06. maijs, Pirmdiena
Vārda dienas: Didzis, Gaidis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ūdens sagatavošanas stacija Daugava: ceļš līdz dzīvokļiem
Ūdens sagatavošanas stacija Daugava: ceļš līdz dzīvokļiem
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 13. novembris 2013, 11:20
Lai rīdziniekus nodrošinātu ar kvalitatīvu dzeramo ūdeni, 2001. gadā uzņēmums Rīgas ūdens veica rekonstrukciju ūdens attīrīšanas stacijā Daugava.


Vēlāk tika īstenots projekts, kas ļauj attīrīto ūdeni nevis novadīt Olektes upītē, bet pēc papildu attīrīšanas izmantot otrreiz ražošanas procesā, raksta NRA.lv.

Dzeramā ūdens ceļš līdz rīdzinieku mājokļiem sākas Rīgas HES ūdenskrātuvē, no kurienes to novada uz ūdens attīrīšanas ietaisēm dzeramā ūdens sagatavošanas kompleksā Daugava. Tur ūdeni attīra, dezinficē, nostādina, vairākas reizes filtrē un pievieno hloru, jo ūdens dzīvojamās mājās plūst pa vecām un nereti savu laiku nokalpojušām caurulēm. Kaut arī ozons nokauj visas baktērijas, bez hlora iztikt nevar, bet ūdens sagatavošanas stacijas vadītājs Andris Pļavenieks uzsver, ka hlora daudzums ir minimāls, salīdzinot ar to, kā ūdeni sagatavoja kādreiz. Ūdens sagatavošanas prasības nosaka Eiropas Savienības standarti, un Daugavā tos ievēro. Turklāt tos ievēro kopš 2001. gada, kad tika pabeigta filtru un nostādinātāju rekonstrukcija, tehnoloģiskā procesa automatizācija, ozonēšanas ieviešana un jaunu filtru izbūve. Tad sākās ūdens ozonēšana, kas ļāva atteikties no līdz tam patērētā lielā hlora daudzuma. Agrāk dienā ūdens dezinfekcijai bija nepieciešama viena tonna hlora, bet pašlaik izlieto apmēram 50 kilogramu.

«Mēs saņemam ļoti tīru ūdeni,» saka A. Pļavenieks. Kā notiek ūdens sagatavošana? Tam pievieno koagulantu, nostādina, filtrē, dezinficē ar ozonu (to sagatavo uz vietas stacijā) un vēlreiz filtrē caur kvarca smilšu un antracīta slāņiem, tādējādi ūdeni attīrot no organiskajām vielām, dažādām daļiņām un mikroorganismiem, kas atrodas no Rīgas HES ūdenskrātuves iegūtajā ūdenī. Ūdens attīrīšanas gaitā ik dienu veidojas daudzas tonnas nogulšņu, kuras sapresē, lai maksimāli atūdeņotu. Dūņas ved uz izgāztuvi, jo tās citiem mērķiem izmantot nevar. Pirms pāris gadiem no duļķēm atbrīvoto ūdeni ieplūdināja Olektes upītē, bet tagad izmanto ražošanā atkārtoti – atkal nostādina, filtrē un tā tālāk. Šo tehnoloģiju izstrādājuši pašu speciālisti, nevis pārņēmuši no citu līdzīgu uzņēmumu pieredzes.

***

UZZIŅAI

- Ūdens stacijā Daugava sagatavo vairāk nekā pusi no visa dzeramā ūdens, ko saņem rīdzinieki.

- Pašlaik no stacijas Daugava rīdzinieki saņem vidēji 60 000 kubikmetru dzeramā ūdens dienā, to piegādā Pārdaugavai, Rīgas centram un Ķengaragam.

- Stacijā atrodas četri dzeramā ūdens rezervuāri, katrā no tiem iepildīts 9000 kubikmetru ūdens.

- Stacijas Daugava kopējā platība ir lielāka nekā 20 hektāru.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Pļavenieks, daugava, Rīgas HES, Rīgas ūdens

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats