05. maijs,
Vārda dienas: Ģederts, Ģirts
Sākuma lapa » Sabiedrība » LIDA: Kur palika likums par uzkrājošo apdrošināšanu, ko solīja Linda Abu Meri?
LIDA: Kur palika likums par uzkrājošo apdrošināšanu, ko solīja Linda Abu Meri?
Autors: NRA.lv / 19. septembris 2013, 11:25
Armands Augustāns, Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs izplatījis publisku paziņojumu, uzdodot sāpīgu jautājumu: kur izpalika likums par uzkrājošo apdrošināšanu, ko solīja Linda Abu Meri (Mūrniece) ugunsdzēsējiem, policistiem, robežsargiem?


Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības (LIDA) biedri nav aizmirsuši 8.Saeimas 2002.gada 19.decembra rudens sesijas desmito sēdi. Tajā no augstās tribīnes deputāte Linda Mūrniece (tagad Abu Meri), Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre (frakcija "Jaunais laiks" (Vienotība)), ziņoja Saeimai un Latvijas tautai:

"Kad mūsu valdība pēc pāris gadiem būs sakārtojusi valsti un tās ekonomiku, Iekšlietu ministrija būs pirmā, kura ierosinās pieņemt likumu par uzkrājošo apdrošināšanu, lai jebkurš iekšlietu iestāžu darbinieks, atstājot dienestu, saņemtu papildu kompensācijas, arī būdams pensijā".

Pirms 11 gadiem, kad vārds "krīze" izklausījās kā murgs, likumos bija noteikts, ka ugunsdzēsēji, policisti un robežsargi ir jāapdrošina valsts obligātajā apdrošināšanā, un tas notiek Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Taču valdība nesteidzās noteikt obligātas apdrošināšanas kārtību. Tika darīts viss iespējamais, lai ierobežotu sociālās garantijas valsts dienestā esošām amatpersonām, tāpēc tika grozīti vairāki likumi, kuri bija vērsti it kā uz sistēmas sakārtošanu darbinieku sociālo garantiju jomā. Taču faktiskais mērķis bija cits: - ietaupīt uz darbinieku veselību, drošību, dzīvību. Rezultātā policisti, robežsargi un ugunsdzēsēji tika nostādīti atšķirīgā situācijā (pakļauti diskriminācijai), bet citādā situācijā palika karavīri, prokurori, tiesneši. Tas tika norādīts Saeimas sēdē, uzsverot, ka tā ir nekonsekvence.

Pagāja vairāki gadi, kad iekšlietu ministra amatu ieņēma Linda Abu Meri, kura tā arī aizmirsa ierosināt pieņemt likumu par uzkrājošo apdrošināšanu, lai jebkurš iekšlietu iestāžu darbinieks, atstājot dienestu, saņemtu papildu kompensācijas, arī būdams pensijā. Iekšlietu sistēmas pensionāri nesagaidīs solīto papildu kompensācijas arī būdams pensijā, kuriem tās pensijas ir nožēlojami mazas. Politiķi savus solījumus aizmirs ātri un par tiem izvairās runāt.

Vairāki Saeimas Pieprasījumu komisijas deputāti 18.septembrī pauda manāmu izbrīnu, kad Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks pulkvežleitnants Oskars Āboliņš ieminējās, ka ugunsdzēsējiem netiek apmaksātas veselības apdrošināšanas polises. Saeimas Pieprasījumu komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks (RP) pēc sēdes piegāja klāt Āboliņam un solīja savu iespēju robežās rīkoties, lai ugunsdzēsēji iespējami drīzāk tiktu pie valsts apmaksātām veselības apdrošināšanas polisēm. Taču LIDA uzskata, ka Saeimai jārīkojas un diezgan steidzami arī policijas un robežsardzes darbinieku interesēs, lai iespējami drīzāk iekšlietu sistēmas darbinieki tiktu pie valsts apmaksātām apdrošināšanas polisēm, ko savulaik solīja no Saeimas tribīnes Linda Abu Meri (Vienotība). Tas attiecas arī uz Tieslietu ministrijas Ieslodzījuma pārvaldes (IeVP) darbiniekiem.

LIDA norāda, ka sabiedrības viedoklis veidojas no katras personas individuālas pieredzes un no tās izdarītajiem secinājumiem. Katrs atsevišķas personas viedoklis par Saeimas un Ministra kabineta rīcības tiesiskumu un pamatotību veido priekšstatu par Latvijas politiķiem un visas Valsts tēlu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Armands Augustāns, LIDA, likums par uzkrājošo apdrošināšanu, Linda Abu Meri

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats