02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Makroekonomika » SEB banka: Turpinām sparīgi tērēties
SEB banka: Turpinām sparīgi tērēties
Autors: Dainis Gašpuitis / SEB banka / 28. septembris 2012, 16:01
Iepriekšējos mēnešos uzņemtais temps mazumtirdzniecībā turpinājās arī augustā, kad kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 1%. Gada izteiksmē mazumtirdzniecība uztur visai augstu tempu - +10%. Domājams, ka krīzes ietekmē daudzi iedzīvotāji turpina ekonomēt uz pārtikas iegādi, kā arī daļa pievērsusies savas produkcijas audzēšanai. 


Rezultātā aktivitātes pieaugums pārtikas preču grupā ir krietni pieticīgāks (+2.8%), kaut arī pārtikas tirgotāju apgrozījums (ņemot vērā cenu izmaiņas) ir audzis daudz lielākā mērā. Ierasti, ka galvenais nozares dzinulis bija meklējams nepārtikas preču iegādes kāpumā - +13.4%. Visai ievērojami augustā pieauga degvielas mazumtirdzniecība (+17%). Savu lomu nospēlējis tradicionālais atvaļinājumu laiks, izbraukumi ut.ml. Pie tik strauja pieauguma nav brīnums, ka degvielas tirgotāji nesteidz reaģēt uz pārmaiņām globālajā arēnā. Neskatoties uz pieaugošajām bažām par eksporta un ekonomikas izaugsmes perspektīvām, patērētāju nākotnes vērtējums augustā ir nedaudz uzlabojies, kaut kopējo ekonomisko un politisko procesu vērtējumā valda liels skepticisms. Tomēr pēdējā laikā ir vērojams pirktspējas pieaugums, pamazām, bet turpina augt algas, bezdarbs rukt. Zemās procentu likmes samazinājušas kredītu maksājumus, tajā pašā laikā mazinot interesi par uzkrājumiem, kā dēļ līdzekļi tiek tērēti mājvietas labiekārtošanas vai garderobes papildināšanas nolūkiem. Šāda aktivitāte ir likusi kāpt arī tirgotāju noskaņojumam. Tomēr drīzumā to pabojās apkures sezonas sākšanās.

Siltumenerģijas tarifu kāpums vienlaikus ar aukstiem laika apstākļiem var līdzšinējo aktivitāti piebremzēt. Taču gada nogalē varam sagaidīt jaunus svētku tēriņu rekordus. Palēnām atgriežas piemaksas, īstermiņā augusi drošības sajūta, kas atspoguļosies svētku izdevumu pieaugumā. Taču tik straujš patēriņš, lai arī uzlabo ekonomikas veikuma raksturojošos ciparus, liek aizdomāties par to, vai pārlieku nesāk dominēt īstermiņa domāšana un vēlmes, kam pakārtojam ilgtermiņa intereses.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Mazumtirdzniecība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats