09. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Einārs, Ervīns, Klāvs
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pērn no Latvijas valsts mežiem izvesti vairāk nekā 11 vilciena vagoni ar atkritumiem
Pērn no Latvijas valsts mežiem izvesti vairāk nekā 11 vilciena vagoni ar atkritumiem
Autors: NRA.lv / 12. jūnijs 2013, 12:53
Pērn no Latvijas valsts mežiem izvesti 2079 kubikmetri atkritumu, kas pielīdzināmi vairāk nekā 11 vilcienu vagonu tilpumam, norāda "Latvijas Valsts meži" (LVM).



Savukārt kopumā pēdējo četru gadu laikā no mežiem visā Latvijā izvesti 8088 kubikmetri jeb 46 vilciena vagoni ar atkritumiem. Lai arī katru gadu tiek rīkotas kopīgas Latvijas sakopšanas talkas un īstenotas dažādas informatīvas aktivitātes, liela daļa cilvēku joprojām uzvedas cūciski un samēsloto atkritumu daudzums mežos saglabājas ļoti augsts, liecina tīru mežu aizstāvja Cūkmena un LVM apkopotā statistika.

2009.gadā Latvijas valsts mežos savākti 1957 kubikmetri atkritumu, 2010.gadā par 6% vairāk jeb 2088 kubikmetri, 2011.gadā savākto atkritumu apjoms nedaudz samazinājies un bijis 1964 kubikmetri, savukārt pērn mežos visā Latvijā savākti 2079 kubikmetri atkritumu. Visbiežāk mežos, ceļmalās un piknika vietās tiek izmestas plastmasas pudeles un produktu iepakojumi, dažādi sadzīves atkritumi, kā arī papīra un kartona izstrādājumi.

Mudinot iedzīvotājus saudzēt Latvijas mežus un neizmest atkritumus, kur pagadās, tīru mežu aizstāvis Cūkmens arī šogad turpina kampaņu "Nemēslo mežā". Lai novērtētu kopējo mežos atstāto atkritumu apjomu un cilvēku radīto nekārtību un cūcību Latvijas mežos, Cūkmens savākto atkritumu daudzumu pārvērtis un pielīdzinājis reāliem objektu izmēriem, piemēram, vilciena vagoniem, lidmašīnām, Pulvertornim, Stacijas pulkstenim un citiem. Tā atraktīvā veidā iezīmēts kopējais atkritumu apjoms, ko iedzīvotāji izmetuši Latvijas valsts mežos.

"Lai arī mežā nomesta plastmasas pudele vai košļājamās gumijas papīriņš kādam var šķist maznozīmīgs sīkums, turpinot uzvesties cūciski un mēslot kā līdz šim, Latvija tuvāko gadu desmitu laikā var kļūt par milzu atkritumu krāvumu. Esmu pārliecināts, ka, apzinoties kopējos mežos atstāto atkritumu apmērus un salīdzinot tos ar reāliem objektiem, ikviens sapratīs, cik būtiski ir ne tikai pašam neizmest atkritumus, kur pagadās, bet arī iesaistīties kopīgā Latvijas sakopšanā un cīņā par tīriem mežiem un ceļmalām," aicina tīru mežu aizstāvis Cūkmens.

Salīdzinot no mežiem izvesto atkritumu daudzumu Latvijas reģionos, vislielākais savākto atkritumu daudzums pēdējo četru gadu laikā ir bijis Latgalē (32% no visiem valsts mežos izvestajiem atkritumiem), tad Zemgalē (25%), Vidzemē (22%) un Kurzemē (21%).

Pēdējo četru gadu laikā no Latgales mežiem izvesti 2542 kubikmetri atkritumu, kas kopumā veido pusotru Rīgas Stacijas pulksteni. Ievērojams atkritumu daudzums - 2048 kubikmetri atkritumu šajā pašā laika periodā izvests no Zemgales, kas pielīdzināms 316 Laimas pulksteņiem. Savukārt Vidzemē no mežiem, ceļmalām un piknika vietām izvesti 1783 kubikmetri atkritumu, kas izmēros ir pielīdzināmi pusei no Pulvertorņa. Salīdzinot ar citiem reģioniem, Kurzemē iedzīvotāji mēslojuši vismazāk - tur četru gadu periodā izvesti 1715 kubikmetri atkritumu, kas ir aptuveni tikpat daudz, cik četras ar pusi lidmašīnas pilnas ar atkritumiem.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: atkritumi, Latvijas meži, Latvijas Valsts meži, meži

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats