01. maijs, Trešdiena
Vārda dienas: Ziedonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Kādā profesijā savus bērnus nākotnē visvairāk vēlas redzēt vecāki?
Kādā profesijā savus bērnus nākotnē visvairāk vēlas redzēt vecāki?
Autors: Apollo.lv / 12. jūnijs 2013, 9:57
Vairums vecāku vēlētos, lai viņu bērns nākotnē kļūtu par uzņēmēju, liecina «Swedbank» veiktais pētījums, kurā tika aptaujāti esošie un topošie vecāki.



Savu bērnu uzņēmēja profesijā vēlētos redzēt 38% vecāku. Jaunpienācējs populārāko profesiju vidū šogad ir datorspeciālista arods, savukārt vecāku izvēles TOP10 atstājusi mākslinieka profesija.

Vietu populārāko profesiju vidū saglabājušas arī ārsta, arhitekta, jurista un baņķiera profesijas. Ārsta profesijā savus bērnus gribētu redzēt 34% aptaujāto vecāku, arhitekta profesijā – 27% vecāku, bet baņķiera arodā – 26% vecāku.

Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada aptauju visstraujāk pieaugusi tādu vēlamo nākotnes profesiju popularitāte kā arhitekts (pieaugums par 6 procentpunktiem), ārsts (pieaugums par 5 procentpunktiem) un dizainers (pieaugums par 4 procentpunktiem). Šogad palielinājies arī uzņēmēja un baņķiera profesijas prestižs (par 3 procentpunktiem). Vecāki arī vairāk nekā citus gadus nākotnē savas atvases labprāt redzētu strādājam par pilotiem un stjuartiem (šogad 12%, iepriekšējos gadus - 8%).

Sievietes biežāk nekā vīrieši savus bērnus vēlētos redzēt kā ārstus (37% sieviešu pret 30% vīriešu), baņķierus (29% sieviešu pret 22% vīriešu), tūrisma speciālistus vai TV personības (13% sieviešu pret 7% vīriešu). Savukārt vīrieši izteikti biežāk sapņo, ka viņu bērni darbosies ar inženierzinātnēm saistītās profesijās (29% vīriešu pret 17% sieviešu), būs sportisti (22% vīriešu pret 15% sieviešu) vai piloti (17% vīriešu pret 7% sieviešu).

Laukos dzīvojošie biežāk nekā pilsētnieki vēlētos saviem bērniem dizainera (27% pret 19% pilsētnieku) vai sportista karjeru (23% pret 16% pilsētnieku), savukārt rīdzinieku visvairāk atzītā profesija bērniem ir uzņēmējs un datorspeciālists.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: profesijas, skolēni, vecāki

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats