21. maijs, Otrdiena
Vārda dienas: Ernestīne, Ingmārs
Sākuma lapa » Sabiedrība » Jātic mierinājumam: ātrā palīdzība būs
Jātic mierinājumam: ātrā palīdzība būs
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 12. februāris 2015, 12:03
Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta un Veselības ministrijas amatpersonas uzsver, ka ir veikti visi sagatavošanās darbi, lai aprīļa beigās ātrās palīdzības sniegšanu Rīgas reģionā nodrošinātu bez privāta uzņēmuma iesaistes.


Līgums ar Rīgas Sanitārā transporta autobāzi beidzas 28. aprīlī, un jau nākamajā dienā pie pacientiem jābrauc citām – kopumā 76 – mediķu brigādēm.

NMP dienesta direktors Armands Ploriņš norāda: jau pašlaik visā Latvijā, izņemot Rīgu un Rīgas reģionu, neatliekamo palīdzību nodrošina pats NMP dienests. Tāpēc, viņaprāt, nav šķēršļu, lai neatliekamā medicīniskā palīdzība tiktu nodrošināta nepārtraukti un atbilstošā kvalitātē. Pašlaik ir apzināts NMP dienesta transportlīdzekļu un rezerves mašīnu skaits, kā arī to autovadītājiem ir izsludināts konkurss. «Izpildām visus sagatavošanās darbus, lai pakāpenisku transportlīdzekļu nomaiņu varētu veikt jau pirms aprīļa beigām,» saka A. Ploriņš, kam pēc paša darba negatīvā novērtējuma tomēr dots pusgadu ilgs laiks sevis apliecināšanai.

Mainot ātrās palīdzības sniegšanas kārtību, proti, nemaksājot vairs privātai kompānijai, plānotais valsts budžeta ietaupījums septiņu gadu periodā varētu būt aptuveni 7,4 miljoni eiro. «Ārpakalpojuma sniedzējs, izmantojot savu privileģēto statusu kā vienīgais pakalpojuma sniedzējs, diktēja noteikumus, panākot sev izdevīgus grozījumus noslēgtajā līgumā,» sacīja Veselības ministrijas valsts sekretāres vietniece Daina MūrmaneUmbraško. Nepamatoti paaugstināti tarifi, rēķinos par sniegtajiem pakalpojumiem nav piemēroti sākotnēji noteiktā 20 procentu atlaide transportlīdzekļiem, kas vecāki par septiņiem gadiem.

Cits viedoklis ir Rīgas Sanitārā transporta autobāzei – valstij praktiski nav iespēju sākt sniegt pakalpojumu pašas spēkiem. «Nespēju iedomāties, kas notiks pēc 28. aprīļa,» saka uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Uldis Villers. Kā valsts nodrošinās pakalpojumus, ja tai nav ne infrastruktūras, ne auto remonta iespēju. Pēc autobāzes aplēsēm, lai valsts pati nodrošinātu šo pakalpojumu, jāgatavojas vismaz pusotra gada.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: NMP

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats