29. aprīlis, Pirmdiena
Vārda dienas: Laine, Raimonds, Vilnis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Šlesers gatavojoties Jaunajam vilnim
Šlesers gatavojoties Jaunajam vilnim
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 11. jūlijs 2013, 12:24
Politisko gaiteņu kuluāros mēļo, ka par buldozeru un raķeti savulaik dēvētais Ainārs Šlesers šobrīd zaudējis jebkādu politisko ietekmi.


Pieradis nodarboties ar tā dēvēto politbiznesu, viņš joprojām dažādiem līdzekļiem cenšas pierādīt, ka nav zaudējis savu ietekmi un ir noderīgs partneris jaunu projektu realizēšanā.

Piemēram, intervija laikrakstā Diena, kurā viņš pauž vēlmi atgriezties politikā, jo pašreizējā kārtība valsti līdz labam nenovedīs, parādījusies neilgi pirms jauno izpildītāju konkursa Jaunais vilnis. Arī iepriekšējos gados A. Šlesers, kurš regulāri apmeklē šo pasākumu, neilgi pirms konkursa ir nācis klajā ar dažādiem paziņojumiem, kas pievērš sabiedrības uzmanību un ļauj pagozēties mediju uzmanības saulītē.

Sen nevienam nav noslēpums, ka Jauno vilni Krievijas ietekmīgie un bagātie uzņēmēji izmanto, lai neitrālā teritorijā pārrunātu savus darījumus un pie izdevības pārmītu vārdu arī ar kādiem vietējiem darboņiem, kuri labprāt apmeklē pasākumu. Tomēr, lai tiktu pie Krievijas varenajiem, bieži ar biezu naudas maku vien nepietiek. Tādēļ daži politikas vērotāji uzskata, ka līdz ar vēlmi atkal pievērst sev vietējo uzmanību A. Šlesers ar šo interviju vēlas atgādināt nākamā konkursa svarīgajiem viesiem, ka ar viņu joprojām ir vērts sadarboties un Latvijas politiskais vienādojums bez viņa joprojām nav iedomājams.

To, ka konkurss tiek izmantots ne tikai darījumu sarunāšanai, liecina arī publiski pieejamā informācija par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbību 2011. gada Jaunā viļņa laikā. Tolaik saistībā ar darījumiem ar A. Šleseru tika nopratināts konkursa dibinātājs, komponists un miljonārs Igors Krutojs un konkursa organizācijas komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Šenkmans. Turklāt īsi pirms pratināšanas A. Šlesers bija ierosinājis I. Krutojam par nopelniem konkursa organizēšanā piešķirt Latvijas pilsonību.

Versiju par savas cenas uzsišanu netieši apstiprina arī vairāki politisko norišu vērotāji, kas vismaz tuvākajā laikā neredz iespēju, ka A. Šlesers tiešām var atgriezties politikā. Piemēram, polittehnologa slavu guvušais Jurģis Liepnieks nešaubās, ka A. Šlesers personīgo īpašību dēļ politikā atgriezīsies ne reizi vien, taču pašreizējais figūru izkārtojums uz politiskā šaha dēlīša neliecinot, ka viņam tas var izdoties nākamā gada Saeimas vēlēšanās.

Kaut arī A. Šlesers liek saprast, ka sadarbosies ar kādu jau eksistējošu politisko spēku, Einars Repše, noliedz, ka ar A. Šleseru būtu uzsāktas jel kādas sarunas par iespējamo iestāšanos topošajā bijušā premjera partijā. Savukārt šobrīd Saeimā pie varas esošās partijas viņu savās rindās visticamāk nevēlēsies redzēt.

Politologs Ivars Ījabs gan uzskata, ka A. Šlesers vienkārši izjūt nepieciešamību būt pēc iespējas tuvāk varas svirām un tāpēc viņš ir gatavs uz jebkuru avantūru, lai to panāktu pat tad, ja visi prognozē izgāšanos. «Viņam ir nepieciešams nepārtraukti būt procesā, kaut arī netaisās gūt baigos panākumus. Ja tas Jaunā viļņa faktors ir klātesošs, tad tas nav ne vienīgais, ne svarīgākais,» uzskata politologs.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ainārs Šlesers, Ivars Ījābs, Jaunais vilnis, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Šlesers

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats