26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Kur pazudusi Ārija Stabiņa?
Kur pazudusi Ārija Stabiņa?
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 4. jūlijs 2013, 9:46
Kukuļņemšanā apsūdzēto bijušo Rīgas domes Dzīvokļu pārvaldes priekšnieci Āriju Stabiņu gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), gan prokuratūra joprojām turpina meklēt Latvijā.


Neatkarīgajai ir versija, ka viņa varētu atrasties kādā citā valstī.

16. jūnijā TV3 raidījumā Nekā personīga izskanēja informācija, ka Ā. Stabiņa ir pazudusi, neilgi pirms KNAB lūdza tiesu mainīt viņai drošības līdzekli. Tas nozīmē, ka viņai atkal nāktos nokļūt apcietinājumā. Pagājušā gada rudenī Rīgas Centra rajona tiesa viņai piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu, bet novembrī Ā. Stabiņu atbrīvoja, un viņai bija aizliegts izbraukt no valsts.

Zināms, ka Ā. Stabiņa atstājusi bērniem adresētu vēstuli un viņas atrašanās vieta nav zināma, bet, kā noprotams no vēstules satura, viņa tomēr varētu dzīvot pavisam citā valstī. Saskaņā ar publiski pieejamu informāciju radiniekiem adresētajā vēstulē Ā. Stabiņa rakstījusi – šī esot pērkama valsts un pēc ilgām pārdomām viņa to pametot. Nojaušams, ka viņa neplāno atgriezties. Prokuratūras sabiedrisko attiecību speciāliste Una Rēķe vakar Neatkarīgajai sacīja, ka šobrīd meklēšanas pasākumi notiek Latvijā. Arī KNAB pārstāve Inta Šaboha informēja, ka Ā. Stabiņa nav izsludināta starptautiskajā meklēšanā.

Ir versija, ka Ā. Stabiņa varētu atrasties ārzemēs, kur ja ne viņai, tad viņas bērniem, iespējams, tieši vai pastarpināti pieder kāds īpašums. Ā. Stabiņas deklarācijā par 2012. gadu norādīts, ka viņas īpašumā ir zeme un būve Latvijā. Nav noslēpums, ka treknajos gados Latvijā tika reklamēta un piedāvāta iespēja iegādāties vai īrēt nekustamo īpašumu Bulgārijā, Ēģiptē, Spānijā un Latvijas pilsoņi to arī izmantoja. Ja ne Ā. Stabiņai, tad viņas bērniem varētu piederēt kāds īpašums ārzemēs, un, ja tā būtu Ēģipte, tad Latvijai ar šo valsti nav noslēgts izdošanas līgums (skatīt informāciju Latvijas Ārlietu ministrijas mājaslapā). Kā zināms, Ēģiptē plosās nemieri, un Ārlietu ministrija joprojām ir aktualizējusi ceļojumu brīdinājumu uz šo valsti.

Un vēl. Uzņēmumu reģistrā šā gada maijā reģistrēts lēmums par ierakstiem laulāto mantisko attiecību reģistrā, kas attiecas uz kādu Inetu Fedoreku un Kristapu Fedoreku. Ā. Stabiņas deklarācijā I. Fedoreka norādīta kā viņas meita.

Turklāt joprojām ne KNAB, ne kāda cita tiesībsargājoša iestāde ilgstoši nav atradusi vēl trīs korupcijā vainotas personas. Šie cilvēki, līdzīgi kā Ā. Stabiņa, pazuda. Atgādināsim, ka tā dēvētā Jūrmalgeitas lieta aizsākās 2005. gadā un Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanas krimināllietā apsūdzēja arī bijušo automašīnu BMW tirgotāju Germanu Milušu un partijas Jaunais centrs deputāta kandidātu, kādreizējo Robežsardzes komandieri Leonīdu Lasmani. G. Milušs uz sprieduma pasludināšanu neieradās. Kopš tā laika viņš nav atrasts. Par L. Lasmani zināms, ka viņš 2007. gada sākumā ar autobusu esot izbraucis no Latvijas uz Igauniju. Vēlāk saņemta informācija, ka viņš šķērsojis arī Igaunijas un Krievijas robežu. Kopš tā laika viņš nav atrasts.

Atrasts nav arī kukuļa izspiešanā apsūdzētais bijušais Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolas rektors un Rīgas Komercģimnāzijas direktors Juris Stabiņš. Viņam tika piespriests astoņu gadu cietumsods un mantas konfiskācija. Policija 2009. gada rudenī saņēma informāciju, ka J. Stabiņš pazudis. Kaimiņš Maltas upes krastā atradis J. Stabiņam piederošu apģērbu, bet tā īpašnieka nekur tuvumā nebija.

***

STARPTAUTISKĀ MEKLĒŠANA

Kriminālprocesa likuma 685. pants nosaka:

• ja ir pamats uzskatīt, ka persona atstājusi Latvijas teritoriju, bet tās atrašanās vieta nav zināma, procesa virzītājs vai tiesa lūdz Ģenerālprokuratūru pieņemt lēmumu par personas starptautisko meklēšanu nolūkā pieprasīt tās izdošanu;

• ja ir pamats pieprasīt personas izdošanu, Ģenerālprokuratūra pieņem lēmumu par personas starptautiskās meklēšanas izsludināšanu, nosūta to izpildei un informē par to procesa virzītāju.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ārija Stabiņa, korupcija, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Rīgas dome, Rīgas domes Mājokļu departaments

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats