28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Šlesers grib veidot ekspremjeru partiju
Šlesers grib veidot ekspremjeru partiju
Autors: NRA.lv / 12. jūnijs 2014, 10:46
Kristīgās vērtības, nacionālais izlīgums un tagad arī ekspremjeru apvienošana – savos centienos iekarot politisko Olimpu Ainārs Šlesers vienmēr ir demonstrējis apbrīnojamu ideju dažādību. Izņēmums nebūs arī 12. Saeimas vēlēšanas, kurās Ainārs Šlesers varētu startēt ar jaunu partiju, kas zem viena karoga apvienos vairākus kādreizējos valdības vadītājus.


Lai gan pagaidām par Aināra Šlesera ieceri runā pusbalsī, tomēr politiskajās aizkulisēs ir grūti paturēt slepenībā būtiskas spēku pārbīdes. Par tādām viennozīmīgi varētu kļūt iecere 12. Saeimas vēlēšanu priekšvakarā izveidot jaunu partiju, kas apvienotu visu laiku spēcīgākos un redzamākos politiķus, t. i., kādreizējos Ministru kabineta vadītājus Māri Gaili, Ivaru Godmani, Aigaru Kalvīti, Induli Emsi, Valdi Birkavu – katrs no viņiem ir bijis sava laika redzamākā figūra, kuras vārds politikas vēsturē ierakstīts gar ar pozitīviem, gan negatīviem vērtējumiem.

Godmanis domā

Pats Ainārs Šlesers pagaidām uz telefona zvaniem neatbild, taču to, ka ideja, veidot ekspremjeru partiju, pastāv, NRA.lv apliecināja vairāki aptaujātie politiķi.

Otrās brīvvalsts pirmais premjerministrs Ivars Godmanis joprojām ir aktīvs politiķis, kurš pēdējos piecus gadus strādājis Briselē. Pēc neveiksmīgā mēģinājuma atrast jaunu partiju startam šā gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās, viņa politiskā kapacitāte pagaidām ir neizmantota, savukārt pats ekspremjers neslēpj vēlmi turpināt politisko karjeru. Sarunā ar Neatkarīgo I. Godmanis nesniedza tiešu atbildi uz jautājumu, vai A. Šlesers viņu ir uzrunājis iesaistīties jaunajā partijā, taču pēc frāzes «nāks laiks, nāks atbildes» ir noprotams, ka šāda ideja I. Godmanim nav sveša.

Daudz atklātāks ir brīvvalsts otrais Ministru prezidents Valdis Birkavs, kurš jau ilgus gadus darbojas informācijas tehnoloģiju un būvniecības nozarē. «Esmu par šo tēmu, garām ejot, runājis ar Aināru Šleseru, taču mans viedoklis nav maināms. Es pie politikas neatgriezīšos, tas man ir noiets etaps. Varu palīdzēt ar padomu, bet neko vairāk.»

Vecā gvarde negrasās atgriezties

Arī V. Birkava pēctecis valdības vadītāja amatā – Māris Gailis – neslēpj, A. Šlesers ir viņu uzrunājis. «Atbildi vēl neesmu devis. Jāpadomā. Taču pret savu iespējamo atgriešanos politikā esmu noskaņots skeptiski. Man nav tādu ambīciju. Ideja nenoliedzami ir laba, jo visi ekspremjeri ir pieredzējuši cilvēki. Taču man privāti dzīvē ir citi izaicinājumi un projekti. Tagad esmu pats sev saimnieks un nodarbojos ar lietām, kas mani patiesi interesē. Lai atkal iekāptu saduļķotajā politikas vidē, būtu nopietni jāpadomā. Turklāt šaubos, vai cilvēkiem, kuri reiz vadījuši valdību, būtu interesanti kļūt par ierindas Saeimas deputātiem,» atzina M. Gailis.

Atgriezties aktīvajā politikā negrasās arī ekspremjeri Andris Bērziņš un Indulis Emsis, kuri abi sarunā Neatkarīgajai uzsvēra – tas laiks ir pagājis uz neatgriešanos. «Esmu apolitisks un vēlos nodarboties ar lietām, kas mani tiešām saista,» pauda A. Bērziņš, kurš pašlaik ir biedrības Latvijas ceļu būvētājs valdes priekšsēdētājs.

Tautas partijas papildspēki

Lielākais jautājums – vai nepieciešamo uzrāvienu jaunajam politiskajam spēkam būtu gatavi sniegt kādreizējie Tautas partijas premjeri Andris Šķēle un Aigars Kalvītis. Noskaidrot A. Šķēles plānus Neatkarīgajai neizdevās, savukārt A. Kalvītis, kurš šobrīd atrodas Amerikas Savienotajās Valstīs, bija mazrunīgs. «Esmu uzrunāts. Domāju,» atzina politiķis.

Līdzīgu atbildi šobrīd sniedz arī kādreizējais Ministru prezidents Vilis Krištopans, kurš nenoliedz sarunas faktu ar A. Šleseru, taču pagaidām viņš vēl nav formulējis konkrētu attieksmi pret varbūtējo atgriešanos politikā. «Saruna notika, garām ejot. Neko sīkāk vēl nezinu,» pauda V. Krištopans.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ainārs Šlesers, partija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats