20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » ZZS atrota rokas vēlēšanām
ZZS atrota rokas vēlēšanām
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 26. marts 2012, 17:18
Kritizējot pašreizējās koalīcijas nespēju sastrādāties un ar lepnumu paziņojot, ka Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) vienīgajai no parlamentā pārstāvētajām partijām martā būtiski uzlabojies reitings, Latvijas Zemnieku savienība (LZS) savā kongresā sestdien Jelgavā uzsvēra, ka nākamgad gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās tā stingri apņēmusies uzvarēt. Eksperti nenoliedz, ka vēlamais varētu realizēties arī dzīvē.


Lai uz kongresu sabraukušajiem 280 partijas biedriem paziņotu patīkamo vēsti par to, ka vēlētāji ir apmierināti ar ZZS sniegumu, uzstāties bija pieaicināts Latvijas faktu vadītājs Aigars Freimanis, kas partijas atbalstītāju skaita pieaugumu saistīja ar to, ka vēlētāji prot novērtēt ZZS spēju saglabāt uzticību saviem principiem un neiesaistīšanos pie varas esošo partiju savstarpējos konfliktos. Sociologs arī uzskata, ka vēlētāji pratuši novērtēt ZZS pragmatisko nostāju pirmsreferenduma laikā, kad pretēji citām partijām tā nav iesaistījusies nacionālā jautājuma nokaitētajās diskusijās.

Analizējot ZZS elektorāta sastāvu, A. Freimanis norādīja – stereotips, ka vidējais ZZS vēlētājs ir vecāka gadagājuma cilvēks vai pensionārs, ir kļūdains. Aizvien vairāk šīs partijas atbalstītāju vidū esot ekonomiski aktīvie cilvēki ar konservatīviem uzskatiem un vidēju rocību, raksta NRA.lv.

Tā, salīdzinot ar iepriekšējo reizi, kad tika veikta vēlētāju aptauja, ZZS atbalstītāju skaits pieaudzis par 3,1 procentpunktu un apstājies pie 9,3 procentiem. Savukārt lielākais atbalstītāju skaits marta aptaujā ticis Saskaņas centram, par kuru balsotu 20% vēlētāju, taču šā politiskā spēka reitings sarucis par 1,5 procentpunktiem.

Pēc iepriecinošo ziņu uzklausīšanas LZS valdes priekšsēdētājs un ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis klātesošajiem paziņoja, ka ZZS mērķis ir uzvarēt nākamā gada pašvaldību vēlēšanās. A. Brigmanis atzīst, ka šis uzdevums prasīs lielas pūles, jo arī pārējās partijas ir noteikušas identisku mērķi, taču partija varot lepoties ar ilggadēju pieredzi gan valdībā un opozīcijā, gan pašvaldību vadīšanā – aptuveni pusi Latvijas pašvaldību vadot tieši ZZS cilvēki.

Partijas līderis arī uzskata, ka vēlētāju izvēli par labu ZZS var ietekmēt pašreiz pie varas esošo partiju savstarpējo attiecību problēmas, kuras A. Brigmanis raksturoja kā suņa un kaķa apvienību pret virtuves saimnieku. Turklāt vairāki šīs valdības ministri joprojām tikai mācoties. Iespējams, tādēļ valdība bieži nākot klajā ar haotiskiem paziņojumiem, kuros pausto mērķu realizēšana tā arī nekad netiek sākta. Piemēram, valdība tērējusi pārāk daudz enerģijas leģionāru atceres dienas jautājumam un dažādiem referendumiem, nevis tautsaimniecībai.

Vērtējot ZZS izredzes realizēt mērķi, politologs Filips Rajevskis pauda viedokli, ka A. Brigmaņa vēlmes patiešām varētu piepildīties, jo opozīcijā ZZS spējusi saglabāt vēlētāju uzticību.

«Par reitinga pieaugumu viņiem nevajadzētu sist bungas un skaļi kliegt, bet jāpiezīmē, ka iepriekšējo vēlēšanu motīvs – cīņa pret oligarhiem un Lembergu – ir bankrotējis stāsts. Par to liecina arī reitinga saglabāšanās un pat pieaugums. Tas liecina, ka potenciāls ir un diezgan labs. To apliecina arī fakts, ka viņi ir potenciāli pirmie koalīcijas partneri, ja šī izjūk,» teica eksperts.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aigars Freimanis, Augusts Brigmanis, LZS, ZZS

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats