21. maijs, Otrdiena
Vārda dienas: Ernestīne, Ingmārs
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ar ātrās palīdzības vadību vēl auklēsies
Ar ātrās palīdzības vadību vēl auklēsies
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 4. februāris 2015, 15:38
Neraugoties uz veselības ministra Gunta Belēviča paziņoto – kļūdainais ātrās palīdzības transportlīdzekļu iepirkums sarīkots apzināti –, Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta direktors Armands Ploriņš, kura vadībā iepirkums rīkots, amatu pagaidām saglābās.


Neatkarīgā rakstīja, ka veselības ministrs apturējis ātrās palīdzības automašīnu iepirkumu NMP dienesta Rīgas reģionālā centra vajadzībām, jo Veselības ministrijas (VM) vadība saņēma neoficiālu informāciju, kurā tika aicināts pievērst uzmanību izsludinātā iepirkuma neatbilstībai likumam, proti, likums liedz valsts pārvaldes iestādēm iegādāties transportu finanšu līzingā. NMP dienesta atbildība bija sagatavot iepirkuma dokumentus pēc nu jau bijušā VM valsts sekretāra Rinalda Muciņa dotā uzdevuma. Tomēr gandrīz līdz pat iepirkuma beigām neviena cita iestāde, pat ne Finanšu ministrija nebija vērsusi VM uzmanību, ka šāds iepirkums nedrīkst notikt.

Veselības ministrs norādīja, ka tā ir bijusi rupja kļūda. Taču kuram jāuzņemas atbildība par to, ka kļūdas vai neprofesionālas rīcības dēļ tiek izsludināts konkurss, kas vēlāk varētu nest valstij zaudējumus, ja laikus kļūda netiktu pamanīta? «Dokumentu ar savu parakstu no ministrijas savā pēdējā darba dienā izlaida Muciņa kungs un uzticēja pienākumu izsludināt konkursu tieši šādā veidā Ploriņa kungam. Šie abi kungi ir augstas klases ierēdņi, nav pirmo dienu ar pīpi uz jumta un noteikti zināja, ko dara,» G. Belēvičs sacīja Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma. Ministrs atzina: ja gadījumā šī kļūda nebūtu pamanīta, tad, visticamāk, 29. aprīlī ministrija atjēgtos, ka nav automašīnu ātrajai palīdzībai, jo nav savestas kārtībā visas rezerves automašīnas (tieši pēc iepirkuma pārtraukšanas notiek visu, arī rezerves auto pārbaude), un vajadzētu lūgties ārpakalpojuma sniedzējam, lai viņš turpinātu nodrošināt auto… «Man nav ne mazāko šaubu, ka konkurss apzināti izsludināts nelikumīgs,» teica ministrs.

Vai, ņemot vērā šādas smagas aizdomas par ierēdņu rīcību, viņu atbildība tiks izvērtēta? A. Ploriņa darbība ir izvērtēta, un viņš saņēmis neapmierinošu vērtējumu. VM Neatkarīgajai atbild, ka tas uzreiz nenozīmē, ka ierēdnis jāatlaiž. Neapmierinoša vērtējuma gadījumā ierēdnis tiek vērtēts atkārtoti pēc trim līdz sešiem mēnešiem, un, ja otrreizējā vērtēšanā novērtējums atkal ir negatīvs, tad var uzskatīt, ka viņš neatbilst amatam. Savukārt par R. Muciņu veselības ministrs nevar lemt, jo viņš pašlaik strādā citā amatā – vada Valsts reģionālās attīstības aģentūru.

Tajā pašā laikā NMP dienests uzsver, ka dienesta atbildīgie speciālisti jau no decembra izvērtē visu rezerves operatīvo medicīnisko transportlīdzekļu tehnisko stāvokli, tiek veikti remonti un tehniskās apskates. Dienests arī gatavo konkursu autovadītāju atlasei. Savukārt par kļūdaino iepirkumu dienests taisnojas: uzdevumu par Rīgas reģiona vajadzībām nepieciešamo jauno operatīvo transportlīdzekļu iegādi finanšu līzingā tas 11. decembrī oficiālā vēstulē saņēmis no VM, nepieciešamie aprēķini un dokumentācija tika sagatavoti sadarbībā ar VM speciālistiem, tie skatīti arī Iepirkumu uzraudzības komisijā un Finanšu ministrijā, un neviena no šīm institūcijām iepriekš netika norādījusi uz finanšu līzinga liegumu valsts pārvaldē.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: NMP

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats