnī Mubāraka ēras pēdējais premjerministrs, svētdienas pēcpusdienā vēlēšanu komisija beidzot paziņoja, ka M. Mursi ieguvis 51,73%, par vairāk nekā 880 000 balsu apsteidzot A. Šafiku, atgādina BBC. M. Mursi piekritēji nekavējoties sarīkojuši lielas svinības Kairas Tahrīra laukumā, kas turpinājās līdz pat pirmdienas rītam. Interesanti, ka jaunā prezidenta ievēlēšanu atzinīgi vērtējuši gan HAMĀS kaujinieki Gazā un ar Al Qaeda saistītie grupējumi Ziemeļāfrikā un Sīrijā, gan Izraēlas valdība, gan rietumvalstu politiķi. Izraēlas un ASV nostāju lielā mērā iespaidojis M. Mursi solījums ievērot Ēģiptes noslēgtos starptautiskos līgumus – tātad arī 1979. gada Kempdeividas miera līgumu ar Izraēlu, uz kura denonsēšanu mudinājuši radikālāk noskaņotie islāmisti.

M. Mursi piekritēju svinībās skanējis ne tikai ierastais islāmistu sauklis «Allāhs ir Visuvarens», bet arī prasības nekavējoties atjaunot Ēģiptes parlamenta pilnvaras un aicinājumi militāristiem (SCAF) beidzot nodot varu vēlētu amatpersonu rokās. Tomēr politologi atzīst, ka tie ir tikai skaļi saukļi, jo Musulmaņu brālība un jaunievēlētais prezidents labi apzinās, ka nāksies meklēt kompromisus. «Neviens nešaubās, ka pašlaik norit aizkulišu darījumi. SCAF rīcībā joprojām ir tanki un citi ieroči, un Musulmaņu brālība to labi apzinās. Pašlaik notiek sarunas par varas sadali, pēc principa dots pret dotu,» sarunā ar Reuters saka Dohas domnīcas Brookings analītiķis Šadi Hamids. To, ka šādas sarunas sākušās jau pagājušajā nedēļā, apstiprinājis gan Musulmaņu brālības pārstāvis Esams Hadats, gan salafītu partijas Al Nour preses sekretārs Jusri Hamads, kurš piebildis, ka šī, krietni radikālākā, islāmistu organizācija, kas vēlēšanu otrajā kārtā atbalstīja M. Mursi, arī piedalījusies sarunās.

Neoficiāla informācija liecina, ka M. Mursi un viņa domubiedri mudina SCAF pasludināt par leģitīmiem vismaz daļu parlamenta deputātu. Ir zināms, ka armija vēlas, lai jaunievēlētais prezidents amata zvērestu dod līdz šā mēneša beigām – līdz ar to SCAF vismaz formāli būs izpildījusi solījumu līdz jūlijam nodot varu civilās pārvaldes rokās. Vēlēšanu uzvarētājs gan norādījis, ka nav parlamenta, kā priekšā zvērēt, turklāt pašlaik Ēģiptē nedarbojas arī konstitūcija, kuru SCAF ir aizstājusi ar saviem pagaidu grozījumiem. Tieši šo grozījumu saturs, kas ievērojami ierobežo jaunā prezidenta pilnvaras, arī ir galvenais jautājums, kas tiek apspriests sarunās. Saskaņā ar SCAF vīziju prezidentam atvēlēta lielākoties ceremoniāla loma. Viņam gan ir tiesības iecelt premjeru un veidot valdību, taču šai valdībai nav pilnvaru pieņemt budžetu, arī likumdevēja un konstitūcijas projekta gatavošanas pilnvaras uzņēmušies militāristi. Turklāt viņu pagaidu konstitūcijā noteikts, ka prezidents vairs nav bruņoto spēku augstākais virspavēlnieks, kas nozīmē, ka viņš nekontrolē armiju un nevar atbildēt par nacionālo drošību. Tiek risinātas sarunas par to, ka ar jauniem SCAF dekrētiem prezidents varētu atgūt daļu pilnvaru, apmaiņā pret to saskaņojot savas komandas sastāvu ar militāristiem, vēsta Reuters.

M. Mursi kampaņas vadītājs Jasers Alī paziņojis, ka vakar jaunievēlētais prezidents pirmo reizi ieradies savā darba vietā – bijušajā H. Mubāraka rezidencē, lai sāktu oficiālās konsultācijas par savas administrācijas un valdības veidošanu. Ir plānots iecelt vairākus viceprezidentus, bet premjera amatu M. Mursi vēloties piedāvāt bijušajam Starptautiskās atomenerģijas aģentūras vadītājam Mohamedam El Baradejam. Viņš pats vakar Ēģiptes medijiem gan šo piedāvājumu atteicies komentēt. Pēdējo dienu laikā M. Mursi vairākkārt atkārtojis, ka viņa mērķis esot «nacionālās koalīcijas valdības izveide», liekot saprast, ka tajā var atrasties vieta ne tikai Musulmaņu brālības vai salafītu pārstāvjiem, bet arī, piemēram, koptu kristiešiem, vai tiem demokrātiski un liberāli noskaņoto spēku pārstāvjiem, kuri pirms pusotra gada iniciēja H. Mubāraka gāšanu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ēģipte, Mohammeds Mursi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats