27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Makroekonomika » Latvijā lēnākais patēriņa cenu kāpums Baltijā
Latvijā lēnākais patēriņa cenu kāpums Baltijā
Autors: NRA.lv / 10. septembris 2012, 16:18
Jau ceturto mēnesi pēc kārtas Latvijā ir novērojama patēriņa cenu mēneša deflācija, proti, cenas krīt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi. Tas ļāva piebremzēties arī gada inflācijas tempiem. Augustā, līdzīgi kā jūlijā, cenas bija vien par 1.7% augstākās nekā pirms gada.


Augustā mēneša deflāciju lielā mērā veicināja sezonālais cenu kritums augļiem un dārzeņiem, ka arī apģērbiem un apaviem. Šoreiz "piepalīdzēja" arī alkohola un tabakas izstrādājumu, kā arī mājokļu preču cenu samazinājums. Savukārt degvielas cenas pēc trīs mēnešu krituma atkal būtiski pieauga. Iespējams, ka cenas turpināja ietekmēt PVN likmes samazinājums jūlijā, vismaz pieturot cenu kāpumu, raksta NRA.LV.

Visticamāk, augusts būs šogad pēdējais mēnesis, kad piedzīvojam mēneša deflāciju, un turpmāk patēriņa cenas lēnām kāps. Tādējādi pieaugs arī gada inflācijas tempi, tomēr tie noteikti būs zem 3% atzīmes, un vidēji gadā ir prognozējams 2.5% patēriņa cenu kāpums.

Pašlaik patēriņa cenu kāpums Latvijā ir vislēnākais Baltijas valstu starpā (1.7% gada laikā pret 3.3% Lietuvā un 3.8% Igaunijā). Daļēji tas ir skaidrojams ar dažādu administratīvi regulējamo cenu dinamiku, daļēji ar augstāku bezdarba līmeni Latvijā.

Šī brīža inflācijas tendences liecina, ka Māstrihtas cenu stabilitātes kritēriju 2013.g. martā Latvija, visticamāk, izpildīs. Tādējādi galvenā neskaidrība paliek ar atbilstību procentu likmju kritērijam.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: patēriņa cenas, patēriņa cenu kapums

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats