26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Latvijā notikums: durvis ver jauna skola
Latvijā notikums: durvis ver jauna skola
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 2. septembris 2013, 9:40
Ja pēdējo gadu laikā skolas Latvijā slēdz, tad Siguldas novadā šajā mācību gadā durvis ver jaunā Laurenču sākumskola, kurā mācīsies 122 audzēkņi.


No citām izglītības iestādēm tā atšķirsies ar to, ka tā būs pilna laika skola – tā darbosies līdz pat septiņiem vakarā, un skolēniem pēc stundām būs daudz interešu izglītības nodarbību.

Siguldas novadā šobrīd dzīvo daudz jaunu ģimeņu, un katru mēnesi te piedzimst 20 bērnu, tāpēc pieprasījums pēc bērnudārziem un skolām arvien palielinājās. «Siguldā sāka pat trūkt telpu sākumskolas posmam. Iedomājieties: šogad pirmajā klasē visās trijās pilsētas skolās kopumā sāks mācīties apmēram 200 bērnu. Tas tiešām ir notikums!» teic Laurenču skolas direktore Sanita Ungura. Par to, ka vajadzīga būs jauna skola, ticis runāts jau labu laiku iepriekš, bet pērn pedagogu un vecāku pašvaldības rīkotajā konferencē jau nonākts pie konkrēta lēmuma: reorganizēt novada vidusskolu un tukšajā ēkā ierīkot sākumskolu. Izpētīti dažādi modeļi. «No visiem Latvijas skolu modeļiem esam izvēlējušies ko savu. Esam, protams, pašvaldības skola, bet arī tās aizvien vairāk sāk meklēt atšķirīgus ceļus, kā pilnveidot izglītības procesu,» norāda skolas direktore, piebilstot, ka palēnām izkristalizējusies doma, ka te mācīs padziļināto dabas zinātņu un tehnoloģiju programmu un tā būs pilna laika skola, kas ir svarīgi daudziem vecākiem, kuri mājās no darba var atgriezties tikai vēlu vakarā. Tas nozīmē, ka skolēni te ierodas 7 no rīta un mājās dodas 7 vakarā. Skolas direktore uzsver, ka skola atšķirsies arī ar mācību stundu sadalījumu: katra priekšmeta stunda nebūs vis 40 minūšu gara, bet tiks veidots 90 minūšu garš bloks. Šajā laikā bērni ne tikai sēdēs solos, bet notiks arī dinamiskās pauzes un atpūtas brīži. Šāda pieeja ļaus nesadrumstalot dienu ar dažādiem mācību priekšmetiem. Skolēniem, atgriežoties mājās, nebūs vēl jāpilda mājas darbi.

Savukārt pēc mācību stundām bērniem būs iespēja attīstīt dažādas prasmes, ko piedāvās interešu izglītība. Šāds modelis esot izdevīgs arī vecākiem. «Pirmajā klasē stundas beidzas pulksten 12, un tad parasti vecāki sāk vadāt bērnus pa dažādiem pulciņiem. Un tad visi ir noguruši, skrienot pa pilsētu. Te tas viss būs vienkopus, un tas aiztaupīs laiku gan bērniem, gan vecākiem,» šāda modeļa priekšrocības uzteic S. Ungura. Nebūšot jāuztraucas arī par to, ka bērns paliek nepaēdis, jo skolā tiks nodrošinātas ne tikai pusdienas, bet arī launags. Tie, kas paliks te līdz pat 7 vakarā, varēšot arī uzvārīt tēju un apēst kādu sviestmaizi mājīgi iekārtotajā mājturības kabinetā. Lai audzēkņi neuzturētos tikai telpās, ik dienu paredzēts stundu pavadīt laukā. Nebūs arī jābažījas, kur izžāvēt samirkušās drēbes, jo iegādāts žāvējamais skapis.

Otrajā dienas daļā skola labprāt šeit redzēs arī vecākus ar savām iniciatīvām. «To visu var darīt, jo šeit ir gan telpas, gan iespējas arī vecākiem apgūt ko jaunu. Mūsu skolā ir nodibināta vecāku biedrība, kas meklēs, kā piesaistīt finansējumu dienas otrās daļas dažādošanai. Jo valsts un pašvaldība var nodrošināt tikai vispārējās izglītības apguvi, tāpēc jādomā, kā padarīt jēgpilnāku brīvā laika periodu,» skaidro S. Ungura.

Vaicāta par noskaņojumu pirms jaunā mācību gada, skolas direktore atbild, ka, par spīti neziņai par algām un notiekošo nozarē, kopumā emocijas esot pozitīvas: «Esam jauna ceļa sākumā, ir iespējas realizēt jaunas idejas un iespējas – tas liek uz priekšu raudzīties gaišāku skatu.»

***

Laurenču sākumskola

- Audzēkņi – 122

- Pedagogi – 20

- Trīs pirmās klases, pa vienai 2.–6. klašu grupā

- Kopumā skola varētu uzņemt 240 skolēnu

- Skolas renovācijā ieguldīti apmēram 500 000 latu



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Laurenču pamatskola, pamatizglītība, skolas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats