20. maijs, Pirmdiena
Vārda dienas: Salvis, Selva, Venta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sociālās aprūpes centru grib slēgt un iemītniekus pārvietot kā mēbeles
Sociālās aprūpes centru grib slēgt un iemītniekus pārvietot kā mēbeles
Autors: Laura Sīle / NRA.lv / 19. jūnijs 2013, 10:14
Cilvēkiem ar psihoneiroloģiskām saslimšanām nepieciešamas rūpes un miers, lai veselības stāvoklis uzlabotos. Tas netiek ņemts vērā Valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) Zemgale filiālē Kauguri, kuru plānots slēgt īpaši steidzīgi.



Kauguru pansionāta klienti ir satraukti un meklē palīdzību. Arī Neatkarīgās redakcijā ieradās tā iemītnieks Raivis ar ziņu: «Mūs grib izlikt no mājām!» Pansionāta iedzīvotāju centieni nosargāt mājas atduras pret argumentu – uzturēšanās izmaksā pārāk dārgi. Pēc likuma, VSAC iemītniekus nedrīkst pārvietot bez viņu piekrišanas, bet – vai to ņems vērā, jo psihoneiroloģijas pacientu līdzdalīgs viedoklis nav sabiedrībā leģitimizēta parādība?

Pārcelties nevēlas

Kauguru iedzīvotāja Vera nevēlas pamest pansionātu: «Man šeit ļoti patīk. Mums ir sava istabiņa ar sanitāro mezglu un vannu. Visi rūpējas, var just labestību, un attieksme ir kā pret veseliem cilvēkiem. Nekad neko neatsaka un nomierina, ja kaut kas satrauc.» Par pārcelšanos Veras istabas biedrene Alīna izplūst asarās: «Šādus cilvēkus citur neatradīsim. Viņi mums dod veselību! Man bija lēkmes, bet tagad to ir arvien mazāk. Kā lai savu veselību iemainu pret citu pansionātu? Viss, kas man pieder, ir iegūts šeit. Mums tās ir mājas un visi cilvēki – ģimene. Mēs esam septiņdesmit, bet katram ir individuāla pieeja, katram zina vārdu, un katrs iegaumējis savu vietiņu pie ēdamgalda. Mēs uzrakstījām vēstuli, ka nevēlamies citur doties. Esmu gatava uz visu, lai man neatņemtu veselību.» Savukārt centra iedzīvotāja Tamāra saka: «Man šeit patīk un ir ļoti laba aprūpe. Sākumā atbraucu un raudāju, bet nu esmu pieradusi. Tikai, kolīdz pieradu, saņēmu ziņu, ka jāpārceļas! Jau trešo dienu par to trīcam. Palīdziet mums, lūdzu!» Viņai pievienojas arī istabas biedrene Nellija: «Negribas doties prom. Šeit patiešām ir labi.»

Neizpratnē arī personāls

Kauguru filiāles vadītāja Dzintra Mihailova stāsta, ka saņēmusi elektronisku vēstuli no VSAC Zemgale direktora Ilgoņa Leišavnieka – filiāle jāslēdz, un klienti jāgatavo pārvešanai uz citu aprūpes centru. Klienti jāpārved jūlijā un augusta sākumā, bet process pilnībā jāpabeidz līdz 31. augustam. Dz. Mihailova uztraucas, jo klienti nav mēbeles, kuras var aizvest, kur labpatīk. Ir jāveic liels sociālais darbs, kam nepieciešams laiks. Cilvēki jāsagatavo, bet trūkst atbilžu uz elementāriem jautājumiem, piemēram, kur cilvēki tiks vesti. «Vadība ir neizpratnē, kāpēc neesmu noturējusi šo ziņu mājas sienās. Savukārt es uzskatu, ka man nav tiesību aizliegt kādam meklēt palīdzību. Pirmdien ziņu nodevu tikai personālam, kas uztraucās, un informācija ātri izplatījās arī klientu vidū. Otrdienas rītā sasaucu klientu sapulci un izstāstīju, kādas pārmaiņas mūs sagaida,» stāsta Kauguru vadītāja. Centra darbinieki strādā, lai cilvēkus nomierinātu, jo ir bažas par klientu veselību: «Veselības nostiprināšana un robeža, kad viņi krīt atpakaļ, ir tik trausla, ka pietiek ar vienu neapdomīgu vārdu, teikumu vai rīcību,» skaidro vadītāja. Iespējams, pansionāta iedzīvotāji tiks pārvesti uz Rīgas Ezerkrastiem, kas ir liels nams ar apmēram 350 vietām. «Tas nav nekāds jaunums, ka lielas iestādes nav labas šādiem slimniekiem. Viņiem rehabilitācija jāsaņem pēc iespējas mājīgākā vidē,» saka Dz. Mihailova un pansionāta slēgšanai min divus iemeslus: «Pirmkārt, mēs izmaksājam ļoti dārgi, otrkārt – istabiņai pietrūkst 30 kvadrātcentimetru uz vienu cilvēku. Bet katrs cilvēks, kas šeit dzīvo, ir ieguvis atsevišķu vannasistabu, kas netiek rēķināts klāt.» Argumenti nešķiet pārliecinoši, un cilvēki meklē citu skaidrojumu. Zemgales vadītājs esot teicis, ka vēlas pārcelt kantori no Iecavas uz Jelgavu. Protams, jaunu biroja telpu atvēršanai nepieciešamas papildu finanses, kādēļ jāmeklē ietaupījums citur. Pansionāta ēkai pat bijis izstrādāts siltināšanas projekts, kas jau izmaksājis 10 000 latu, bet aprūpes centra atvēršanai pirms trīs gadiem tika izlietoti aptuveni 100 000 latu. Nu ieguldītie līdzekļi iet zudumā, jo māja, iespējams, tiks nodota pašvaldībai.

Labklājības ministrija piekrīt slēgšanai

VSAC Zemgale vadītājs I. Leišavnieks izvēli slēgt pansionātu Neatkarīgajai pamato ar dārdzību un pansionātam neatbilstošiem dzīves apstākļiem – telpām trūkst nepieciešamā plašuma un Kauguros nav iespējams ievietot gulošus klientus, jo ieeja istabiņā ir par šauru un uz otro stāvu nav lifta. Turklāt VSAC Zemgale katru gadu ciešot 39–45 tūkstošus latu lielus zaudējumus Kauguru filiāles dēļ.

LM Sociālo pakalpojumu departamenta vecākā eksperte Egita Dorožkina skaidroja, ka priekšlikums slēgt VSAC Zemgale filiāli Kauguri balstās telpu neatbilstībā Ministru kabineta noteikumiem nr. 431 un sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem. Filiāles Kauguri uzturēšanas izdevumi uz vienu klientu vairāk nekā divas reizes pārsniedzot uzturēšanas izdevumus citās VSAC Zemgale filiālēs, un Labklājības ministrija (LM) piekrīt Kauguru slēgšanai. Savukārt Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās nodaļas vadītāja Ruta Siliņa atbildēja, ka 12. jūnijā Tiesībsarga birojs ir saņēmis Kauguru klientu iesniegumu un lūgs LM skaidrojumu par radušos situāciju.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Kauguri, Sociālās aprūpes centrs, Valsts sociālās aprūpes centrs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats