08. maijs, Trešdiena
Vārda dienas: Staņislava, Staņislavs, Stefānija
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Sāk tiesāt latviešu narkokurjeru – vientuļo burātāju
Sāk tiesāt latviešu narkokurjeru – vientuļo burātāju
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 31. maijs 2012, 12:22
Bermudu salās šonedēļ sācies tiesas process pret latvieti Jāni Zēģeli, kurš viens pats nelielā jahtiņā pāri Atlantijas okeānam pērn mēģināja pārvest iespaidīgu kokaīna kravu. Noaudzis bārdains, ietērpts oranžās cietumnieka drānās un saslēgts roku dzelžos, pirmdien viņš nogādāts tiesā.


Vietējie mediji vēsta, ka pirmajā sēdē liecības snieguši pieaicinātie eksperti un runāts galvenokārt par latvieša vestā kokaīna kvalitāti un munīciju. Policijas konfiscēto narkotiku vērtība sasniedz 48 miljonus dolāru.

Kā raksta izdevums BDA Sun, doktore Dezaira Springsa tiesā pavēstīja, ka konfiscētais kokaīna hidrohlorīds, kas ir šīs narkotikas nosacīti maigākā forma, bijis ietīts plastikātā un lateksā (acīmredzot, lai pasargātu no mitruma).

Katram iesaiņojumam virsū bija uzspiests firmas Adidas logotips. 165 paciņās bijis augstākas kvalitātes kokaīns ar 81% koncentrāciju. Savukārt vēl vienā paciņā bija sliktākas kvalitātes prece granulu formā – ar 73% koncentrāciju. Kopējais aizliegto vielu svars –167 kilogrami.

Uz jahtas konfiscēta arī pistole un vērā ņemamas munīcijas rezerves. Policija jau iepriekš sprieda, ka ierocis narkokurjeram bijis nepieciešams pašaizsardzībai no citiem noziedzniekiem. Ja Karību salu mafija uzzinātu, cik vērtīga krava piestājusi Svētā Džordža salā, tā noteikti būtu mēģinājusi narkotikas piesavināties. Tomēr policija narkomafiju apsteidza.

Lielā mērā šīs kokaīna kravas pārtveršanu noteica nejaušība, proti, laika apstākļi. J. Zēģelim jau sen vajadzēja būt otrā okeāna malā, varbūt pat kādā no Latvijas piekrastes ostām. Taču ceļā sacēlās vētra, sabojājot jahtas mastu. Tā nu pagājušā gada 21. jūlijā jahta Arturs piestāja Bermudās. Remonts valsts svētku dēļ ieilga. 1. augusta pēcpusdienā uz klāja uzkāpa muitas darbinieki un policija, tad arī narkotikas uzietas. Acīmredzot par izpriecu jahtas saturu salās bija paklīdušas baumas.

Izpriecas – komplektā

Par pašu Jāni Zēģeli ziņas ir visai trūcīgas. 29 gadus vecs, latvietis. Ja uzņēmies risku vienatnē ar šādu kravu šķērsot okeānu, tātad gana drosmīgs un azartisks, ar finansiāli augstām prasībām pret dzīvi. Pastāv arī otra versija, kas gan neizslēdz pirmo. Proti, viņš aizņēmies naudu no nepareizajām personām, un, nespēdams atdot parādu, atstrādājis to šādā veidā.

Kolēģiem Latvijā par burātāju gan nekas nav zināms – vismaz tā pavēstīja Latvijas zēģelētāju savienībā.

Valsts policija vēsta, ka jau iepriekš viņš nonācis tās redzeslokā saistībā ar narkotikām, taču šai reizē Latvijas tiesībsargājošās iestādes izmeklēšanā nav piedalījušās.

Uz Bermudām J. Zēģelis kuģojis no Karību jūras salām, kur saskaņā ar apsūdzību arī ticis pie vērtīgās kravas. Kā izpētīja Neatkarīgā, Dominikānas Republikā viņš sniedzis izpriecu braucienu pakalpojumus. Šim nolūkam pat ticis nodibināts uzņēmums Janis Zegelis C/O International Pac. Acīmredzot ar izpriecām piesegts narkokurjera bizness vai arī klientiem piedāvāts izpriecu komplekts.

Prece lielākam tirgum

Kaut gan tiesā kā kravas galamērķis izskanēja Baltijas valstis, tomēr maz ticams, ka šāds kvantums būtu paredzēts tik lokālai izplatīšanai. Kokaīns ir luksusa narkotika un tik daudz turīgu cilvēku, kas var un grib to atļauties, pie mums nav. Tāpēc kriminologs Andrejs Vilks pieļauj, ka drīzāk kravas īstais galamērķis varētu būt plašāka Eiropa vai pat Krievija. Visticamākais, latviešu burātājs ir tikai kurjers, nevis reālais narkotiku pircējs un pārdevējs.

No šāda viedokļa – Bermudu tiesībsargājošās institūcijas, iespējams, pārsteigušās ar arestu, jo atņēmušas sev un citiem iespēju uzlikt roku dzelžus īstajām haizivīm. «Vajadzēja veikt tā saucamo kontrolēto piegādi, proti, izsekot, kur tā tālāk nonāks,» spriež kriminologs.

Aizturētā krava bijusi ļoti apjomīga. Iztrūkuma dēļ, iespējams, kokaīna cena melnajā tirgū celsies. Tomēr pieprasījums tiks nodrošināts. «Par to var nešaubīties,» ir pārliecināts A. Vilks. Narkomafija strādājot pēc tīkla principa – ja viens tā posms izirst, cits šo kļūmi kompensē.

Pasaulei ierindas gadījums

Kontekstā ar Latvijas pieredzi narkotiku apkarošanā šis šķiet visai neparasts gadījums gan apjoma, gan izvēlētā transportēšanas veida dēļ. Tomēr, kā Neatkarīgajai atzīst ar narkotiku lietām strādājošs avots Latvijas tiesībsargātāju sistēmā, pasaules mērogā tas nav nekas neparasts. Dienvidamerikas zemēs lēti tiek ražoti lieli un lēti narkotiku apjomi. «Viņi ved tonnām, pat ar privātām zemūdenēm». Cena pieaugot ar katru starpnieku, un īpaši pēdējos gados vērojama tendence, ka par starpniekiem tiek savervēti ar kriminālo pasauli nesaistīti cilvēki.

Latvijā narkotikas biežāk tiekot ievestas vēderā. Tā marta sākumā lidostā Rīga aizturēts no Argentīnas atceļojis vīrietis, kura vēderā bija ietilpuši 400 grami kokaīna. Laiks, kad kurjeri rija ar narkotikām pildītus prezervatīvus, esot pagājis. Tagad piegādātāji piedāvā pilnu servisu. Prece ir jau safasēta speciālās elastīgās kapsulās, atliek tās tikai rīt nost un izturēties tik dabiski, lai neradītu aizdomas.

Visiem kurjeriem, lietotājiem un tirgotājiem tas gan neizdodas. Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sniegto informāciju – pērn saistībā ar narkotiku pārvadāšanu realizācijas nolūkos reģistrēti 442 noziegumi.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Bermudas, jahta, Jānis Zēģelis, kokaīns

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats