27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Sabiedrība » Godmanim iegriež vēsturiskie lēmumi
Godmanim iegriež vēsturiskie lēmumi
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 4. oktobris 2013, 15:01
Nevēloties radīt konflikta situāciju partijā un baidoties no ilggadējā politiķa Ivara Godmaņa dažādi vērtētās reputācijas, Latvijas Zemnieku savienība (LZS) atraidījusi viņa lūgumu uzņemt I. Godmani savās rindās un ļaut nākamā gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās startēt no LZS saraksta.


Politikas eksperti uzskata, ka LZS rīkojusies tālredzīgi, bet I. Godmanim tā bijusi viena no skopajām iespējām turpināt darboties politikā.

LZS līderis Augusts Brigmanis skaidro, ka, ņemot vērā I. Godmaņa pieredzi un reputāciju, partijas vadība sākotnēji vienojusies, ka LZS viņš tiks uzņemts tikai tad, ja to vienbalsīgi atbalstīs visi valdes locekļi, taču šādu atbalstu kādreizējais politikas smagsvars tā arī nav ieguvis.

«Es Godmaņa kungam uzreiz teicu, ka tā varētu notikt,» sacīja A. Brigmanis. Viņš arī neslēpa, ka LZS valdi uzmanīgu darījusi ne tikai I. Godmaņa vēlme izlaist jaunam partijas biedram izejamo procedūru, pirms tas tiek uzņemts partijā un iekļauts vēlēšanu sarakstos, bet arī tas, ka lielā sabiedrības daļā I. Godmaņa darbība, piemēram, Parex bankas krīzes laikā, tiek vērtēta negatīvi.

Turklāt LZS jau esot izveidojusi saraksta kodolu nākamā gada Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kurā tik spēcīgam kandidātam nebūtu vietas.

Latvijas Universitātes asociēto profesoru Ojāru Skudru gan izbrīnījis tas, ka I. Godmanis savu politisko nākotni vēlējies saistīt ar LZS. «Mani personīgi šāda Godmaņa kunga rīcība izbrīna, jo saskatīt valsts pirmās partijas Latvijas ceļa līdzību ar LZS ir ļoti problemātiski,» saka O. Skudra. Viņš pieļauj, ka I. Godmanim tuvāka varētu būt Einara Repšes topošā partija, taču šādu kombināciju visticamāk neiespējamu padara E. Repšes vēlme tuvināties Saskaņas centram. Tādēļ izslēgšanas ceļā viens no retajiem politiskajiem spēkiem, kurš būtu I. Godmanim vismaz daļēji pieņemams, bijis LZS. E. Repšes teiktais liecina, ka pie topošās partijas kodola I. Godmanis vērsies nav.

«Viņam citas izvēles jau nav, jo Reformu partija ir zem ūdens un vairs virs ūdens nepacelsies, bet Vienotība visticamāk viņu negrib nekādās variācijās, kaut arī Godmanis būtu savienojams ar tās ģenerāllīniju,» prāto eksperts.

To, ka I. Godmanim pat, ja viņš vērstos pie Vienotības, nav ne mazāko cerību tapt uzņemtam pagaidām valsts ikdienu stūrējošās partijas rindās, apliecināja Vienotības valdes priekšsēdētājs un Eiropas Parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis. «Nedomāju, ka Godmanis vērsīsies Vienotībā, jo viņš diezgan precīzi var prognozēt Vienotības reakciju, jo mēs tomēr neesam transporta līdzeklis,» saka K. Šadurskis. Viņš arī piekrīt A. Brigmaņa teiktajam, ka nav pieņemami, ja jaunus partijas biedrus uzņem, apejot pieņemto procedūru. «Jaunpienācējs un uzreiz vēlēšanu sarakstā... tas nav pareizi,» ir pārliecināts Eiropas Parlamenta deputāts.

«Ja LZS mērķis ir iegūt pārstāvniecību Eiropas Parlamentā, tad sliektos uzskatīt, ka atteikums Godmanim ir kļūda. Ja mērķis ir neradīt lieku rīvēšanos partijas ietvaros un mēģināt izcīnīt vienu vietu Eiropas Parlamentā vecākiem partijas biedriem, tad lēmums nebija kļūdains,» saka politologs Jānis Ikstens.

Viņš atzīst, ka I. Godmanim ir liela atpazīstamība un tādēļ arī liela ticamība, ka viņu Eiroparlamentā ievēlētu, bet savas stūrgalvības dēļ viņš varētu konfliktēt ar partijas pamatuzstādījumiem. «Viņa ievēlēšanas gadījumā problēma varētu būt tā, ka viņš īsti nepakļautos partijai un mēģinātu īstenot savas idejas,» situāciju modelē politologs.

Savukārt ilggadējais I. Godmaņa partijas biedrs Andris Bērziņš uzskata, ka LZS ir aprēķinos kļūdījusies un palaidusi garām iespēju palielināt savu nozīmi uz valsts politiskās skatuves.

«Var teikt visu ko, bet tas ir cilvēks, kas arī visgrūtākajos brīžos droši iet uz priekšu, kam ir savs redzējums, kuru neviens nevar regulēt un raustīt kā lupatu lelli aiz diedziņiem. Pieņemot Godmaņa iesniegumu, zemnieki varētu iegūt mērogu,» saka A. Bērziņš.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Augusts Brigmanis, Ivars Godmanis, LZS

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats