27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Makroekonomika » Valdība atvēl divus miljonus latu ēnu ekonomikas apkarotāju motivēšanai
Valdība atvēl divus miljonus latu ēnu ekonomikas apkarotāju motivēšanai
Autors: Apollo.lv / 14. augusts 2012, 17:10
Šodien Ministru kabinets (MK) lēma par divu miljonu latu novirzīšanu ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu īstenošanā iesaistīto institūciju darbinieku motivēšanai, skatot informatīvo ziņojumu par šo institūciju darbības rezultātiem 2012.gada sešos mēnešos un šo darbības rezultātu ietekmi uz nodokļu iekasēšanu, portāls «Apollo» uzzināja valdībā.


Ēnu ekonomikas apkarošanā iesaistīto institūciju darbinieku motivēšanu nosaka likums par valsts budžetu 2012.gadam, ja šā gada sešu un deviņu mēnešu laikā institūciju darbības rezultātā būtiski tiek uzlabota situācija ēnu ekonomikas apkarošanā un godīgas konkurences veicināšanā, kā arī tiek prognozēti ievērojami uzlabojumi arī līdz gada beigām. Tādējādi saskaņā ar likumu valdība lemj par novirzāmo finansējuma apjomu, kas nepārsniedz 5% no valsts budžetā plānoto nodokļu ieņēmumu pārpildes.

Attiecīgi divi miljoni latu ir 4% no valsts budžetā plānoto nodokļu ieņēmumu 2012.gada sešos mēnešos pārpildes 50 miljonu latu apmērā, realizējot ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumus.

«Manuprāt, summa ir pietiekami adekvāta un ļauj pateikt paldies to institūciju darbiniekiem, kas ir iesaistīti cīņā ar ēnu ekonomiku. Summa ir sasaistāma ar reālo progresu ēnu ekonomikas apkarošanā,» skaidroja premjers.

Izvērtējot 2012.gada sešu mēnešu darba rezultātus, var secināt, ka ir panākts būtisks nodokļu ieņēmumu pieaugums, īstenojot ēnu ekonomikas apkarošanas un godīgas konkurences veicināšanas plāna pasākumus. Par to liecina rezultatīvo rādītāju palielinājums prioritārajās darbības jomās 2012.gada sešos mēnešos salīdzinājumā ar 2011. gada sešiem mēnešiem. Šie darba rezultāti ir sasniegti nozīmīgā valsts institūciju darbinieku ieguldījuma rezultātā, pārskatot un nosakot jaunas prioritātes un plānojot darbu saskaņā ar riska vadības principiem, kā arī veicot resursu optimizēšanas pasākumus.

Kopējie kopbudžeta nodokļu ieņēmumi 2012.gada sešos mēnešos bijuši 2084,8 miljoni latu, kas salīdzinājumā ar 2011.gada attiecīgo periodu ir par 260 miljoniem latu jeb 14,3% vairāk, ko galvenokārt noteica augstāki pievienotās vērtības nodokļa, valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi.

Šo kāpumu noteica gan labāka ekonomiskā situācija, gan veiktās nodokļu politikas izmaiņas, gan arī administrēšanas uzlabojumi.

Novērtējumam tika izmantota nodokļu ieņēmumu un makroekonomisko rādītāju 2012.gada prognoze, kas paredz kopbudžeta nodokļu ieņēmumus 4224,8 miljonu latu apmērā, kas ir par 344 miljoniem latu jeb 8,9% vairāk nekā 2011.gadā.

Likums nosaka, ka finanšu ministram ir tiesības palielināt apropriāciju izdevumiem, tajā skaitā novirzot atlīdzībai attiecīgajā budžeta programmā: Valsts ieņēmumu dienestam ne vairāk kā 80%, Valsts policijai un Valsts robežsardzei ne vairāk kā 16%, Valsts darba inspekcijai ne vairāk kā 2%, savukārt Pārtikas un veterinārajam dienestam, Valsts meža dienestam un Valsts augu aizsardzības dienestam ne vairāk kā 2% no apropriācijas palielinājuma, ja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piecu dienu laikā no attiecīgās informācijas saņemšanas ir izskatījusi to un nav iebildusi pret apropriācijas palielinājumu.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ēnu ekonomika, ēnu ekonomikas apkarošana

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats