26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sudrabu var iegāzt kadru trūkums
Sudrabu var iegāzt kadru trūkums
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 30. aprīlis 2014, 14:52
Vēl nedibinātajai Ingunas Sudrabas partijai, kuras mugurkaulu, visticamāk, veidos kustības No sirds Latvijai biedri, esot jau vairāk nekā piecu procentu vēlētāju atbalsts. Tomēr topošās politiķes izredzes iegūt vērā ņemamu pārstāvniecību 12. Saeimā krietni apdraud ar pašreiz pie varas esošajiem spēkiem konkurētspējīgu līdzgaitnieku deficīts.


«Es redzēju vienu pagaidām nepubliskotu aptauju, kurā Sudrabas partijai atbalsts ir pāri par 5%, bet līdz ar komunikācijas problēmām, kas vērojamas pēdējā gada laikā, viņai ir arī cilvēku problēmas, jo bez viņas un Gunāra Kūtra tur pagaidām nav neviena, kuru nebūtu kauns rādīt cilvēkiem,» saka politologs Ivars Ījabs.

Eksperts norāda, ka jaunajām partijām, kuras koncentrējas tikai ap vienu personu, pamatīgas problēmas sagādā piecos vēlēšanu apgabalos sadalītā Latvija, jo katram apgabalam ir jāizveido savs saraksts ar savu līderi. Lai neitralizētu kvalitatīvu kadru trūkumu, politologs iesaka rīkoties līdzīgi bijušajam Valsts prezidentam Valdim Zatleram un partijas nosaukumā iekļaut tās garīgās mātes vārdu, raksta NRA.lv.

Vērtēdams bijušās valsts kontrolieres izredzes vēlēšanās izcīnīt vērā ņemamu mandātu skaitu, I. Ījabs atgādina, ka ir vēlētāju grupa, kas savu politisko izvēli nav noenkurojuši pie vienas partijas un ir gatavi uzticēties augstus ideālus sludinošam politikas jaunpienācējam.

«Ir skaidrs, ka Latvijā ir kaut kāds neviena nepieskatītais elektorāts, kurš 11. Saeimas vēlēšanās bija pavilcies uz Zatleru. Tie ļaudis joprojām ir savas nākamās kompānijas meklējumos, un Sudraba no šā elektorāta varētu kaut ko iegūt. Tā ir ne tikai partiju problēma, bet arī vēlētāju problēma, kas gatavi kaut ko tādu ievēlēt,» saka eksperts.

Pēdējā intervijā ziņu aģentūrai LETA I. Sudraba noliedz, ka jebkādā veidā būtu saistījusies Saskaņas centru (SC) un savu politisko projektu aizsākusi tikai tādēļ, lai mūžīgo opozicionāri iekļautu valdībā.

«Man nekad nav bijusi un nebūs sadarbība ar SC. Es neredzu neko kopēju ar šo apvienību,» intervijā saka I. Sudraba, kuras saikne ar Saskaņas centru kuluāros tiek apspriesta jau ilgāku laiku.

Kaut arī I. Ījabs neslēpj, ka kuluāros I. Sudrabas vārds ļoti nopietni tika piesaukts kā Saskaņas centra premjerministra kandidāts, eksperts pieņem, ka šobrīd tās būtu tukšas spekulācijas. Viņaprāt, Latvijas politiskajā vidē neoficiālajai informācijai un baumām tiek pievērsta pārāk liela uzmanība un publicitāte, kas kopā veido tādu fonu, kas informācijas gūzmā traucē atdalīt patiesību no spekulācijām. Turklāt Saskaņas centru apzināti var izmantot, lai diskreditētu politisko konkurentu.

«SC visām latviešu partijām ir pirmais sātans, un, ja ir vēlme novākt politisko konkurentu, tad ar to var mēģināt,» saka I. Ījabs.

I. Sudraba neslēpj – viņa uzskata, ka neviena pie varas esošā partija līdz šim nav strādājusi valsts labā, tādēļ viņai ar tām neesot pa ceļam. Savukārt politologs Jānis Ikstens prognozē, ka jaunajai partijai nav izredžu iegūt tik daudz balsu, lai tā viena pati varētu veidot valdību. «Ja negrib vienkārši pievilt vēlētājus un tupēt opozīcijā, tad viņai ir jāsaprot, ka būs spiesta sadarboties ar citām partijām. Ja grib ievēlēties, sēdēt un saņemt algu, tas ir cits stāsts,» saka politologs.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Inguna Sudraba, Ivars Ījabs, partija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats